Ēdiens trūcīgajiem - aristokrātu šefpavāre atklāj, ko neēd miljonāri

© unsplash.com

Austrāliešu šefpavāre un ēdienu stiliste Annabella Bauere ir strādājusi pie daudziem ļoti turīgiem klientiem, tostarp prinča Viljama un Harija. Viņa pastāstīja, kuri ēdieni tiek uzskatīti par “aristokrātu necienīgiem” - ar informāciju dalās “limon.postimees.ee”.

Annabella apmetās Glosteršīrā, Anglijā, Boforta hercoga lauku īpašumā, kas atradās tikai akmens sviediena attālumā no pašreizējā monarha karaļa Čārlza III lauku īpašuma Glosteršīrā, Haigrovā, kur viņa gandrīz gadu strādāja par pavāri un auklīti aristokrātu ģimenē.

“Man bija tikai 21 gads, un es biju ļoti satraukta, ka visi šie patiešām bagātie, aristokrātiskie un dažreiz pat slavenie cilvēki ēda manis gatavoto ēdienu. Tas bija sava veida ieskats aristokrātiskās dzīves augstākajā un zemākajā pasaulē, kādas mums Austrālijā īsti nav,” sacīja Annabella.

Viņa teica, ka izrādījās, ka daži no ēdieniem nekad nav pasniegti, piemēram, fritēti ēdieni.

"Varēja pasniegt kaut ko līdzīgu kartupeļu biezenim, bet fritēts ēdiens tika uzskatīts par pārāk vienkāršu," saka šefpavāre.

Tāpat pie galda varēja pasniegt tikai noteiktus gaļas gabalus: ribiņas vai liellopa fileju. "Nekad nepasniedzām maltu vai sagrieztu gaļu, jo tie ir mazāki gabaliņi. Tos var dot tikai bērniem vai izmantot personāla barošanai," viņa saka.

unsplash.com

Annabella Bauere ir teikusi, ka daži ēdieni, piemēram, sasmalcināti burkāni, nav pieņemami augstākās sabiedrības vakariņās. Tomēr veseli jauni burkāni tika akceptēti.

“Piemēram, rāceņus izmanto tikai dzīvnieku barošanai. Reiz es pagatavoju zviedru rāceņu biezeni ar karamelizētiem sīpoliem. Kāds ģimenes loceklis ienāca un teica - to tu nedrīksti pasniegt, tā ir lopu barība," atcerējās Bauere.

Turklāt viss, kas atgādināja ēdienu līdzņemšanai, ātrās ēdināšanas pakalpojumus vai masveidā ražotu pārtiku, tika “pilnībā aizliegts”. Tas pats noteikums attiecās arī uz desertiem, kas nozīmē, ka būtu nepiedodama kļūda pasniegt gatavu desertu, piemēram, veikalā nopērkamu kūku.

Viņa parasti gatavoja cūkgaļas desiņas ar āboliem, pasniedza ar kartupeļu biezeni un mērci, vistas un puravu pīrāgu un laša kotletēm. Arī vienkāršība bija svarīga ēdienkartes sastāvdaļa: bija atļautas tikai visvienkāršākās garšvielas un garšaugi, piemēram, sīpoli, pētersīļi un ķiploki.

Viņa bieži gatavoja melases pīrāgu un saldējumu, ko pasniedza ar svaigu krējumu. "Lēdija Mankrofta man paskaidroja, ka pirms daudziem gadiem saldētavas esamība tika uzskatīta par īpašu lietu, tāpēc iespēja pagatavot un pasniegt saldējumu savās mājās bija kaut kas īpašs," skaidroja Bauere, un šis ieradums ir turpinājies.

Annabella dalījās, ka formālākās situācijās pastāv daudz etiķetes noteikumu attiecībā uz to, kā ēdiens jāpasniedz.

“Vakariņu svinībās viesu sēdvietas tiek sakārtotas ļoti rūpīgi. Svarīgākajam vīrietim bija jāsēž blakus saimniecei, bet svarīgākajai sievietei bija jāsēž blakus saimniecei. Ēdiens pēc tam tika pasniegts noteiktā secībā ap galdu, vienmēr sākot ar saimnieci.”

Taču, pēc Anabellas teiktā, galvenā problēma bija antīkais porcelāns, kas tika pasniegts pie galda: tas bija jāmazgā ar rokām.

Dzīvesstils

Simnel kūka ir augļu kūka, kas saistīta ar gavēni un Lieldienām, un to plaši ēd Anglijā, Īrijā, bet daudzās valstīs tā ir arī Mātes dienas kūka, kas izceļas ar mandeļu pastas vai marcipāna slāņiem, parasti viens vidū un viens virsū, un 11 bumbiņām, kas izgatavotas no vienas un tās pašas pastas. Bumbiņas simbolizē 11 Jēzus mācekļus, izņemot Jūdu. Garnē arī ar pavasara ziediem.

Svarīgākais