Auksta, kontrasta vai karsta: kādu dušu labāk lietot vasarā

© Foto: depositphotos.com

Vasaras karstums, īpaši, ja temperatūra pārsniedz 30 grādus, var būt īsts pārbaudījums organismam, izraisot noguruma, aizkaitināmības un pārkaršanas sajūtu.

Šādās dienās uzmundrinoša duša kļūst ne tikai par patīkamu procedūru, bet arī par nepieciešamību komforta un veselības uzturēšanai. Tomēr jautājums par to, kādu dušu labāk lietot karstumā, aukstu vai siltā, izraisa daudz strīdu. Kas ir pareizi no fizioloģiskā viedokļa?

Silta duša

Foto: pixabay.com

Silts ūdens karstā laikā palīdz pazemināt ķermeņa temperatūru pakāpeniski, neradot ķermenim stresu. Šāda duša palīdz aktīvi atslābināt muskuļus, mazina sasprindzinājumu un nogurumu, paplašina asinsvadus, uzlabojot asinsriti, veicinot detoksikāciju, ja ūdens temperatūra dušā ir 37 - 40 grādi. Tā ir pilnīgi komfortabla temperatūra, neizraisa ādas sausumu un tai nekaitē.

Pirms gulētiešanas arī noder silta duša: tā palīdzēs ātrāk aizmigt. Tas ir ideāli piemērots cilvēkiem, kuri ir jutīgi pret pēkšņām temperatūras izmaiņām vai kuriem ir sirds un asinsvadu slimības.

Auksta duša

Kad uz ādas nokļūst ledus ūdens, kas zemāks par +15 grādiem, acumirklī palielinās asins plūsma uz iekšējiem orgāniem un zemādas taukiem, kas palīdz uzturēt audus siltumā un aizsargāt dzīvībai svarīgos orgānus.

Tajā pašā laikā palēninās asinsrite ādas augšējos slāņos, strauji sašaurinās asinsvadi. Auksta duša stiprina imūnsistēmu un pozitīvi ietekmē asinsrites sistēmu.

Ļoti karsta duša

Foto: Pexels.com

Karstā ūdeni var justies patīkami tikai pirmajās minūtēs, izkāpjot no dušas. Tad šāds ūdens pastiprinās svīšanu ādas asinsvadu straujas paplašināšanās dēļ.

Var justies kā apdedzis, turklāt iespējama spiediena lēkme, reibonis un sausa āda, tāpēc nevajag iet ļoti karstā dušā.

Aukstā un karstā duša

Foto: depositphotos.com

Ja siltu dušu apvieno ar aukstu, pamīšus atgriežot vienu vai otru krānu ar ūdeni, iegūsi kontrastdušu. Šī ūdens procedūra izraisa pastiprinātu asinsriti, uzlabo asinsriti audos un orgānos, kā arī veicina efektīvu organisma apgādi ar skābekli.

Pēc kontrastdušas noteikti var pamosties, jutīsies atpūties un ar tonusu, kas dos labu slodzi asinsvadiem.

Mazgājoties šādā dušā, būs mazāk saaukstēšanās, jo kontrastduša tiešām labi atvēsina imūnsistēmu. Iet šādā dušā ir iespējams jebkurā vecumā un visa gada garumā, vēlams pakonsultēties ar ārstu, kas pielāgos piemēroto veidu.

Cik ilgi jāmazgājas dušā

Foto: pixabay.com

Optimālais dušas ilgums karstā laikā ir 5-10 minūtes vēsai vai siltai dušai un 5-7 minūtes kontrastdušai.

Pēc dušas ir svarīgi pareizi nosusināt ādu: ādas nosusināšana ar dvieli ir vienkāršs un efektīvs veids, kā saglabāt ādu veselīgu, hidratētu un novērš kairinājumu.

Neaizmirstiet par savu dzeršanas režīmu, ir svarīgi papildināt šķidruma rezerves dienas laikā, īpaši svīšanas laikā. Ieteicams karstā laikā valkāt brīvu apģērbu no dabīgiem materiāliem.

Lasi arī: Kā ārstēt herpes un mieža graudu

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais