Mākslinieks Jānis Straupe piedāvās "Mēbeles, kas duras acīs"

© publicitātes foto/Jānis Straupe

Mākslinieka Jāņa Straupes funkcionālā dizaina personālizstādi "Mēbeles, kas duras acīs" atklās 22. novembrī jaunajā tirdzniecības centrā „Galerija Rīga” Dzirnavu ielā 67.

Izstādē tiks eksponēti pēdējo 2 gadu laikā tapušie darbi –oriģinālas funkcionālā dizaina mēbeles, kuru tehniskais risinājums un forma ir izaicinājums kokam kā materiālam un māksliniekam, kas pilnībā to pārvalda un pakļauj savai fantāzijai.

Izstādes darbos ir iluzoru spēle ar klasiskām formām, formas deformāciju, spēli ar realitāti un tās ilūziju, kas pilnībā spēj pildīt visus funkcionalitātes „uzdevumus”. Taisnas, asas līnijas, tīra forma bez lieka poētisma, cakām un kruzuļiem.

Izstādēs mākslinieks Jānis Straupe piedalās kopš 1983. gada. Šajā laikā ir bijušas 10 personālizstādes un vairāk kā 10 grupas izstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Mākslinieks ir ieguvis Gada balvu dizainā nominācijā Unikālais dizains 2008.gadā un žurnāla „Deko” gada balvu dizainā 2006.gadā.

Līdzšinējo izstāžu darbos ir oriģināli apspēlēta ikdienišķu sadzīves priekšmetu (krēsls, galds, durvis, skapis, kumode u.c. ) forma, mainot proporcijas, izmērus un deformējot to ierasto apveidu, kā arī apziņu par konkrēto objektu pielietojamību.

Ir tapušas vairākas personālizstādes Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā - „Insekti”, „Mezozojs” kā starpdisciplionāri projekti, kur mākslas darba izveidē un kopējā tēla radīšanai neatņemama sastāvdaļa, līdztekus koktēlniecības objektiem, bija arī gaisma, skaņa un video projekcija.

Dzīvesstils

Virtuves huligāns Pipars stāsta, ka šis būs ēdiens ar bērnības garšu. “Tieši tādus buljona pīrādziņus es ēdu savā bērnībā. Buljonu es īpaši bērnībā neesmu dzēris, bet man ļoti garšoja.

Svarīgākais