“MAN KĀ MŪZIĶIM ir svarīgi koncertos ne tikai iedvesmot klausītājus ar izciliem skaņdarbiem, nodot viņiem miera, vienotības un cerības vēstījumu, bet arī aicināt turpināt palīdzēt Ukrainai. Jo tikai kopā mēs varam tuvināt gaismas uzvaru un līdz ar to - arī Latvijas mierīgu nākotni,” uzskata izcilais pianists Andrejs Osokins © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

“Mūsu atbalsts ukraiņiem sniedz ne tikai ļoti vajadzīgos resursus, lai varētu turpināt cīņu ar ļaunumu, bet arī iedvesmu un pārliecību, ka viņi šajā vājprātā nav vieni,” saka pasaulē pieprasītais pianists Andrejs Osokins.

Šonedēļ atklāta Andreja Osokina jaunās koncertprogrammas “Osokins-Listam” koncerttūre, kas līdz pat gada beigām turpināsies dažādās zālēs visā Latvijā.

Līdz ar koncertiem sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā un labdarības fondu “Ziedot.lv” izziņota arī pianista iniciēta jauna ziedojumu vākšanas akcija Ukrainas atbalstam - “Spēka deva uzvarai!”. Tās laikā cilvēki aicināti ziedot universālo maltīšu komplektu iegādei, kas sadarbībā ar ukraiņu biedrību konfederāciju “Viche” tiks nogādāti ukraiņu karavīriem frontē. Šī akcija ir kā turpinājums pērn oktobrī uzsāktajai Andreja Osokina akcijai “Siltas maltītes ukraiņu karavīriem frontē”, kas joprojām turpinās un kuras laikā savākti jau vairāk nekā 100 000 EUR, nodrošinot iespēju uz fronti Ukrainā nogādāt jau vairāk nekā 20 000 silto maltīšu komplektus.

Tāpat šonedēļ izsludināts arī ceturtais pianista Andreja Osokina Brīvības festivāls, kas ar astoņiem koncertiem no 7. maija līdz 11. jūnijam norisināsies Rīgā un jau otro gadu būs veltīts Ukrainai un tās cilvēkiem.

“Neatkarīgā” uz sarunu aicinājusi izcilo pianistu Andreju Osokinu, kuram kā mūziķim ir svarīgi koncertos ne tikai iedvesmot klausītājus ar lieliskiem skaņdarbiem, nodot viņiem miera, vienotības un cerības vēstījumu, bet arī aicināt ikvienu turpināt palīdzēt Ukrainai.

NOZĪMĪGS IR KATRS ATBALSTS. Pianists Andrejs Osokins mudina ikvienu atrast veidu, kā palīdzēt Ukrainai uzvarēt cīņā pret nežēlīgo agresoru, jo šobrīd, kad izšķiras visas Eiropas nākotne, nozīmīgs ir katrs, pat vismazākais atbalsts / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pērn pēc Krievijas uzsāktās militārās agresijas pret Ukrainu izveidojāt jaunu programmu, kas bija veltījums Friderikam Šopēnam - vienam no izcilākajiem 19. gadsimta komponistiem, kura mūžu vistiešākajā veidā ietekmēja un lauza Krievijas militārais iebrukums viņa dzimtenē, pēc kura viņš tā arī neatgriezās Polijā un līdz nāvei rakstīja mūziku emigrācijā. Kādu emociju vadīts izvēlējāties veidot veltījumu Ferencam Listam?

Koncertprogramma “Osokins-Listam” ir veltījums vienam no nozīmīgākajiem un daudzveidīgākajiem 19. gadsimta klaviermūzikas komponistiem un virtuoziem - viņa daiļradei, personībai un dzīvei. Ferencs Lists (1811-1886) - virtuozs, mīlnieks, filozofs, mūks, priesteris, domātājs, romantiskais un traģiskais varonis - šīs ir tikai dažas no viņa personības šķautnēm, kas raksturo izcilā komponista sarežģīto mūžu un caurvij viņa mūziku. Mani jau no bērnības aizrauj viņa dzīves ceļš. Jaunībā Lists bija virtuozs, leģendāri slavens un aristokrātu ballēs un “sabiedrības krējuma” salonos ļoti pieprasīts pianists. Viņš arī to izbaudīja, bija gluži vai donžuāns. Bet salīdzinoši agri - 37 gadu vecumā - viņš pilnībā pārstāja koncertēt, pastiprināti strādāja pie klavierspēles tehnikas un, sapņojot kļūt par nopietnu komponistu, sāka pārstrādāt daudzus savus skaņdarbus. Listu kā komponistu neuzskatīja par ģēniju līdz pat 20. gadsimtam, viņš visu mūžu cīnījās par savu vietu nākotnes mūzikas pasaulē.

Un tad viņš sāka ceļot pa Eiropu, lai smeltos radošu iedvesmu no skaistām vietām, un vēlāk savā daiļradē iemiesoja visu, ko sniedza 19. gadsimta kultūra Eiropā - glezniecība, arhitektūra, literatūra. Tā tapa sonāte-fantāzija “Pēc Dantes lasījuma” (pēc Dantes Aligjēri “Dievišķās komēdijas”), “Saderināšanās” (Rafaēla gleznas iespaidā), “Domātājs” (no Mikelandželo skulptūras) un Petrarkas soneti (pēc Petrarkas dzejas). Viņš plaši izmantoja mākslu sintēzes idejas, un tās bagātināja viņa mūziku. Lists ticēja mākslas spēkam, ka tas spēj ietekmēt milzīgas ļaužu masas, cīnīties ar ļaunumu.

Līdzīgi kā Lista dzīvi, kas sākās Ungārijā, bet aizveda uz neskaitāmām vietām Eiropā, tā viņa daiļradi caurvij klejojumu tēma, kas arī ir viens no manas jaunās koncertprogrammas stūrakmeņiem. Manuprāt, Lista dzīves daudzveidība ļoti rezonē ar mūsu laiku, kad pasaulē viss strauji mainās un ikvienam jāspēj šīm pārmaiņām pielāgoties. Miljoniem ukraiņu kara dēļ bēg no savām mājām, atrod patvērumu citās zemēs, iedvesmojas no citām kultūrām un, lai arī iekšēji piedzīvo lielu vientulību, tādā veidā sevi arī bagātina.

Vēlākajos gados Lists kļuva par priesteri un mūku, sāka rakstīt baznīcas mūziku, bet dzīves beigās kļuva par pedagogu. Pie viņa brauca pianisti no visas Eiropas, viņš savās mājās sniedza atvērtā tipa mācības un nekad par to neņēma naudu. Viņš tiešām bija liela personība - no cilvēka, kuram pirmajā vietā bija paša ego, viņš izauga gandrīz līdz svētajam, kurš dzīves beigās atdeva citiem visu, kas pašam bija dots - savu laiku, zināšanas, pieredzi. Šādi cilvēki mūsdienu sarežģītajā laikā ļoti iedvesmo. Šajā koncertprogrammā skanēs arī latviešu komponistu Jāzepa Vītola un Ādolfa Skultes klaviermūzika, kas ir ļoti iedvesmota no Lista mūzikas. Līdzīgi kā Lists, arī Vītols dibināja mūzikas augstskolu, tikai Lists to darīja Budapeštā, Vītols - Rīgā. Protams, koncertprogrammas centrā ir Lista mūzika - ar visu tās daudzšķautņaino, daudzkrāsaino un emocionālo stilistiku un virtuozitāti.

Kad mūsu saruna nonāks pie lasītājiem, pirmais koncerts Daugavpilī būs jau izskanējis. Nākamais - svētdien, 19. martā, Sējas kultūra namā.

Pavisam līdz gada beigām izziņoti divpadsmit koncerti, un man ir liels prieks, ka tas būs ceļojums pa dažādām pilsētām un iespēja satikt savus klausītājus visā Latvijā. Jau ar lielu nepacietību gaidu šos koncertus. Un vēl man ir prieks, ka šo koncertu tūri sākšu tieši Daugavpilī (16. martā), kur pagājušā gada martā, parādot savu attieksmi pret Krievijas neattaisnojamo agresiju, Daugavpils Mūzikas skolas direktors pilsētas karoga vietā izkāra Ukrainas karogu. Tas raisīja asas diskusijas gan Daugavpils iedzīvotāju, gan administratīvo darbinieku vidū, un tas parādīja, cik sašķelta ir sabiedrība, cik daudz cilvēku dzīvo Kremļa propagandas iespaidā. Esmu vairākkārt spēlējis šai skolā, tāpēc man bija ļoti nepatīkami to redzēt. Šie notikumi Daugavpilī arī bija viens no iemesliem, kāpēc pērn maijā, veidojot Brīvības festivāla programmu, kas, reaģējot uz Krievijas militāro agresiju, bija veltīts Ukrainai, tajā iekļāvām dažādas aktivitātes, lai mēģinātu saliedēt sabiedrību. Mēs devām iespēju ukraiņu mūziķiem ne tikai muzicēt, bet arī stāstīt savus stāstus - dalīties ar tām šausmām, ko viņi paši pieredzējuši.

Ar savu Brīvības festivālu Ukrainai, kas notika pērn maijā/jūnijā, bijāt viens no pirmajiem, kurš pulcēja kopā ne tikai pašmāju māksliniekus, bet deva iespēju kāpt uz skatuves arī mūziķiem un aktieriem no Ukrainas, kuri Latvijā raduši patvērumu no kara šausmām. Turklāt visi festivāla laikā gūtie ieņēmumi no biļešu tirdzniecības tika ziedoti Ukrainas cilvēku atbalstam. Nepalikt malā - tas tobrīd bija ļoti būtiski. Un ir joprojām.

Tas, ka Krievijas militārais iebrukums un karadarbība Ukrainā mainīs pasauli, ir vairāk kā skaidrs, bet kā, tas ir atkarīgs no mums visiem. Un šajā karā spēks ir ne tikai ieročiem, ne tikai valstu līderiem, bet arī jebkuram cilvēkam, kurš ar savu balsi - dzīvu vai virtuālu, ar savām darbībām, palīdzību, atbalstu un lēmumiem var ietekmēt notiekošo. Kara sākumā neviens nezināja, kā viss attīstīsies - daudzi domāja, ka Kijiva kritīs trīs dienu laikā, ASV un britu sabiedrotie piedāvāja evakuēt Zelenski un viņa komandu… Bet mums visiem bija skaidrs, ka tas ir arī mūsu karš, un mums bija ļoti svarīgi, lai Ukraina nezaudētu. Pagājušogad, kad cilvēki aktīvi sāka stāties Zemessardzē, man bija neliela pleca trauma, es to nevarēju izdarīt. Domājot, kā es pats varētu atbalstīt ukraiņus šajā cīņā, sapratu, ka tikai ar to, ko protu vislabāk - ar mūziku. Mūzika ir ļoti spēcīgs “ierocis”, kas var gan dziedināt, gan mierināt, gan iedvesmot un mudināt uz aktīvu rīcību, gan saliedēt sabiedrību. Tāpēc festivālā devām iespēju kāpt uz skatuves ukraiņu mūziķiem, kuri šeit patvērušies no kara šausmām, tādā veidā viņus atbalstot un iedvesmojot, un radot telpu abu kultūru savstarpējai mijiedarbībai un bagātināšanai.

Festivāla laikā tika savākti 20 641,67 eiro Ukrainas atbalstam. Par šo summu sadarbībā ar “Ziedot.lv” un Ukrainas vēstniecību Latvijā tika iegādātas frontē esošajiem karavīriem ļoti noderīgas lietas - pārtika, apģērbs, drošības ekipējums, kas tika nogādāti frontē.

NEDRĪKSTAM ZAUDĒT ENERĢIJU. “Jau vairāk nekā gadu Ukraina un tās drosmīgie cilvēki nepadodas un cīnās par savas valsts un tautas eksistenci, visas Eiropas nākotni, ideāliem un brīvību, tāpēc arī mēs nedrīkstam zaudēt enerģiju savā palīdzībā un atbalstā,” saka pianists Andrejs Osokins / Polina VILJUN

Kas festivāla apmeklētājus sagaida ceturtajā Andreja Osokina Brīvības festivālā, kas, kā tikko izziņots, jau otro gadu būs veltīts Ukrainai un tās cilvēkiem?

Tas pulcēs Latvijā un pasaulē atzītus latviešu un ukraiņu mūziķus, aktierus un grupas. Īpaši festivālam tiks radītas jaunas mūziķu sadarbības, koncertprogrammas un citi pasākumi, lai atgādinātu par brīvības un cilvēcīguma ideāliem, iedvesmotu sabiedrību vairāk atbalstīt vienam otru, sniegtu atelpas brīdi un spēku, kā arī, sadarbojoties ar ukraiņu atbalsta organizācijām, veicinātu Latvijā dzīvojošo ukraiņu bēgļu iesaisti dažādos pasākumos. Un arī šā festivāla laikā gūtie ieņēmumi no biļešu tirdzniecības sadarbībā ar “Biļešu paradīzi” un fondu “Ziedot.lv” tiks ziedoti Ukrainas atbalstam.

Es ļoti būtu gribējis šo festivālu veidot citādāku, bet diemžēl nežēlīgais karš Ukrainā turpinās jau vairāk nekā gadu, kas ir pilnīgi neiedomājami, tādēļ ar šā gada festivāla programmu, apvienojot mūsu visu spējas, enerģiju un talantus, vēlamies veicināt sabiedrības saliedētību, atgādināt, cik ārkārtīgi svarīgi ir turpināt atbalstīt Ukrainu un ukraiņus. Un šodien mūsu atbalsts ukraiņiem sniedz ne tikai ļoti vajadzīgos resursus, lai viņi varētu turpināt cīņu ar ļaunumu un to uzvarēt, bet arī iedvesmu un pārliecību, ka viņi šajā vājprātā nav vieni. Ir ārkārtīgi svarīgi turpināt palīdzēt Ukrainai un arī tās armijai, jo tieši šī armija ir galvenais spēks, kas glābj Eiropu un Latviju no tiem draudiem un tumsas, ko Krievijas karaspēks nes visai pasaulei.

Kā radās iniciatīva ziedojumu vākšanas akcijai “Siltas maltītes ukraiņu karavīriem frontē” - aicinājums ziedot pašsildošām maltītēm ukraiņu karavīriem?

Strauji tuvojoties ziemai, domāju, kam visvairāk ir vajadzīga palīdzība kara plosītajā Ukrainā. Un sapratu, ka ne tikai cilvēkiem, kuru dzīvi karš ir traģiski ietekmējis, bet arī karavīriem, kuri joprojām cīnās, lai šo karu izbeigtu. Vīriem, kuri ir frontē, kur lielās bīstamības dēļ nav iespējams uzsildīt ēdienu ar uguni, gāzi vai elektrību, kas lielākoties frontē nav arī pieejami. Tā sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā uzsākām šo ziedojumu vākšanas akciju, lai par savāktajiem līdzekļiem varētu iegādāties īpašus ēdiena uzsildīšanas maisiņus un vakuumā iepakotas maltītes ar ilgu derīguma termiņu, kas nav jāuzglabā ledusskapī. Šādos ēdiena uzsildīšanas maisiņos, ko militārajā un citās jomās izmanto jau kopš 1990. gada, ēdienu var uzsildīt līdz vismaz 37°C jebkurā vietā un laikā. Tajos ievietots no magnija, dzelzs un nātrija radīts reaģents, kurš brīdī, kad maisiņā tiek ielieti 50 ml auksta ūdens, strauji uzkarst un uzsilda maisiņā ievietoto iepakojumu ar ēdienu. Šādu maisiņu priekšrocība ir tā, ka tie ir ļoti viegli, kompakti, ērti pārnēsājami un to izmantošana ir ārkārtīgi vienkārša. Un galvenais - tas nodrošina karavīriem iespēju jebkurā vietā un laikā tikt pie silta un garšīga ēdiena. Pirmā krava, kas tika sūtīta uz fronti un kurā tika iekļautas arī šīs maltītes, tika nogādāta Ukrainā novembra sākumā. Šīs akcijas laikā savākti jau vairāk nekā 110 000 EUR, nodrošinot iespēju uz fronti Ukrainā nogādāt jau vairāk nekā 20 000 silto maltīšu komplektus. Kad tikko bijām izziņojuši šo ziedojumu vākšanas akciju, domāju: stāstīšu par to savos koncertos un varbūt izdosies savākt 200-500 eiro. Bet, redzot, cik ātri tika saziedoti vairāk nekā 10 000 eiro, es biju aizkustināts līdz sirds dziļumiem.

Gatavojoties jaunajai koncerttūrei, iniciējāt jaunu ziedojumu vākšanas akciju - “Spēka deva uzvarai!”. Kāpēc jums tas ir svarīgi?

GAIŠAS CERĪBAS STARS. Lai arī notiek karš un cilvēki “vienkārši tāpat” nogalina citus cilvēkus, es redzu šai pasaulē arī ļoti daudz empātijas, līdzjūtības un cilvēciskuma izpausmes. Un tas, ka šai drūmajā laikā pavīd arī pa ļoti jaudīgam gaišas cerības staram, dod cerību nākotnei,” atzīst Andrejs Osokins / Polina VILJUN

Man kā mūziķim ir svarīgi koncertos ne tikai iedvesmot klausītājus ar izciliem skaņdarbiem, nodot viņiem miera, vienotības un cerības vēstījumu, bet arī aicināt visus turpināt palīdzēt Ukrainai. Jo tikai kopā mēs varam tuvināt gaismas uzvaru un līdz ar to - arī Latvijas mierīgu nākotni.

Akcijā “Spēka deva uzvarai!” līdzekļi tiek vākti maltīšu komplektiem, kuros ietilpst pilnvērtīga pašsildošā maltīte, kā arī šokolādes un musli batoniņi, riekstu un rozīņu maisījums, auzu biezputras porcija, maize, konfekte, tēja, kafija, šokolādes dzēriens, antibakteriāla un parastās salvetes, karote. Un tie tiks nogādāti ukraiņu karavīriem, kas šobrīd atrodas ierakumos kaujas laukos.

Mūs Latvijā vieno tieksme pēc brīvības, mēs saprotam un sajūtam tās vērtības, par kurām cīnās Ukrainas tauta. Bet to ne vienmēr saprot cilvēki citās Eiropas valstīs, piemēram, Francijā un Vācijā. Tādēļ ar savu nelokāmo stāju pret Krieviju kā agresoru esam piemērs citām valstīm atbalstīt Ukrainu vēl jaudīgāk. Un mēs ļoti ceram, ka vasarā pēc Brīvības festivāla kopā ar ukraiņu māksliniekiem izdosies aizbraukt uz Berlīni, kur ne tikai spēlēsim vienu festivāla koncertprogrammu, bet arī dosim iespēju dzirdēt reālus ukraiņu bēgļu stāstus.

Kas ir jūsu paša “spēka deva”, lai šai sarežģītajā laikā veidotu arvien jaunas, iedvesmojošas koncertprogrammas un turpinātu nesavtīgi palīdzēt ukraiņu tautai?

Viena no būtiskākajām atziņām, ko esmu ieguvis šai laikā, ir tā, ka, lai arī notiek karš un cilvēki “vienkārši tāpat” nogalina citus cilvēkus - tā nedara pat visplēsīgākie dzīvnieki, jo viņi medī tikai, lai paēstu -, es redzu šai pasaulē arī ļoti daudz empātijas, līdzjūtības un cilvēciskuma izpausmes. Un tas, ka šai drūmajā laikā pavīd arī pa ļoti jaudīgam gaišas cerības staram, dod cerību nākotnei. Bet spēku dod iespēja palīdzēt. Pat, ja otrs neko neprasa, bet tu redzi, ka vari palīdzēt cilvēkam, kurš nonācis lielā nelaimē, ka redzi tam jēgu, tas ir jādara. Tas nenogurdina, jo, palīdzot otram, tu iegūsti ne tikai gandarījumu, bet arī jaunu spēku, iedvesmu un enerģiju turpināt palīdzēt. Un tas ir apbrīnojami, kā “šis mehānisms” cilvēkā strādā. Tāpēc es gribētu mudināt ikvienu atrast veidu, kā palīdzēt Ukrainai uzvarēt cīņā pret nežēlīgo un vājprātīgo agresoru Krieviju, jo šobrīd, kad izšķiras Ukrainas, Latvijas un visas Eiropas nākotne, nozīmīgs ir katrs, pat vismazākais atbalsts, ko varam sniegt. Pat, ja pirmajā mirklī šķiet, ka nav laika, ideju vai resursu palīdzēt, mēs visi kopā, sajūtot cits cita plecu, varam daudz. Jo kopā mēs kļūstam stiprāki un tad mūs ir grūti novest no pareizā ceļa. Un, manuprāt, tieši sabiedrībā pazīstamu cilvēku pienākums ir mudināt palīdzēt, iedvesmot, nevis gaidīt, ka to darīs “kāds cits”. Man bija brīnišķīgi skolotāji, kuri mācīja ne tikai mīlēt mūziku, bet arī būt labam cilvēkam, kurš dzīves sarežģītākajos brīžos neklusē, bet nāk ar savu iniciatīvu, lai darītu šo pasauli labāku.

“Osokins-Listam” koncerti:

  • 19. martā - Sējas kultūras namā
  • 1. aprīlī - Mazmežotnes muižā, kur līdztekus Lista mūzikai skanēs arī Bēthovena un Šopēna skaņdarbi
  • 15. aprīlī - Rojas kultūras centrā
  • 16. aprīlī - Jelgavas kultūras namā
  • 21. aprīlī - Dobeles koncertzālē “ZINTA”
  • 29. aprīlī - “ZEIT” Līgatnē
  • 10. maijā - Lielvārdes kultūras namā
  • 14. maijā - Rīgavas Mūzikas un mākslas dārzā Salaspilī
  • 7. jūlijā - Veselavas muižā
  • 14. oktobrī - Madonas kultūras namā
  • 8. decembrī - Krustpils kultūras namā Jēkabpilī

Jaunajā koncertprogrammā “Osokins-Listam” izskanēs arī Lista Petrarkas sonets Nr. 104 no cikla “Klejojumu gadi”, kas pianista izpildījumā dzirdams šeit:

“Osokina Brīvības festivāls Ukrainai”

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

-20. maijā plkst. 19.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē ( Mūkusalas ielā 3, Rīgā) - Atklāšanas koncerts. Tā vadmotīvs - atbalsts, draudzība, saliedētība Ukrainas atbalstam.

Koncertā piedalīsies īpaši festivālam radītas ukraiņu un latviešu mūziķu apvienības, mākslinieku vidū būs Ralfs Eilands, Katrīna Gupalo, Žoržs Siksna, Roberto Meloni, Darja Leleko, Anastasija Jačmenkina, Andrejs Osokins, grupas “Labvēlīgais Tips”, “Shakima Trio”, “Sub Scriptum”, “Varakuta” un citi.

-27. maijā plkst. 19.00 Ola Foundation” Mūzikas salonā (Ogļu ielā 12a, Rīgā) - Andrejs Osokins un stīgu kvartets.

Programmā: tradīcijas un izcilība mūsu mainīgajā pasaulē - J. S. Baha, J. Brāmsa un ukraiņu komponistu skaņdarbi.

-28. maijā plkst. 19.00 Melngalvju nama Svētku zālē (Rātslaukumā 7, Rīgā) - īpaši festivālam radītā Jaunā Rīgas teātra aktiera Gundara Āboliņa un pianista Andreja Osokina poētiskā koncerta pirmizrāde.

Programmā: ukraiņu un latviešu komponistu klaviermūzika un dzeja no Ainara Kneša jaunās grāmatas.

-1. jūnijā plkst. 19.00 Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā (Anglikāņu ielā 2, Rīgā) - Cilvēki, kaķi un mūzika.

Koncertā izcili latviešu klasiskās mūzikas izpildītāji vienosies kopīgā atbalstā Krievijas karadarbības rezultātā cietušajiem mājdzīvniekiem - suņiem un kaķiem Ukrainā. Programmā: dažādu laikmetu un komponistu skaņdarbi, kas apdzied šo mīļo un mums visiem tik tuvo dzīvnieku dabu un mijiedarbību ar cilvēku.

Koncertā piedalīsies: mecosoprāns Ieva Parša, pianiste Iveta Cālīte, ukraiņu bandūriste Darja Leleko, klavieru duets Roksana Tarvide un Kaspars Bumbišs, Ukrainas Simfoniskā orķestra vijolniece Nina Khanetska, pianists Andrejs Osokins un citi mūziķi.

-2. jūnijā plkst. 21.00 Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā (Anglikāņu ielā 2, Rīgā) - Avangarda nakts koncerts.

Koncertā komponisti Platons Buravickis un Annika Lanka atskaņos pandēmijas un Ukrainas kara laikā radītu oriģinālmūziku, kā arī izskanēs Paula Dambja vērienīgā meistardarba - monosonātes - pirmatskaņojums Andreja Osokina sniegumā. Koncertā piedalīsies arī klavieru kvartets “Quadra” ar Oskara Herliņa mūziku.

-4. jūnijā plkst. 19.00“Amoralle Level Up” (Brīvības ielā 33, 2. stāvā virs “Amoralle” veikala) - Katrīnas Gupalo solokoncerts.

Programmā: Katrīnas Gupalo oriģinālmūzika.

-10. jūnijā plkst. 18.00 Rīgas Vāgnera namā (Riharda Vāgnera ielā 4) - ukraiņu mākslinieces Darjas Kalašņikovas performance “Cik ilgi tas var turpināties?”, plkst. 19.00 - noslēguma koncerts.

Darja Kalašņikova savā performancē “Cik ilgi tas var turpināties?”, kas jau guvusi atzinību daudzos mākslas festivālos, caur kustību skaita dienas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, izaicinot sava ķermeņa fiziskās spējas.

Noslēguma koncerts ar stīgu ansambļa “Kremerata Lettonica”, aktrises Larisas Semirozumenko un pianista Andreja Osokina piedalīšanos.

Programmā: ukraiņu un latviešu komponistu mūzika un dzeja.

-11. jūnijā plkst. 19.00 “Ola Foundation” Mūzikas salonā (Ogļu ielā 12a, Rīgā) - Festivāla epilogs - Georgija Osokina pirmais solokoncerts šogad Rīgā.

Programmā: J. S. Baha klaviermūzika.

*Plašāka informācija par festivālu pieejama www.andrejsosokins.com.

Ziedot maltīšu komplektu iegādei var šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv