Vasarā lielu popularitāti gan pieaugušo, gan bērnu vidū gūst atvēsinošais gardums – saldējums. Kustības Rimi Labākai dzīvei veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, kā izvēlēties ne vien gardu, bet arī veselīgu saldējumu, un kā paša spēkiem pagatavot augļu saldējumu – vasarīgo sorbetu.
Saldējums esot populārākais deserts pasaulē. Dažkārt – vairāk nekā tikai saldais ēdiens. Mazs iepriecinājums, atvēsinājums, reizēm arī mierinājums. Vairāku paaudžu bērniem tas bija arī kārots atalgojums par labu uzvedību vai labi paveiktu darbiņu, bet gājiens pēc saldējuma – galvenais dienas notikums uz pilsētas bruģa pavadāmā vasaras brīvlaikā.
Saldējums ir neatņemams gardums vasarā, taču lielā cukura daudzuma, dažādu krāsvielu un citu piedevu dēļ to nevajadzētu ēst pārāk bieži. Taču veikalā nopērkamajiem saldējumiem ir lieliska alternatīva - mājās gatavoti veselīgie saldējumi.
Viens no vasaras iecienītākajiem našķiem viennozīmīgi ir saldējums, kas lieliski veldzē karstā dienā un ir īsts baudījums garšas kārpiņām. Iztaujājām sabiedrībā atpazīstamas personības, lai uzzinātu, kāds ir viņu iecienītākais saldējums!?
Saldējums ir viens no mazo ķiparu mīļākajiem našķiem, nereti viņiem garšo tieši augļu sulas saldējumi. Atrodi kādu brīvu brīdi, lai ar bērniem kopā pagatavotu saldējumu no augļu sulas neierobežotā daudzumā! Liekas saldējuma rezerves nenāks par skādi.
Saldējuma ražotājiem Latvijā primārais ir vietējais tirgus, kurā, tiesa, ir jākonkurē arī ar importa saldētajiem našķiem. Lai ieinteresētu pircējus iegādāties tieši Latvijā gatavotu saldējumu, ražotāji ik gadu cenšas radīt jaunus produktus – ar eksotiskām garšām, neredzētām formām un neticamām krāsām. Šogad kārumniekus vietējie uzņēmumi lutina ar daudziem jauniem gardiem saldējumu veidiem – Pols melnā vafeļu glāzītē (Food Union), saldējums ar cukurvates garšu (Rūjienas saldējums), Druvas cidoniju saldējums (Tervete food).
Vēlies palutināt savas garšas kārpiņas? Lai mājās pagatavotu vienu no bērnu iemīļotākajiem našķiem - saldējumu, tev vajadzēs vien nieka 5 minūtes. Turklāt to varēsi sagatavot, izmantojot tikai divas sastāvdaļas. Bērniem noteikti garšos!
Austrālijā Kvīnslendas štata neatliekamās medicīnas brigādes darbinieki izrādījuši skaistu žestu kādam mirstošam pacientam, izpildot viņa pēdējo vēlēšanos, vēsta BBC.
Saldējuma vēsture ir ļoti sena un bagāta, bet Eiropa par šo auksto desertu pirmo reizi uzzināja 1292. gadā no itāļu ceļotāja Marko Polo. Savukārt tā rūpniecisko ražošanu aizsāka amerikānis Kristiāns Nelsons 1919. gadā. Kopš tā laika saldējums kļuvis daudzveidīgs, krāsains gan pēc garšas, gan vizuālā iepakojuma.
Vasara ir īstais laiks, kad izbaudīt gan dažādas dabas dotās veltes, gan tās izmantot pagatavojot iecienīto šī gadalaika kārumu saldējumu. Izmēģini arī tu kādu no gardajām receptēm.
Lai palīdzētu dzīvniekiem pārdzīvot karstumu, Londonas zoodārzā tiem dod neparastu saldējumu. Deserts nesatur cukuru un ir veidots no sulām ar dažādām piedevām.
Jo termometra stabiņš kāpj augstāk, jo lielāka arī bērnu vēlme pēc saldējuma. Cik daudz saldējuma dienā vajadzētu apēst, kā neapjukt lielajā saldējumu izvēlē, un kā to pagatavot mājas apstākļos, stāsta Rimi Bērniem uztura speciāliste Olga Ļubina, bet saldējuma recepti piedāvā Rimi Bērniem garšas eksperts Normunds Baranovskis.