Tekstilmāksliniece Dzintra Vilks iegūst bronzas medaļu

© F64

Apliecinot Latvijas tekstilmākslas augsto profesionālo līmeni, īpaši sīvajā 130 mākslas darbu konkurencē Latvijas māksliniece Dzintra Vilks par šķiedras mākslas objektu "Pasaules vēju samits" (2007) ieguvusi bronzas medaļu.

Šā gada 10.maijā durvis vēra 13. Lodzas Starptautiskā tekstilmākslas triennāle Polijā, kas ir viens no Eiropas prestižiem tekstilmākslas pasākumiem, un kam pilsēta un Lodzas Centrālais tekstilmākslas muzejs gatavojas sevišķi nopietni. Galveno triennāles pasākumu - Starptautisko izstādi - parasti pavada virkne poļu tekstilmākslinieku izstāžu gan muzejā, gan dažādās galerijās, gan Lodzas Mākslas akadēmijā.

Šogad muzejā valdīja īpaša aura, jo triennāle tika atklāta jaunajā muzeja korpusā, kura divus gadus ilgusī renovācija nesen tika pabeigta. Līdz ar to muzejs ieguvis brīnišķīgas izstāžu telpas, kuras ir lieliski piemērotas tekstilmākslas eksponēšanai. Paralēli ir renovētas visas jau esošās muzeja telpas, izveidotas jaunas pamatekspozīcijas, sakopta muzeja apkārtne, kurā izveidots arī Brīvdabas muzejs "Skansen". No pilsētas dažādiem rajoniem pārvietotajās vēsturiskajās celtnēs paredzēts ierīkot radošās darbnīcas.

13. Lodzas Starptautiskajā tekstilmākslas triennālē, kas ilgs līdz oktobra beigām, apskatāmi 50 valstu 130 mākslinieku darbi. Pēc nolikuma katru valsti pārstāv divi līdz trīs tekstilmākslinieki. Polijai kā valstij - organizatorei tiek saglabāta 18% pārstāvniecība. Šogad Polija deleģēja 20 autorus. No Latvijas izstādē piedalās divas mākslinieces - Aija Baumane un Dzintra Vilks.

Medaļas triennāles laureātiem piešķīra īpaša uzaicināta starptautiskā žūrija, kas sastāvēja no sešiem dažādu valstu pārstāvjiem. Kopumā tika piešķirtas sešas medaļas: viena zelta, divas sudraba, trīs bronzas. Bija arī īpašie apbalvojumi: Akapi Fonda balva, Lodzas Centrālā tekstilmākslas muzeja medaļa, Lodzas Mākslinieku savienības apbalvojums un atzinības balvas.

Zelta medaļa Grand Prix tika piešķirta Norvēģijas māksliniecei Anne-Gry Løland, sudraba medaļas saņēma Izabella Wyrwa (Polija) un Kari Dyrdal (Norvēģija), divas pārējās bronzas medaļas saņēma Peters Horns (Peter Horn, Vācija) un Konrad Zych (Polija).

Dzīvesstils

Ātri, garšīgi un ar minimālām sastāvdaļām. Pasta ar kotletēm tomātu mērcē ir vienkāršs un garšīgs ēdiens, kas lieliski piemērots gan ģimenes pusdienām, gan vakariņām draugu lokā. Tajā apvienoti gardi gaļas gabaliņi un smalka tomātu mērce, kas ēdienam piešķirs īpašu garšu.

Svarīgākais