Noskaidroti dizaina konkursa uzvarētāji

Ķīpsalā noskaidroti Latvijas labākie 2009.gada dizaineri un pasniegta "Gada balva dizainā" interjera, vides, modes, fotogrāfijas, produktu un iepakojumu dizaina nominācijās.

"Gada balvu dizainā 2009" ieguva interjeriste Ausma Ķibilde, arhitekti Vita Balode, Andris Kokins, Kaspars Kaupe, modes māksliniece Agnese Narņicka, fotogrāfs Juris Kmins un dizainere Ieva Strazdiņa sadarbībā ar uzņēmumu SIA "Umbra".

"Gada balva dizainā 2009" mērķis ir noteikt izcilākos divu pēdējo gadu dizaina sasniegumus Latvijā, apzināt un popularizēt kvalitatīvākos projektu risinājumus Latvijas rūpnieciskajā un unikālajā dizainā, kā arī atzīmēt labākos interjera dizaina projektus, Latvijas produktu dizainu, to autorus un izpildītājus, kā arī sekmēt radošās industrijas attīstību.

Konkursu "Gada balva dizainā 2009" organizē Latvijas Dizaineru savienība sadarbībā ar Modes Dizaina asociāciju, nodibinājumu "FotoForma" un ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības "BT 1" atbalstu.

Darbi tika vērtēti nominācijās "Interjeru dizains" - kategorijās privātais, biroju un sabiedriskais interjers, "Vides dizains" - reklāmas un izkārtnes, fasāžu krāsu dizains un dizaina objekti pilsētvidē un "Produktu dizains un iepakojums" trīs kategorijās.

Nominācijā "Interjeru dizains" "Gada dizaina balvu" kā labākā dizainere ieguva Ķibilde par darbu "Pārventas bibliotēka Venstspilī".

Par labākajiem biroja interjeriem atzīti - AS "UPB" birojs Maskavas ielā, autors - Mārtiņš Pīlēns, SIA "Latio" biroja telpas Rīgā, Elizabetes ielā, autores - Agate Romanovska un Kristīne Amatniece un interjera birojs "XYZ interjeri", "Eko Investora" biroja interjers, Rīgā, autores - Vēsma Kontere McQuillan un Ingūna Elere.

Par labākajiem privātajiem interjeriem atzīti - privātmāja Zaru ielā, Rīgā, autore - Zane Tetere, privātmāja ezera krastā, autore - Ieva Grusriņa-Milbrete, privātmāja Candera ielā, Rīgā, autores - Margarita Budze un Ramona Pēkšēna-Neiberga.

Par labāko sabiedrisko interjeru atzīti - Pārventas bibliotēka Ventspilī, autore - Ķibilde, teātra nams "Jūras vārti" Ventspilī, autori - Imants Rubīns, Ivo Tacs, interjera birojs "INRA Dizains", SIA "Gaismas stils" biroja un ekspozīcijas telpas, Rīgā, autores - Iluta Rode un Baiba Giniborga-Asere, interjera birojs "XYZ interjeri".

Nominācijā "Vides dizains" "Gada balvu dizainā" kā labākie dizaineri ieguva Vita Balode, Andris Kokins, Kaspars Kaupe par "Lauku, Sarkanmuižas dambja un Brīvības ielu Ventspilī kvartāla krāsu risinājumu". Pirmo vietu kategorijā "Fasāžu krāsu dizains" ieguva arhitekte Māra Šēnberga par dzīvojamo māju Jūrmalā, Andreja ielā 6. Savukārt pirmo vietu kategorijā "Dizaina objekti pilsētvidē" ieguva Inta Berga par strūklaku "Apvārsnis". Kategorijā "Reklāmas un izkārtnes" iesniegtie darbi saņēma dažādas simpātiju balvas.

Nominācijā "Produktu un iepakojuma dizains" "Gada balvu dizainā" ieguva Ieva Strazdiņa par kolekciju "Something/Nothing Special".

Nominācijā "Unikālais dizains" pirmo vietu ieguva Iveta Deģe par austām lina šallēm un kaklasaitēm "Līdzsvars un harmonija", otro vietu - Gints Zommers par šūpulīti "Ciba", trešo vietu - Maija Rezenberga par prāta spēli "Prāta klucītis".

Nominācijā "Rūpnieciskais dizains" pirmo vietu ieguva Ieva Strazdiņa par papīrlietu sēriju "Something/Nothing Special", otro vietu - Jānis Rauza, Ieva Andžāne "Rauzas kompānija" par "Mint skrūvbeņķi", trešo vietu - Roberts Šēnbergs par metāla grilu "UFFO 8".

Nominācijā "Iepakojuma dizains" pirmo vietu ieguva Aina Mālmeistere par iepakojumu "Krustiņķeblim", otro vietu - Laura Danilāne par iepakojumu sēriju "Patte", trešo vietu - Deģe par austu linu šaļļu un kaklasaišu iepakojumu.

Pirmoreiz tika piešķirta gada balva "Foto dizainā" ar mērķi sākt foto attēlu dizaina kvalitātes apzināšanu, izkopšanu un Latvijas mākslinieku izcilāko darbu popularizēšanu, kā arī veicināt profesionāli augstvērtīgu fotodizaina darbu izmantošanu publiskajā telpā un privātos interjera objektos Latvijā.

"Gada balvu foto dizainā" ieguva Juris Kmins, otro vietu - Jevgēņija Bekere-Ančipolovska, savukārt trešo vietu ieguva Juris Kalniņš. Balvu par labāko debiju ieguva Bekere-Ančipolovska, par labāko vides objektu - Kmins, subjektīvajā komunikācijā balvu un žūrijas lēmumu par profesionālo diapazonu - Kalniņš, "web dizaina" kategorijā pirmo vietu ieguva Agris Dzilna. Žūrijas speciālbalvu par intelektuālo izaicinājumu ieguva Uldis Balga.

Nominācijā "Modes dizains" gada balvu dizainā ieguva Agnese Narņicka par kolekciju "Cipari". Balvu par labāko darbu ražošanai ieguva Dace Sāmīte par bērnu apģērbu kolekciju "Cherry blosom - kids", par labāko modes konceptu balvu ieguva Agnese Narņicka, par labāko modes foto balvu ieguva Aleksandra Samuļenkova par modes fotogrāfiju sēriju "Paslēpes".

Izstādē "Baltic Furniture" ir skatāmi arī neformālā dizaina mākslas konkursa "Otrā iespēja" darbi, kurā bija aicināti piedalīties radošie profesionāļi un studējošie jaunieši ar asprātīgiem, estētiski noformētiem un funkcionāli lietojamiem objektiem, kuri veidoti no ražošanas un sadzīves atlikumiem.

Labākās dizaineres titulu konkursā "Otrā iespēja" ieguva Marta Ģibiete par darbu "Pudeļtrauki". Mākslinieka Pētera Sidara mākslas darbu par labāko darbu konkursā "Otrā iespēja" ieguva Ināra Gauja un Ingrīda Zābere par darbu "Recycled.lv". Par labākajām skolām konkursā "Otrā iespēja" tika atzītas Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola, Ogres amatniecības vidusskola un Māras Muižnieces Rīgas mākslas skola.

Konkursā "Baltijas mēbeļu ražotāju dizaina balvu 2009" divās kategorijās - "Rūpnieciskais dizains" un "Unikālais dizains" - tika vērtēts 21 darbs. Konkursa žūrija par ļoti perspektīviem darbiem atzina Selgas Tropas plauktu moduļu sistēmu "Raibs ir", Ineses Leites daudzfunkcionālo paklāju "Bubu", Jāņa Mežuļa no SIA "Kate" biroja mēbeļu grupu "Frii", Arvja Sproģa bāra krēslu "b_stool", kā arī Aigara Meždreija no SIA "Feidi" priekšnama iekārtu "Wave". Žūrija šogad izlēma "Grand Prix" nepiešķirt.

Konkursu vērtēja Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele, Latvijas Mākslas akadēmijas docents Arvīds Endziņš, žurnāla "Deko" žurnāliste un mākslas vēsturniece Anita Pīra, Latvijas Iepakojuma asociācijas valdes locekle un Latvijas Iepakojuma sertifikācijas centra valdes locekle Iveta Krauja, Frankfurtes meses pārstāve Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Baltkrievijā Monika Demmlere, Igaunijas Dizaineru savienības biedrs, produktu dizainers Igors Volkovs, "Latvijas mēbeles" valdes loceklis, "Nakts mēbeles" īpašnieks Juris Griķis, Dānijas dizaina studijas "Komplot design" dizaineris Boriss Berlins, Eiropas universālā Dizaina asociācijas prezidents Fins Petrens, Eiropas universālā dizaina asociācijas loceklis un eksperts Pīts Kērčers.

Konkursu rīkoja Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1" sadarbībā ar Latvijas Dizaineru savienību un asociāciju "Latvijas mēbeles".

Dzīvesstils

Uzzini, ko sagādās otrais rudens mēnesis. Pēc grūtā septembra un aptumsumu perioda pienāks oktobris, kas nesīs atvieglojumu. Astrologi prognozē, ka šis mēnesis būs mierīgs un stabils. Vienīgais izņēmums bija Saules aptumsums 2. oktobrī.

Svarīgākais