Slovēnijas industriālā dizaina izstāde Latvijā

Rīgas mākslas telpas Intro zālē no 16. oktobra līdz 15. novembrim būs apskatāma Slovēnijas starptautiskās biennāles ekspozīcija „BIO iepazīstina: Labākais no BIO21, Slovēnija”. Izstāde notiek festivāla „Dizains. Nākotne 2009” ietvaros.

Industriālā dizaina biennāle jeb BIO ietver starptautisku industriālā dizaina izstādi, vizuālo komunikāciju un dizaina koncepciju skates. BIO ir viena no senākajām dizaina skatēm pasaulē, ko organizē jau vairāk nekā 40 gadus. Šai laikā tā kļuvusi par nozīmīgāko reģiona dizaina konkursu, kas veicina laikmetīgā dizaina attīstību, tā ir populāra arī Eiropas dizaineru vidū un katru gadu pulcē lielu dalībnieku skaitu. Biennālē tiek eksponēti labākie dizaina paraugi, īpašu uzmanību pievēršot kvalitātei, oriģinalitātei un inovācijai. Kopš pirmās biennāles, kas notika 1964. gadā, līdz mūsdienām noorganizēta 21 izstāde, kas sniedz plašu pārskatu par situāciju starptautiskajā dizainā.

Ik pēc diviem gadiem dizaineri, ražotāji un studenti no visas pasaules nodod atklātībai savus pēdējos sasniegumus. BIO Sekretariāts – biennāles organizētājs – izsūta uzaicinājumus pieteikties dalībai šajā pasākumā. Pēc tam Atlases komiteja, ko Sekretariāts katru reizi ieceļ no jauna, izvēlas eksponējamos darbus. BIO visi darbi ir sadalīti trīs kategorijās: PRODUKTI, VIZUĀLĀ KOMUNIKĀCIJA un DIZAINA KONCEPCIJAS.

Industriālā dizaina 21. biennāle notika no 2008. gada rudenī. No 421 iesūtītā darba, kas pārstāvēja 29 valstis, Atlases komiteja izvēlējās 126 darbus no 18 valstīm.

Pēc izstādīto darbu rūpīgas izvērtēšanas starptautiska žūrija, kurā piedalījās Viktors Margolins (Victor Margolin) no ASV, Viviana Čenga Vai Kvana (Vivian Cheng Wai Kwan) no Honkongas, Paulo Maldonado no Portugāles, Iva Babaja no Horvātijas un Johans Valke (Johan Valcke) no Beļģijas, pasniedza BIO 21 balvu. Galvenās biennāles balvas ir BIO ZELTA MEDAĻA, KVALITĀTES KONCEPCIJAS BALVA un CILDINOŠA ATSAUKSME - par netradicionālu ideju vai inovāciju. Izstādē Rīgā būs apskatāmi BIO 21 apbalvotie darbi un Slovēnijas dizaineru darbu izlase, kas bija eksponēti BIO 21.

Izstādes atklāšana paredzēta 15. oktobrī plkst. 18.00.

Izstādi rīko Dizaina Informācijas centrs sadarbībā ar Rīgas mākslas telpu un Rīgas kultūras aģentūru.

Atbalsta: VKKF, Rīgas Dome, dizaina birojs “Pieci ezeri”, Jazz-Communications, Stora Enso.

Dzīvesstils

Virtuves huligāns Pipars stāsta, ka šis būs ēdiens ar bērnības garšu. “Tieši tādus buljona pīrādziņus es ēdu savā bērnībā. Buljonu es īpaši bērnībā neesmu dzēris, bet man ļoti garšoja.

Svarīgākais