Ietīšanās aļģēs - skaistumam un pret celulītu

Dažādas ķermeņa ietīšanas ir vienas no patīkamākajām un efektīvākajām procedūrām cīņā ar lieko svaru un celulītu. Vispopulārākā ir ietīšana jūras aļģēs jeb algo terapija. Kāda ir aļģu galvenā iedarbība un kāpēc vajag ietīties, skaidro masiere un SPA speciāliste Inese Būrija.

Ārstēšana ar jūru

«Aļģu ietīšana ir efektīva un ne agresīva procedūra, kas gan relaksē, gan attīra organismu, padarot ādu maigu un elastīgu, apgādā to ar vērtīgām minerālvielām un mikroelementiem, kas uzsūcas simtprocentīgi,» stāsta Inese Būrija. Viņa skaidro, ka aļģu galvenā iedarbība ir organisma attīrīšana, taču šī procedūra ir lieliskas zāles arī pret daudzām veselības problēmām. Jo aļģu attīrošās īpašības stimulē sviedru dziedzerus, izvada no organisma toksīnus un lieko šķidrumu, uzlabo asins apgādi un šūnu vielmaiņu. Procedūra labvēlīgi iedarbojas arī uz nervu sistēmu, novērš bezmiegu un palīdz pret depresiju. Un, protams, savu popularitāti tā iemantojusi ar spēju efektīvi cīnīties ar lieko svaru un celulītu.

«Aļģu ārstnieciskās īpašības Eiropa pazīst jau kopš 1867. gada, bet tās pirmsākumi meklējami daudz senākā pagātnē Grieķijā. Tulkojumā no grieķu valodas tā nozīmē ārstēšana ar jūru,» stāsta Inese Būrija, uzsverot, ka šī metode ir pārbaudīta un droša.

Jo vecāks, jo vairāk

SPA speciāliste stāsta, ka procedūra iekļauj sevī visa ķermeņa mineralizējošu pīlingu, 45 minūšu masāžu, un tikai tad uz ādas tiek klātas aļģes. «Jo dziļāk attīra ādu un ievada visus palīglīdzekļus, tostarp ēteriskās eļļas, jo ātrāk viss iekustinās un aļģes dziļāk iedarbojas. Tās nevar uzlikt uz nesagatavotas ādas un gaidīt, ka notiks brīnums. Ķermenim jābūt gatavam intensīvai ietīšanai.»

Visvairāk izmantotās ir fukuss un laminārija digitata, kas attīra pat visjutīgāko ādu, baro organismu ar minerāliem un stimulē asins cirkulāciju. «Piemēram, celulīta ārstēšanai un tūskas gadījumā izmanto lamināriju, jo tā izdzen lieko šķidrumu un uzlabo ādas elastību. Laminārijas satur olbaltumus, vitamīnus un lielu joda devu, un procedūras laikā tas viss simtprocentīgi uzsūcas. Tas nozīmē, ka tiek aktivizēta vairogdziedzera darbība, normalizēta organisma vielmaiņa, veicināta lieko taukaudu noārdīšanās un termoregulācija,» procedūras plusus uzskaita Inese Būrija. Viņa skaidro: ja jātiek vaļā no celulīta, procedūras ieteicamas kursa veidā – līdz 15 reizēm katru otro vai trešo dienu. Ja organismā ir tikai vitamīnu un minerālvielu trūkums, pietiks arī ar trim ietīšanas procedūrām.

Jo jaunāks cilvēks, jo vērtīgās vielas organismā saglabājas ilgāk. Jo vecāks – jo vairāk procedūru nepieciešams, lai efekts būtu jūtams. SPA speciāliste piebilst: ietīšanu aļģēs iesaka iziet kursa veidā un maksimālam efektam to profilaktiski atkārtot reizi mēnesī.

Dūņās, šokolādē

Inese Būrija stāsta, ka ietīties var ne tikai aļģēs, arī dūņās, mālos, šokolādē un dažādās ēteriskajās eļļās. Un katra šī procedūra dod savu efektu: piemeklējot katram nepieciešamo, var ārstēt depresiju un nogurumu, var uzmundrināt un nomierināt, var dedzināt taukus, veicināt limfas cirkulāciju un uzlabot ādas izskatu, noņemt tūsku un mazināt ūdens šķidruma uzkrāšanos.

«Ja aļģes organismu attīra ne agresīvi, tad dūņas ir jau daudz agresīvāka iejaukšanās, kas var aiziet līdz pat iekšējiem orgāniem. Tāpēc dūņu ietīšanu neieteiktu veikt skaistumkopšanas centros, bet tikai medicīnas iestādēs, kur speciālisti to pieskata un novēro. Cilvēks jau var uzskatīt, ka viņš ir vesels, bet, iespējams, viņam nierēs sēž kāds akmens, un tad labi nebūs, ja līdzās nebūs ārsts,» domā Inese Būrija.

Kur vajag un nevajag

Ar pašdarbību mājas apstākļos SPA speciāliste neiesaka aizrauties – jo, piemēram, veikalos iegādājamās Guam aļģes nav tīras, tām ir klāt gan māls, gan dažādi ekstrakti, gan ēteriskās eļļas. «Ir noteiktas ķermeņa vietas, kur ēteriskās eļļas nevajadzētu likt, bet, nopērkot aļģes veikalā, cilvēki tās liek visur, kur vajag un nevajag! Piemēram, ja ir problēmas ar vēnām un kapilāriem, tās vietas nedrīkst sildīt, nedrīkst likt tām siltās aļģes!» uzsver Inese Būrija un iesaka vismaz vienreiz aiziet uz salonu, pakonsultēties ar speciālistu, noskaidrot savas vājās vietas un uzzināt, ko drīkst darīt.

«Vispopulārākās ir ietīšanas, kuru pamatā ir jūras aļģes – pret celulītu un tievēšanai,» secinājusi SPA speciāliste. Viņa apgalvo: maldīgs ir priekšstats, ka no celulīta vaļā nevar tikt. Ja celulīts ir no liekā svara, no tā viegli atbrīvoties. Grūtāk, ja celulīts radies no hormonāliem traucējumiem, taču arī to var samazināt līdz 80 procentiem. «Protams, ikdienā sevi pieskatot – lietojot speciālus krēmus, ievērojot diētu, dzerot organismu attīrošās tējas. Tas jāpārvērš par dzīvesveidu,» uzskata Inese Būrija. Protams, viņa savā praksē saskārusies gan ar tādām sievietēm, kas pēc procedūrām tiešām arī maina dzīvesveidu un sasniedz labus rezultātus, gan ar tādām, kas turpina ēst bulciņas un pēc regulārām procedūrām tomēr kļūst slaidākas. «Katram savs. Vienam der sports, citam patīk diētas, trešajam garšo bulciņas. Tāpat arī vienam der aļģes, otram – dūņas. Tas ir ļoti individuāli.»

***

AĻĢU IETĪŠANA

stimulē sviedru dziedzerus un palīdz izvadīt no ķermeņa toksīnus un lieko šķidrumu, likvidē tūsku

atslābina nervu sistēmu

mazina muguras, muskuļu un locītavu sāpes

uzlabo šūnu vielmaiņu un mazina tauku nogulsnējumus

ir efektīva cīņā ar celulītu

uzlabo asins apgādi

mitrina ādu, uzlabo tās elastību, atjauno ādas tvirtumu

stiprina organisma imunitāti

novērš bezmiegu, nervozitāti un depresiju

palīdz pret psoriāzi un ekzēmu

normalizē vēdera izeju

labvēlīgi iedarbojas uz procesiem, kuri veicina organisma atjaunošanos

var ietīt gan visu ķermeni, gan tikai problēmu zonas

dod acīmredzamu tūlītēju rezultātu

***

AĻĢES

ir bagātas ar mikroelementiem un minerālvielām, kas nepieciešamas cilvēka organismam satur jodu, kalcija sāļus un fosforu

laminārijās jeb jūras kāpostos B vitamīna ir 200 reižu vairāk nekā kartupeļos un 40 reižu vairāk nekā burkānos;

C vitamīna daudzumā tās pārspēj ābolus un arbūzus; olbaltumvielu, taukvielu un ogļhidrātu tajās ir vairāk nekā daudzos dārzeņos un graudaugos

***

SVARĪGI

vismaz divas trīs stundas pēc procedūras nav ieteicams ēst; paēst var stundu pirms procedūras, lai visu dienu nav jādzīvo badā

pēc procedūras ieteicams lietot daudz šķidruma, vislabāk – zaļo tēju ar ingveru un medu

procedūru neiesaka, ja ir problēmas ar vairogdziedzeri vai alerģija pret jodu

Dzīvesstils

Ātri, garšīgi un ar minimālām sastāvdaļām. Pasta ar kotletēm tomātu mērcē ir vienkāršs un garšīgs ēdiens, kas lieliski piemērots gan ģimenes pusdienām, gan vakariņām draugu lokā. Tajā apvienoti gardi gaļas gabaliņi un smalka tomātu mērce, kas ēdienam piešķirs īpašu garšu.

Svarīgākais