Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs aicina iepazīties ar grāmatu "Atklāti par šizofrēniju ģimenē"

© Publicitātes foto

Šodien atzīmējam Pasaules šizofrēnijas dienu. Tā ietvaros aicinām iepazīties ar grāmatu "Atklāti par šizofrēniju ģimenē".

Komunikācijas speciāliste Ilze Krūkle, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra vārdā, aicina ikvienu interesentu iepazīties ar grāmatu aprūpētājiem un tuviniekiem “Atklāti par šizofrēniju ģimenē”.

Patiecoties uzņēmuma “Gedeon Richter” pārstāvniecībai Latvijā, grāmata tika iztulkota latviešu valodā un bez maksas pieejama ikvienam interesentam mājas lapā www.sizofrenija.lv/sabiedribai/, kur to iespējams arī lejuplādēt gan visu kopā, gan atsevišķas nodaļas.

Publicitātes foto

Tāpat grāmatu var atrast www.rpnc.lv sadaļā Pacientiem un tuviniekiem -> Informatīvie materiāli.

Par grāmatu:

“Atklāti par šizofrēniju ģimenē” ir grāmata aprūpētājiem un tuviniekiem, kas, cerams, palīdzēs veidot un nostiprināt aprūpētāja lomu, atrisināt dilemmas un atbildēt uz jautājumiem, balstoties uz medicīniskām zināšanām un praktiskām atziņām.

Kā ar šizofrēniju slima cilvēka aprūpētājam parūpēties par sevi šajā izaicinošajā ceļojumā.

Šīs grāmatas autori ir Pīters Falkajs (Peter Falkai), Jānošs Kālmāns (János Kálmán), Fidesa Sofija Heimkesa (Fides Sophia Heimkes), Zoltāns Šārkāņs (Zoltán Sárkány).

Viņi visi ir medicīnas eksperti savā jomā, bet viņu paustais ir noderīgs visiem ar šizofrēniju saistītajiem, neatkarīgi no katra konkrētā cilvēka lomas.

Autori vēlējās palīdzēt aprūpētājiem un veltīja veselu grāmatu ģimenēm, lai tās varētu labāk palīdzēt savam tuviniekam tikt galā ar ietekmi, kādu slimība varētu atstāt uz viņa dzīvi, un arī atgādināt, cik svarīgs šajā ceļā ikviens no ģimenes un draugu loka.

Ar šizofrēniju slims cilvēks var justies nepilnīgs, negatīvā nozīmē atšķirīgs vai tā, it kā pati dzīve būtu viņu pievīlusi. Šajā situācijā ģimene kļūst neaizvietojama.

Publicitātes foto

Nav iespējams pārvērtēt, cik vitāli svarīga cilvēkam šādā stāvoklī ir ģimene, cik lielu stabilitāti un drošību tā sniedz, cik pozitīvi ģimenes klātbūtne ietekmē slimā cilvēka dzīvi un cik ļoti nozīmīga ir kopības sajūta cīņā ar slimību.

Grāmatā ir šādas nodaļas:

  • Pārskats par šizofrēniju;
  • Stigmatizācijas likvidēšanas 3 aspekti: atzīšana, izprašana, mazināšana;
  • Pārvarēt vai padoties;
  • Ārstēšanas iespējas;
  • Emociju pieņemšana;
  • Nodarbošanās - varonīgs aprūpētājs;
  • Parūpējieties par sevi;
  • Šizofrēnijas ārstēšana pēc Covid-19 pandēmijas.

Sev tuva cilvēka saslimšanu ar šizofrēniju - krīze arī tuviniekam, lasiet šeit

Svarīgākais