Ēdieni

3.aug 2014
Saldummīļiem reizēm mēdz sakāroties pēc mājās vafeļu pannā ceptām vafelēm ar krēmīgu un meža vai dārza ogu pildījumu.
photo_camera
2.aug 2014
Daudzi zina, ka lībieši zivis kūpinājuši zemē izraktā bedrē, taču tikai retais mūsdienās šo metodi vēl prot un izmanto.
29.jūl 2014
Latvijas iedzīvotāji, kuri pabijuši Gruzijā, slavēt slavē šīs viesmīlīgās zemes ēdienus un vīnus. Pat tie, kuru attieksmē pret cittautu virtuvi parasti jūtama skepse, atbrauc atraisījušies, pārkāpuši pašu uzliktos ierobežojumus ēdienkartē un reizēm – izbrīnīti par to, cik daudz dažādu gardu lietu spējuši apēst un cik vīna izdzert.
27.jūl 2014
Vasarā, gatavojot gaļas, zivju un dārzeņu ēdienus, neiztikt bez kečupa vai tomātu mērces. Grilēšanas un ēdiena pasniegšanas procesā tradicionāli gaļai vislabākā piedeva ir kečups.
26.jūl 2014
Nav galdā plātsmaizes, nav iemesla svinēt dzīvi! Ar āboliem, ar biezpienu, ar rabarberiem, ar dažādām ogām, ar zapti un drumstalām – mums, latviešiem, plātsmaize ir sen zināma un pašsaprotama kulinārā mantojuma sastāvdaļa, ko, laikam ejot, esam iemanījušies arī mūsdienīgot un papildināt ar jauniem akcentiem un vēl nebijušām produktu kombinācijām.
24.jūl 2014
Vasaras nedēļu nogalēs tikai retais dārzs nesmaržo pēc ceptas gaļas kārdinošā aromāta, reta tā vieta, kur nedzird čalojam kādu nesteidzīgu un dzīvespriecīgu kompāniju.
21.jūl 2014
Piparmētra, protams, visvairāk saistās ar tējas dzeršanu un vasarā ar lielisko kokteili mohito, taču kulinārijā to izmanto diezgan plaši – pie otrajiem ēdieniem, desertiem, uzkodām un zupām, jo rada maigu un atvēsinošu aromātu.
20.jūl 2014
Jaunība ātri paiet cilvēkam, un kur nu vēl kartupelim! Protams, tam, kurš dārzeņus redz tikai lielveikalā, galvu jauc ievestie jaunie kartupeļi, kas parādās jau pavasarī, bet, ja cilvēks nav zaudējis saikni ar Latvijas dabas ritmiem, tad pirmie jaunie, bez dažādām steidzināšanas viltībām izaugušie kartupeļi ir kā zīmīgs pieturas punkts vasaras ceļā pretī rudenim un jaunajai ražai.
15.jūl 2014
Upeņu intensīvā garša nav sajaucama ne ar vienu citu. Neļaujieties ietekmēties, ja kāds stāsta, ka upenes garšojot pēc blaktīm, bet labāk pavaicājiet, kur tad viņš tās blaktis nogaršojis.
13.jūl 2014
Vasarā viena no biežākajām maltītēm saistās ar šašlika cepšanu un pirms tam – ar marinādes gatavošanu. Tradicionāli šašlika marinādei izmanto etiķi, lai gan ir pavāri, kuri uzskata, ka tas līdz noteiktai pakāpei nomāc gaļas garšu.
12.jūl 2014
Šīs vasaras desertu topā dominē svaigas garšas ar sentēvu recepšu motīviem. Ķiršu, zemeņu un aveņu laika reibums, ko papildina pareizi ieziemotu rabarberu skābumiņš, atsvaidzinās pat vissātīgāko pusdienu noslēgumu. Garšas buķeti papildinās austrumu elementi – rīsu mīklas un kokosriekstu piena neatkārtojamās nianses.
12.jūl 2014
Savulaik populārākais konditorejas izstrādājums no kārtainās mīklas bija mēlīte, bagātīgi apkaisīta ar cukuru. Šodien no kārtainās mīklas, visbiežāk nopērkamās veikalā arī saldētas, ierasts gatavot gan saldus, gan sāļus konditorejas izstrādājumus.
photo_camera
12.jūl 2014
Saputota olbaltuma bezē, putukrējuma, sezonāli svaigu ogu un ogu mērces koppriekšnesumu, apvienotu vienā kūkā, nudien var salīdzināt ar leģendāro krievu baleta prīmu Annu Pavlovu – dievīga.
10.jūl 2014
Kūkas mēdz būt ne tikai saldas, bet arī sāļas. Un tās sāļās bieži vien tiek nepelnīti aizmirstas. Ir jau pārbaudīts vienkārši pasēdēšanai kopā ar draugiem vai radiem, viena brīnum garda sāļā kūka būs tieši tas, kas vajadzīgs, lai pasākumu varētu saukt par izdevušos. Bet nekas jau netraucē šo kūku uztaisīt vakariņām.
9.jūl 2014
Jāēd zaļumi. Kad, ja ne tagad! Lietainai un vēsai vasarai šajā ziņā ir savi plusi, jo zaļumi nav jālaista, tie ir gluži labi padevušies un ilgi nepāraug. Galvenais – atcerēties zaļumus katru dienu sagādāt – noplūkt dārzā vai nopirkt kādā tirdziņā un pievienot visur, kur vien iespējams.
7.jūl 2014
Zemenes ir lielisks C vitamīna un mangāna avots, ļoti labs balastvielu un joda avots, kā arī labs kālija, B grupas vitamīnu, folskābes, magnija un vara avots mūsu uzturā.
5.jūl 2014
Kopš 1673. gada, kad hercogs Jēkabs kartupeļus no Hamburgas atveda uz Kurzemi, pagājis zināms laika sprīdis, un tagad bez kartupeļiem savu ēdienkarti latvietis vairs nespēj iedomāties.
5.jūl 2014
Mēs sakām – zemenes ir ogas. Pareizs botāniskais nosaukums gan esot sulīgie riekstiņu kopaugļi. Arī tā izklausās diezgan garšīgi, bet nez ko teiktu pārdevējs tirgū, ja mēs viņam tādus prasītu.
1.jūl 2014
Vasarā gaļa tiek grilēta uz restēm, taču nevajag grila sezonu uzsākt un turpināt katru dienu līdz pat rudenim. Jāatceras, ka grilētu gaļu noteikti vajag bagātīgi papildināt ar dārzeņiem un zaļumiem, nevis otrādi – apēst lielu gaļas gabalu, kam pievienots tikai mazliet dārzeņu.
28.jun 2014
Tie, kuri savā ēdienkartē iekļauj kazas pienu, noteikti zina tā vērtīgās īpašības. Kazas piens satur daudz kālija, kuram ir liela loma sirds un asinsvadu sistēmas darbībā