Saglabā rožu ziedēšanas laiku

© publicitātes

Rozes zied, apbur, reibina un tvanīgi smaržo visu vasaru – līdz pat augusta beigām. Lai ziedu karalieņu neatvairāmais skaistums vismaz atmiņā paliktu vēl ilgāk, rožu ziedlapiņas pārsteidzoši dažādos veidos var lietot arī uzturā un iekonservēt.

 Bet tas nav viss: rožu trauslās, maigās ziedlapiņas arī ārstē.

Iecukurotas rožu ziedlapiņas

Sastāvdaļas:

4 neizplaukušas rozā vai sarkanas rozes , 200 g pūdercukura, 2 olu baltumi

Pagatavošana: olu baltumus viegli saputo (bet ne tik ilgi, kamēr tie kļūst balti). Ar otu rūpīgi apziež katru rozes ziedlapiņu un tūlīt biezā kārtā apber ar pūdercukuru tā, lai tas pilnībā nosedz visu ziedlapiņu. Liek uz cepamā papīra, ievieto cepeškrāsnī un 50 grādu temperatūrā žāvē vienu stundu. Var kaltēt arī karstā saulē.

Lai rozes nesabojātos un nezaudētu krāsu, līdz pat divām nedēļām tās var uzglabāt ledusskapī slēgtā stikla traukā. Iecukurotas rožu ziedlapiņas lieto kā dekoru kūkām, desertiem vai bauda vienkārši tāpat – garšo pēc laimes un vasaras.

Rožu cukurs

Sauju sarkanas krāsas ziedlapiņu apvītina un 30–50 grādu temperatūrā cepeškrāsnī izkaltē. Kaltētās ziedlapiņas samaisa ar cukuru un sablenderē (maļot kafijas dzirnaviņās, cukurs kļūs pārāk smalks).

Ber cieši noslēgtā traukā un uz divām nedēļām atstāj nostāvēties. Savu rožu aromātu cukurs saglabā 5–6 mēnešus.

Lieto saldo ēdienu gatavošanai un cepumu cepšanai.

Rožlapiņu ievārījums

Sastāvdaļas: 500 g rožu ziedlapiņu, 1 kg cukura vai medus, 1 citrona sula, 1 glāze ūdens

Pagatavošana: ziedlapiņas sasmalcina, pievieno pusi cukura vai medus, samaisa un divas dienas ļauj ievilkties. No atlikušā cukura (medus) izvāra sīrupu, pievieno citrona sulu un sacukurojušās ziedlapiņas. Uz mazas uguns liesmas vāra līdz ievārījuma konsistencei. Karstu salej mazos trauciņos un aizvāko.

Rožlapiņu sīrups

Sastāvdaļas: 1 kg cukura, 500 ml ūdens, 4 saujas rožu ziedlapiņu, 1 citrona sula

Pagatavošana: no cukura un ūdens savāra biezu sīrupu. Mazliet atdzesē, pievieno citrona sulu un rožlapiņas. Ļauj 10 dienas nostāvēties, tad sīrupu izkāš, ziedlapiņas nospiež, lej pudelēs un uzglabā vēsumā

Rožlapiņu ziedu liķieris

Sastāvdaļas: 300–500 g kaltētu rožu ziedlapiņu, 0,5 l degvīna, 200 g cukura (vai 150 g cukura un 50 g medus)

Pagatavošana: savāktas rožu ziedlapiņas plānā kārtā izber uz papīra un 2 dienas apvītina, tad pilda tīrā burkā un pārlej ar degvīnu. Burku cieši aizvāko un noliek kādā siltā vietā, lai 30–40 dienas ievelkas. Šķidrumu izkāš, izfiltrē, salej tīrā burkā un pievieno cukuru. Kad tas izkusis, pilda īpaši izmeklētos traukos. Baudot rožu aromāts atkal reibinās un skurbinās noteikti. Ja garšo saldi liķieri, cukura vai medus daudzumu dubulto.

Kaltētas rožlapiņas smaržu spilvenā

Savāc rožlapiņas, izkaltē un piepilda ar tām spilvenu. Lai mazinātu stresu, rosinātu labu miegu un atvairītu bailes, nemaz nevajag uz ziedlapiņu spilvena gulēt – būs jau labi, ja šādu rūgteni salda aromāta smaržu spilventiņu noliks sev blakām gultā. Īpaši ieteicams nervoziem, bailīgiem, stresa nomocītiem cilvēkiem.

Vaniļas un rožu dzēriens ar medu

Sastāvdaļas: 450 g rožu ziedlapiņu , 4 vaniļas pākstis, 1 l degvīna, glāze medus

Pagatavošana: visas sastāvdaļas liek lielā burkā, pārlej ar degvīnu un divas nedēļas uzglabā vēsā vietā. Šķidrumu izfiltrē un pilda stikla pudelēs.

Kā lietot?

Rožu tēja un uzlējums

• Pret aknu kaitēm, aterosklerozi, gastrītu un pazeminātu skābes daudzumu kuņģa sulā, mazasinību, sirds un asinsvadu slimībām, organisma spēcināšanai un pret saaukstēšanās slimībām: ņem 2 ēdamkarotes svaigu vai kaltētu rožu ziedlapiņu, aplej ar 2 glāzēm uzvārīta un mazliet atdzesēta ūdens. Ļauj vienu stundu ievilkties. Lieto pa pusglāzei trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Var lietot rožu ziedlapu medu vai ievārījumu: pa ēdamkarotei trīs reizes dienā. Rožu sīrupu pievieno ūdenim vai tējai.

• Pret ādas iekaisumiem, ekzēmām, lēni dzīstošām brūcēm un čūlām, pret mutes un rīkles gļotādas iekaisumu:

ēdamkaroti svaigu vai kaltētu rožu ziedlapiņu aplej ar glāzi karsta, bet ne verdoša ūdens, 30 minūtes ļauj ievilkties. Izkāš un vairākas reizes dienā lieto kompresēm, apmazgāšanai un skalošanai.

• Pēc rožu uzlējuma iekšķīgas lietošanas ieteicams izskalot muti ar siltu ūdeni, jo skābe, ko satur rozes, bojā zobu emalju.

• Rožūdens vai rožlapiņu tēja labi palīdz pret gremošanas traucējumiem, spazmām, vēdergraizēm, sliktu dūšu un vemšanu.

• Rožu tēju un rožūdeni ieteicams lietot menstruāciju laikā un pirms tām, kad māc nervozitāte un velk uz kašķēšanos. Tēja harmonizē hormonu līdzsvaru, uzlabo pašsajūtu.

• Saldināta ar tējkaroti medus, rožu tēja mazina depresīvu noskaņojumu, bezmiegu, sliktus sapņus un bailes.

• Ja iedzēlis kāds insekts, rožlapiņu saspaida pirkstos vai ar tās sulu apziež dzēluma vietu – rožu sula mazina niezi un uztūkumu.

• Ja sāp galva, ir nogurušas acis un ir trauksmes sajūta, uz acīm liek svaigu ziedlapiņu kompreses un tur 10 minūtes – tās efektīvi nomierina prātu un atpūtina.

Der zināt

• Izmanto tikai ekoloģiski tīrā veidā audzētas rozes, kas nav apsmidzinātas ar ķimikālijām. Nezināmas izcelsmes ziedi var saturēt daudz pesticīdu.

• Rožu ziedlapiņām jānogriež zaļgani dzeltenīgā pamatnes maliņa – tā parasti mēdz būt rūgta.

• Lai neizgaro vērtīgās ēteriskās eļļas, rožu ziedlapiņas nevajag vārīt.

• Augstā temperatūrā rožu ziedlapiņas zaudē savu spilgto krāsu. Pievienojot nedaudz citronskābes vai citrona sulas, krāsa saglabājas.

• Ziedlapiņas vislabāk vākt no rīta, kamēr saule tās pilnībā nav atvērusi un uz tām vēl ir rasa. Šādās ziedlapiņās ēterisko eļļu daudzums ir visaugstākajā koncentrācijā.

• Rožu ziedlapiņas satur apmēram 400 dažādu ķīmisku savienojumu: ēteriskās eļļas, flavonītus, augu hormonus, vitamīnus un citas bioloģiski aktīvas vielas.

• Rožu ziedlapiņām piemīt nomierinoša, organismu spēcinoša, pretiekaisuma, antiseptiska, brūces dziedējoša, ādu attīroša un atjaunojoša iedarbība. Rozes pozitīvi ietekmē hormonu līdzsvaru un raisa miera sajūtu, savukārt rožu zaļajām lapām piemīt antiseptiska, sāpes mazinoša iedarbība.