Kaķu izdotās skaņas un to nozīme

© Foto: Pexels.com

Vai esat kādreiz domājuši, kāpēc jūsu kaķis pēkšņi sāk ilgstoši ņaudēt? Vai svilpt? Ko nozīmē citas skaņas, ko ir grūti aprakstīt ar cilvēka darbības vārdiem? Mēģiniet saprast mājdzīvnieka valodu.

Ja ieklausās, tad kaķa skaņas vienmēr ir atšķirīgas. Tās var izteikt viņa emocionālo stāvokli, seksuālo noskaņojumu, nodomu kaut ko darīt, vajadzības un vēlmes. Ir trīs galvenās kaķu skaņu kategorijas: skaņas, kas tiek radītas ar aizvērtu muti; vispirms ar atvērtu un pēc tam pakāpeniski aizvērtu muti; un skaņas ar atvērtu muti.

Skaņas, ko rada ar aizvērtu muti

Murrāšana ir ļoti zema, salīdzinoši klusa, aizsmakusi, vibrējoša, monotona skaņa, ko rada kaķi visdažādākajās formās un situācijās. Parasti tas ir vai nu draudzīgs sveiciens, vai palīdzības lūgums. Mute vienmēr ir aizvērta, un lielākā daļa gaisa plūsmas iet caur degunu.

Kad kaķi izdod šo skaņu?

  • Barošanas laikā. Gan mammas, gan kaķēni murrā - tā ir pieķeršanās, mīlestības un rūpju izpausme. Kaķēni sāk murrāt dažu dienu laikā pēc dzimšanas.
  • Kad kaķis ir atpūties un apmierināts, nav svarīgi, vai tuvumā ir cilvēki vai citi dzīvnieki.
  • Kaķis sagaida vai pieprasa ēdienu vai uzmanību.
  • Dzīvnieks jūt sāpes un murrā, lai nomierinātos.
  • Kaķi bieži murrā, reaģējot uz glāstīšanu un kopšanu, ja viņiem patīk notiekošais.
  • Kaķi var murrāt, kad viņi mirst.

Tiek uzskatīts, ka murrāšanas radītajām zemfrekvences vibrācijām ir dziedinošs efekts. Tomēr zinātniski pierādījumi, kas apstiprinātu šo efektu, vēl nepastāv.

Treļļi

Tā ir salīdzinoši īsa un maiga skaņa, kas līdzīga "rrrr", bet tiek izdota ar aizvērtu muti, tāpēc tā vairāk izklausās pēc "mrrr" vai "brrr". Visbiežāk tas ir sasveicināšanās sauciens. Bet ir arī citas situācijas, kurās kaķis var treļļot.

Kad kaķi izdod šo skaņu?

  • Kaķene izdod "brrr" skaņu, tad viņa ir tuvu saviem kaķēniem vai tiem pietuvojas.
  • Treļļus izmanto arī pieauguši kaķi, sasveicinoties vai spēlējoties.
  • Dažreiz kaķi saka īsu “brrr”, pateicībā par mīlestību vai ēdienu.
  • Pētījumi liecina, ka kaķēnu treļļi apstiprina, ka viņi atpazīst savas mātes balsi. Zinātne ir pierādījusi, ka viņi to var atšķirt starp daudzām citām kaķeņu balsīm.
  • Skaņas, kas vispirms rodas ar atvērtu muti un pēc tam pakāpeniski aizvērtu

Ņau

“Ņau” ir izplatīta saziņas skaņa, lai gan dažādās situācijās tā izklausās atšķirīgi. Kaķa ņaudēšana ir signāls, ko kaķis izmanto, lai parādītu, ka tas ir jāpabaro, jāpaglauda vai jāizlaiž no mājas, piemēram, ka viņam ir auksti vai slikti. Šai skaņai ir vairākas izplatītas variācijas:

"Ņau" izrunā ar nedaudz atvērtu muti. Šī ir augsta skaņa, kas piesaista dzīvnieku uzmanību. Piemēram, kaķēni saka, ka viņiem ir auksti, ir izsalkuši vai apmaldījušies. Pieauguši kaķi var izmantot skaļu “ņau”, lai lūgtu palīdzību.

“Ņau” vai kaut kas vairāk līdzīgs “ņau”. Augsts tonis, aizsmacis, vairāk deguna un bieži vien īss ņaudiens ar atvērtu muti. Šis ir draudzīgs uzmanības lūgums - samīļo mani un vispār paskaties uz mani, es esmu šeit!

Ilgstoši vaidi, līdzīgi kā “ņau”. Šī skaņa ir trauksmes vai stresa signāls. To mājdzīvnieku īpašnieki dzird īsi pirms viņu kaķa vemšanas, caurejas vai dzemdībām.

Kluss un īss “ņau”. Kaķis atver un aizver muti tāpat kā ņaudot, tikai skaņa tiek radīta ļoti klusi, gandrīz nedzirdami. Ir konstatēts, ka šāda veida klusā ņaudēšana ir daļa no savvaļas un mājas kaķu savstarpējās saziņas. Skaņas var radīt frekvencēs, ko cilvēka auss nespēj uztvert. Mums šķiet, ka skaņas nav, bet tajā pašā laikā dzīvnieki viens otram dod skaidru signālu.

Kaukt, dusmīgi raudāt, vaidēt

Mēs esam pārliecināti, ka esat dzirdējis šo skaņu vairāk nekā vienu reizi. Kaukšana, kas sastāv no ilgstošiem vai atkārtotiem patskaņu skaņām “a”, “o”, “u” un dažreiz kombinācijā ar rēcienu, ir agresijas pazīme, brīdinājuma signāls situācijā, kad dzīvnieks ieņem uzbrūkošu vai aizsardzības pozīciju. Taču līdzīgu skaņu dzīvnieki izmanto arī pārošanās spēļu laikā, aicinot partneri.

Ūjināšana

Garš "ņau", vairāk līdzīgs ūjināšanai, gara treļļu vai gaudošana, kas dažkārt atgādina bērna raudāšanu, ir tipisks pārošanās sauciens. Parasti kaķis “medību” laikā izdod skaņas ar pusaizvērtu vai pilnībā aizvērtu muti.

Skaņas, ko rada ar atvērtu muti

Rūciens

Rūkšana ir ļoti zema, dziļa, asa ilgstoša skaņa, ko rada nedaudz atvērta mute lēnas izelpas laikā. Kaķis rūc, ja to kaut kas apdraud. Tas ir veids, kā brīdināt vai atbaidīt ienaidnieku, kā arī informēt īpašnieku par savu stresu un nevēlēšanos sazināties.

Šņāc un spļauj

Tās ir intensīvākas un īsākas rūciena versijas, kurās kaķa mute atveras plaši, redzami zobi un izliekta mēle. Skaņas spiešanas rezultātā izelpas laika beigās var izdalīties siekalas.

Kad kaķi izdod šo skaņu?

  • Kaķēni svilpo pirmajās dzīves nedēļās, kad ir auksti, izsalkuši vai vientuļi.
  • Šņākšana un spļaušana ir dzirdama, kad kaķi pārsteidz acīmredzams ienaidnieks.
  • Kaķi šņāc, kad ir atklāti agresīvi vai ir niknā stāvoklī.
  • Kaķene var šņākt, lai neļautu kaķēniem kaut ko darīt vai brīdinātu par briesmām.

Čīkstēšana

Skaļa, īsa, pēkšņa skaņa, ko izrunā ar atvērtu un saspringtu muti, ir sāpju sauciens. To var dzirdēt pirms aktīvas cīņas vai tās laikā. Kaķi čīkst, kad ir ievainots un viņam ir lielas sāpes. Bet čīkstēšana var būt arī pēdējais brīdinājums ienaidniekam, izmisuma sauciens pirms uzbrukuma.

Krakšķēšana

“Krakšķēšana”, “čirkstēšana” - šo skaņu sauc dažādi, taču droši vien esat to dzirdējuši, ja jūsu mājā ir kaķis, kurš neiet ārā. Tiklīdz caur loga stiklu redz potenciālu, bet nesasniedzamu laupījumu, dzīvnieks pēkšņi sāk izdalīt dīvainu čaukstošu skaņu, piemēram, īsu “k” burtu sēriju, ko rada tā trīcošo žokļu strauja kustība. Tas ir vienkārši: tu gribi noķert putnu, bet tu, ļaunais saimnieks, aizvēri logu un neļauj nevienam tajā ielēkt!

Lasi arī: Kā izskatās "burvju trusis" - retākais dzīvnieks uz pasaules

Svarīgākais