Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Lavandas ēdieni

© publicitātes

Lavandas ziedus mēs lielākoties pazīstam ar to brīnišķīgo, nomierinošo aromātu – no tiem gatavo ēterisko eļļu ar ārstnieciskām īpašībām un kā dekoratīvu elementu.

Lavandas zariņu novārījums palīdz pret saaukstēšanās slimībām, iedarbojas kā antiseptisks, nomierinošs līdzeklis. Lieliska ir vanna, kurai pievienots novārījums no lavandas. Parfimērijā plaši pazīstama ir lavandas ēteriskā eļļa.

Taču mazāka ir nojausma, ka lavandu var izmantot arī kulinārijā. Izrādās, pasaulē lavanda kā garšviela ir plaši izplatīta, un tagad lavanda ienākusi arī Latvijas virtuvē. To izmanto kā piedevu pie salātiem un mērcēm, dažādām zupām – sēņu, dārzeņu un zivju, pie otrajiem dārzeņu ēdieniem, pie ceptas un sautētas cūkgaļas, pie desertiem, cepumiem. Pulveri, kas gatavots no lavandas, ASV plaši izmanto kā piparus. Tiem, kuri nolēmuši pamēģināt ēdienos izmantot lavandu, ieteicams to darīt uzmanīgi – sākumā pievienot pavisam nedaudz.

NODERĪGI

• Lavanda lieliski sader ar dillēm, piparmētru, citronmelisu, oregano, rozmarīnu, timiānu, salveju.

• Lavandas ziediņus var pievienot cukuram un pāris nedēļas turēt slēgtā traukā. Pēc tam šo cukuru var izmantot konditorejas izstrādājumos, sacepumos, desertos. Tas nav daudz jāpievieno, jo aromāts ir spēcīgs.

• Lavandas sausos stublājus var izmantot kā iesmiņus, cepot gaļu uz grila.

• Lai iegūtu ļoti spēcīgu lavandas aromātu, to var sarīvēt garšvielu trauciņā, tā izdalīs nedaudz eļļas.

RECEPTES

Marināde steikam

Sastāvdaļas: 250 ml sausā baltvīna, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 1 ēdamkarote lavandas medus, 1 ēdamkarote Dižonas sinepju, tējkarote citrona miziņas, 1 ēdamkarote citrona sulas, tējkarote maltu melno piparu, tējkarote kaltētas lavandas, sāls.

Pagatavošana: sajauc visas sastāvdaļas un ar tām iesmērē steiku. Vislabāk to atstāt marinādē uz diennakti.

Lavandas sāls

Sastāvdaļas: 2 tējkarotes sausu lavandas ziedu, 2 tējkarotes rupja jūras sāls, 2 tējkarotes olīveļļas, 2 tējkarotes sasmalcināta ķiploka, 1 tējkarote svaigu smalki sasmalcinātu rozmarīna zariņu.

Pagatavošana: blenderī sajauc lavandu ar sāli. Pārliek piestā, sajauc ar olīveļļu, ķiploku un rozmarīnu. Beigās pieliek vēl nedaudz sāls un rūpīgi samaisa. Vasarā grila sezonā šāds lavandas sāls ir lieliska piedeva gaļai, pirms tā tiek vārīta vai cepta.

Lavandas mērce

Sastāvdaļas: 6 ēdamkarotes olīveļļas, 2 ēdamkarotes balzamiko etiķa, 1 ēdamkarote svaigas citrona sulas, sasmalcināta ķiploka daiviņa, tējkarote sinepju, 2 ēdamkarotes medus, tējkarote sasmalcinātu lavandas ziedu.

Pagatavošana: samaisa visas sastāvdaļas. Ļauj, lai maisījums pastāv 30 minūšu. Pēc tam atkal samaisa. Mērci pasniedz pie ēdiena pēc savas izvēles.

Bumbieru pīrāgs ar lavandu

Sastāvdaļas: 125 ml piena, puspaciņa rauga, 250 g miltu, 70 g cukura (40 g – mīklai, 30 g – pildījumam), 5 olas (1 ola – mīklai, 4 olas – pildījumam), 1 ēdamkarote sviesta, citrons, 3 bumbieri, 200 g krējuma, tējkarote cietes, 50 g sasmalcinātu mandeļu, 7 ēdamkarotes melleņu, 1–1,5 ēdamkarotes kaltētu lavandas ziedu.

Pagatavošana: siltā pienā izšķīdina raugu, pievieno sāli, cukuru un miltus. Samaisa, pievieno mīkstu sviestu un labi samaisa.

Uzliek bļodai pārtikas plēvi un liek to siltā vietā uz 30 minūtēm. Izrullē mīklu un liek formā, kurā ieklāts cepamais papīrs vai tā labi iesmērēta ar sviestu. Ļauj, lai pastāv 15 minūšu.

No citrona izspiež sulu, notīra bumbierus, sagriež uz pusēm. Pārlej ar citrona sulu.

Gatavo pildījumu – ņem olas, krējumu, saldo krējumu, cukuru, cieti, mandeles un lavandas ziedus un samaisa. Uz mīklas kārto bumbierus, mellenes un pārlej ar lavandas krēmu. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 40 minūšu 180 grādu Celsija temperatūrā. Atdzesē.