Skābētus kāpostus var saukt par superēdienu, jo tie ir ļoti pieejami un tiem ir daudz labvēlīgu īpašību, bet vai tos tiešām drīkst ēsti visi? Skaidro “unian.net”.
Kale (jeb lapu) kāposti ir zaļš lapu dārzenis, kas ir bagāts ar uzturvielām: tas ir bagāts ar A, C un K vitamīniem, šķiedrvielām un antioksidantiem. Kāpēc šāda veida kāpostus ir tik svarīgi iekļaut uzturā?
Labi nobriedušās un stingrās kāpostgalvas uztur bagātīgu vitamīnu un minerālvielu spektru visu ziemu, bet skābēti kāposti pavasarī būs viens no pēdējiem būtiskajiem vitamīnu avotiem, līdz dārzos no jauna sadīgs dilles, pētersīļi, salāti un redīsi.
Vasaras sezona ir lielisks laiks, lai padomātu, vai uzturā ir pietiekami daudz sezonāli un Latvijā audzēti dārzeņi, augļi un ogas. Sezonālie produkti satur vairāk vērtīgās uzturvielas, piemēram, vitamīnus, jo parasti to glabāšanas laiks ir ļoti īss – var nopirkt pirms dažām stundām lasītas zemenes vai dārzeņus un daudziem ir iespēja ogas, dārzeņus lasīt arī pašiem un kaut vai apēst uzreiz.
Nu jau pagājuši 28 gadi, kopš veikalu plauktos pirmo reizi ieraudzījām „Dimdiņu” štovētos kāpostus. Vienmēr ir gribējies uzzināt – no kurienes nāk garšīgie kāposti, kas tos audzē un kur tos štovē? Gulbenes novada Lizuma pagastā pirms daudziem gadiem ir sākusies un arī šodien turpinās gan kāpostu audzēšana, gan pārstrāde.
Kāposts ir viens no populārākajiem uzturproduktiem, kas ir un kam vajadzētu būt mūsu galdā teju vai ik dienu cauru gadu,” atzīst uztura speciāliste Anita Baumane.
Rudens – tā ir vesela smaržu simfonija, ko var izbaudīt it visur. Te ir rūgtenais pēdējo mārtiņrožu un kritušo lapu aromāts, saldi iesmaržojas āboli, pikantu piesitienu dod ķiploki, savu nokrāsu piešķir pētersīļi, selerijas un citi garšaugi, un viena neiztrūkstoša nots šajā bagātīgajā smaržu gammā pieder skābētajiem kāpostiem. Lai arī pieejami augu gadu, rudenī tie ir īpaši kārdinoši.
Pamatīgās lietavas sagādājušas arī galvassāpes SIA "Dimdiņi Agro" saimniekiem. Slapjā laika dēļ no lauka praktiski nav iespējams novākt atlikušo kāpostu ražu.
Galviņkāposti. Ko gan vēl jaunu var gaidīt no tādiem dārzeņiem, kas pazīstami gadu tūkstošiem? Viss jaunais šķiet interesantāks, tomēr laiku pa laikam atgriežamies pie pārbaudītām ēdamlietām, un izrādās – par tām ne tuvu vēl nezinām visu.
Kāda jauna veikala „Rimi” kliente piedzīvojusi nepatīkamu pārsteigumu. Ēdot „Rimi” kāpostus jauniete uzdūrusies nelielam un labi „noslēptam” metāla stienim.
Saeimas deputāta Mārtiņa Bondara un viņa sievas, mākslinieces Ievas Bondares ģimene kopā ar draugiem jau trešo gadu pēc kārtas oktobra pēdējā svētdienā ēvelē un stampā jauno kāpostu ražu. Kraukšķīgi skābēti kāposti Bondaru mājas pieliekamajā glabājas līdz pat Ziemassvētkiem.
Gada laikā visu triju Baltijas valstu galvaspilsētu veikalos ir būtiski pieaugusi cukura cena, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra dati. Tallinā cukura cena 2011. gada decembrī sasniedza 0,93 Ls/kg, Viļņā 0,82 Ls/kg un Rīgā 0,88 Ls/kg.