Slēpošanas trases cenas par inventāru un pacēlāju izmantošanu šogad nepaaugstinās

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Ideāli – tā vienā vārdā sajūtas raksturo pirmie dēļotāji un slēpotāji, kuri sestdien Žagarkalnā atklāja ziemas sezonu. Šobrīd atvērtas aptuveni astoņas lielākās Latvijas trases, un to īpašnieki stāsta, ka pirmajās dienās atsaucība ir neticami liela. Piemēram, Žagarkalnā uz pacēlāju dažbrīd izveidojās pat piecu līdz desmit cilvēku rinda.

Priecīgā ziņa – cena par inventāru un pacēlāju izmantošanu šogad nepaaugstinās. Neatkarīgās aptaujātie trašu pārstāvji norāda, ka šādam solim neesot pamata.

"Inventāra noma šogad būs lētāka, savukārt pensionāriem pieejama 50 procentu atlaide," stāsta Zviedru cepures īpašnieks Edvīns Balodis. Žagarkalna tehniskais direktors Māris Zvīnis atklāj, ka mazāk par kalnu būs jāmaksā darba dienās, kad cilvēku pieplūdums ir rāmāks. Salīdzinot ar pērno sezonu, šogad darba dienu vakaros pacēlāji ir pat lētāki. Apkopojot Latvijas lielāko trašu piedāvājumu, Neatkarīgā secina, ka iesācējam, kuram nav sava inventāra, viena stunda kalna izpriecu maksā apmēram 7,5 latus.

Jaunas trases šogad neatvērs, savukārt jau esošās radikālus jauninājumus šosezon nepiedāvā. Riekstu kalna vadītājs Ervīns Kišuro stāsta, ka uzlabots ir snovparks, izveidoti papildu slēpotāju kalniņi, kā arī pirmoreiz Riekstu kalnā iespējams nodarboties ar distanču slēpošanu.

"Tiem, kuri neslēpo un nesnovo, pirmoreiz piedāvājam kameršļūkšanas pacēlāju, kur varēs regulēt arī ātrumu. Protams, esam atjaunojuši inventāru," stāsta Milzkalna direktors Viesturs Ošinieks.

"Katru gadu iegādājamies inventāru, lai noma ir līmenī. Klients negrib ņemt vecu modeli vai nolietotu slēpi. Mūsu mērķis ir tuvākā nākotnē savienoties ar Ozolkalnu trasēm. Šogad ir jauna trase, kas ved caur mežu tajā virzienā. Cerams, ka viņi arī būvēs kādu trasi un tad paliks pārsimts metri, ko saslēpot, lai varētu slēpojot izbaudīt abas trases par vienu biļeti. Reāli visam vajadzētu būt gatavam pēc trīs gadiem," stāsta Žagarkalna tehniskais direktors M. Zvīnis.

Komerciālajā ziņā trašu īpašnieki cer, ka sezona būs tikpat veiksmīga, cik pērn. Zviedru cepures īpašnieks E. Balodis atklāj, ka interese par gultas vietām Jaungada naktī ir krietni lielāka nekā pagājušajā gadā. "Nedomāju, ka šosezon cilvēki mazāk brauks uz ārzemēm un vairāk pie mums. Piemēram, ar airBaltic uz Somiju var aizlidot par 50 latiem. Ja pie mums atbrauc ģimene, tad ar slēpošanu un ēšanu tie paši 50 lati sanāk," saka E. Balodis. Pēc M. Zvīņa domām, tie, kuri patiesi fano par sniegu un ziemu, biežāk brauks uz vietējiem kalniem. "Tie, kuri brauc uz Alpiem, slēpo retāk," saka M. Zvīnis.

Žagarkalnā Neatkarīgā sastapa Kristīni no Siguldas, kura ieradusies papriecēt acis. "Mēs braucām ciemos, un pa ceļam vajadzēja iebraukt paskatīties. Uz slēpēm kāpt domāju šonedēļ. Pagaidām labākais, ko esmu izbaudījusi, ir Lido kalns, tur ir arī lētāk. Žagarkalnā es sāku, te ir ļoti labi instruktori. Divās stundās jau pati slēpoju," priecājas Kristīne.

Dzīvesstils

Septembris ir īsts rudens labumu mēnesis. Un bez āboliem arī šis laiks nav iedomājams. Tam pievienojas arī virtuves huligāns Pipars, kas dalās ar savu biezpiena – ābolu vafeļu recepti, kas noderēs tiem, kuri mīl brīvdienās sevi un savu ģimeni palutināt.

Svarīgākais