Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Aukstas ogu zupas karstā laikā

© Leonīds Gusevs

Vasara nav laiks, kad virtuvē gribas pavadīt garas stundas, taču ēst vajag un ar kaut ko garšīgu savus mīļos palutināt arī vajag. Noteikti vajag! Kad gatavas nāk meža un dārzu ogas, aizraujošiem kulinārijas eksperimentiem paveras neierobežotas iespējas.

Sauja vai riekšava svaigu ogu, kādas nu kuru reizi trāpās pa rokai, pavisam nedaudz laika, un ik reizi karstai vasaras pēcpusdienai top kaut kas gards un atspirdzinošs.

Aveņu un meloņu zupa

Sastāvdaļas: 2 nelielas saldas melones, 400 g lakto vai jogurta, 2 ēdamkarotes cukura,150–200 g svaigu aveņu, piparmētra vai citronmelisa

Pagatavošana: melones pārgriež uz pusēm. Sēkloto viducīti izņem, izgriež mīkstumu, apmēram 5 mm biezu maliņu gar mizas malu atstājot. Lielāko pusi mīkstuma sablenderē, pievieno lakto vai jogurtu un cukuru. Atlikušo mīkstumu sagriež kubiņos, kopā ar avenēm iecilā sablenderētajā maisījumā. Pilda meloņu mizu pusītēs, grezno ar avenēm, piparmētru vai citronmelisas lapiņām.

• Receptē minētās sastāvdaļas paredzētas 4 porcijām.

• Tieši tādu pašu saldu un vēsu zupu var pagatavot no arbūza!

Aveņu zupa ar drupinātiem riekstiem

Sastāvdaļas: 400 g svaigu aveņu, 1 glāze baltvīna, 3–4 ēdamkarotes cukura, 2 tējkarotes kartupeļu cietes, drupināti rieksti

Pagatavošana: avenes pārlej ar divām glāzēm ūdens, uzvāra un turpina vārīt, līdz ogas izšķīst. Tad tās izberž caur sietu. Šķidrumam pievieno cukuru, baltvīnu un no jauna uzvāra. Zupai pievieno ar divām ēdamkarotēm auksta ūdens atšķaidītu kartupeļu cieti, uzvāra, noņem no uguns un atdzesē. Pirms pasniegšanas deserta trauciņos aveņu zupu pārber ar drupinātiem riekstiem, rotā ar piparmētras lapiņu.

• Receptē minētās sastāvdaļas paredzētas 2 porcijām.

• Zupas garšas nianšu bagātināšanai var izmantot drupinātus valriekstus, mandeles vai pistācijas.

Ērkšķogu zupa

Sastāvdaļas: 400 g ērkšķogu, 6 ēdamkarotes cukura, 2 tējkarotes vaniļas cukura,2 ēdamkarotes rozīņu, šķipsniņa sāls, 1–1,5 ēdamkarotes mannas, 100 ml saldā krējuma

Pagatavošana: ērkšķogas pārlej ar 3 glāzēm ūdens, uzvāra un turpina vārīt, līdz ogas sāk šķīst. Pievieno cukuru, vaniļas cukuru, sāli un rozīnes, mazliet pavāra. Iemaisa mannu un, reizēm apmaisot, turpina vārīt vēl dažas minūtes, tad atdzesē. Atdzisušā zupā pirms pasniegšanas iemaisa saldo krējumu.

• Receptē minētās sastāvdaļas paredzētas 2 porcijām.

• Ar svaigām ērkšķogām un rozīnēm uzlabotā mannas biezputra kopā ar saldo krējumu lieliski garšo tāpat – auksta, taču to var pasniegt arī kopā ar cepumiem.

Ķiršu zupa ar kokosriekstu

Sastāvdaļas: 500 g ķiršu, 6 ēdamkarotes cukura, puse citrona, 1 kanēļa standziņa, 1 ēdamkarote kartupeļu cietes, 1 tējkarote vaniļas cukura, 200 g pilnpiena biezpiena, kokosriekstu skaidiņas

Pagatavošana: ķiršiem izņem kauliņus, citronam ļoti plāni nogriež miziņas virsējo kārtu. Ķiršus, citrona miziņu, kanēļa standziņu un 5 ēdamkarotes cukura pārlej ar 3 glāzēm ūdens, uzvāra un turpina lēni vārīt 5 minūtes. Tad kanēļa standziņu un citrona miziņu izņem. Cieti atšķaida ar 2 ēdamkarotēm auksta ūdens, iemaisa zupā, uzvāra un atdzesē. Kokosriekstu skaidiņas sausā pannā viegli apgrauzdē. Pusi atdzesētu skaidiņu kopā ar ēdamkaroti cukura un vaniļas cukuru iemaisa biezpienā. Veido bumbas, apviļā atlikušajās skaidiņās.

Aukstu lej šķīvjos, katrā ieliek bumbu.

• Receptē minētās sastāvdaļas paredzētas 4 porcijām.

• Biezpiena masu var apviļāt arī viegli apgrauzdētās mandeļu skaidiņās.

Upeņu un jāņogu saldā zupa

Sastāvdaļas: 1 kg svaigu upeņu un jāņogu, puse citrona sulas, cukurs vai medus – pēc garšas, 1 tējkarote vaniļas cukura, 200 ml putukrējuma, piparmētru lapiņas

Pagatavošana: ogas sablenderē, nelielu daudzumu atstājot pārbēršanai. Sablenderētajai masai pievieno citrona sulu, iemaisa cukuru vai medu. Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru stingrās putās. Piparmētras sasmalcina, daļu iemaisa ogu biezenī, daļu atstāj pārbēršanai. Sablenderēto ogu masu liek porciju trauciņos, pārber ar atlikušajām veselajām ogām, virsū liek putukrējumu. Pārkaisa ar piparmētrām.

• Receptē minētās sastāvdaļas paredzētas 4 porcijām.