Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Uztaisi vakariņām sāļās maizes kūku

© Leonīds Gusevs

Kūkas mēdz būt ne tikai saldas, bet arī sāļas. Un tās sāļās bieži vien tiek nepelnīti aizmirstas. Ir jau pārbaudīts vienkārši pasēdēšanai kopā ar draugiem vai radiem, viena brīnum garda sāļā kūka būs tieši tas, kas vajadzīgs, lai pasākumu varētu saukt par izdevušos. Bet nekas jau netraucē šo kūku uztaisīt vakariņām.

Sāļās maizes kūka

Sastāvdaļas: 27 tostermaizes šķēles, 2 vidēji lieli burkāni,  ābolu sula, 300 g 9% biezpiena, Krievu sinepes, mārrutki ar dzērvenēm, 400 g skāba krējuma, 9 šķēles kūpināta šķiņķa, svaigi gurķi, 200–300 g Krievijas siera, Provansas majonēze, 3 vārītas olas, 2–3 ķiploka daiviņas, sāls, pipari, 600 g svaigā krēmsiera,

dekorēšanai: pētersīļu zaļumi, dilles, ķiršu tomātiņi, svaigā siera sniega bumbas ar garšaugiem

Pagatavošana:

1. Uz pamatnes liek 3x3 tostermaizes šķēles bez garoziņām un apslaka ar ābolu sulu.

2. Biezpienu sajauc ar 3 tējkarotēm sarkano mārrutku, pievieno 6 ēdamkarotes krējuma un izmaisa, līdz veidojas rozīga viendabīga masa.

3. Uz katras maizes šķēles liek karoti biezpiena masas un izlīdzina vienmērīgā slānī.

Virs biezpiena masas virs katras maizes šķēles liek kūpināta šķiņķa šķēli.

4. Virs šķiņķa izkārto svaiga gurķa ripiņas.

5. Lai tortes pamatne labāk sasaistītos kopā, virs gurķiem plānā kārtiņā izlīdzina pāri palikušo biezpiena masu .

6. Liek otru tostermaizes šķēļu kārtu – arī to apslaka ar ābolu sulu.

7. Smalki rīvētu Krievijas sieru sajauc ar 3 ēdamkarotēm skāba krējuma, pievieno 7–8 ēdamkarotes Provansas majonēzes, sāli un piparus pēc garšas. Sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā.

8. Rupji sarīvē cieti vārītas olas, pievieno smalki rīvētu ķiploku un rupji rīvētus vārītus burkānus, visu sajauc viendabīgā masā.

9. Pie siera masas pievieno olu, burkānu un ķiploku masu un samaisa viendabīgā masā. Šo masu klāj pāri otrajai maizes šķēļu kārtai.

10. Virsū liek trešo tostermaizes šķēļu kārtu un atkal tās apslaka ar ābolu sulu.

11. Pagatavo masu, ar ko pārsmērēt kūkas virsmu un malas: krēmsieram pievieno 3 tējkarotes Krievu sinepju, pēc garšas – sāli un piparus. Sajauc viendabīgu masu, ar to pārsmērē kūkas malas un virsmu.

12. Pētersīļus un dilles smalki sakapā. Ar zaļumiem apkaisa kūkas sānus un augšējās maliņas. Gar malu kārto siera sniega bumbu pusītes, ķiršu tomātiņu pusītes, kūkas viducī iekaisa smalki rīvētu sieru.

***

PADOMI

• Tostermaizes šķēlēm nogriež garoziņu. Lai maizes izmantošana būtu lietderīga, no nogrieztajām garoziņām var pagatavot grauzdiņus.

• Ābolu sulu var aizstāt ar baltvīnu.

• Izmanto biezas konsistences skābu krējumu (25–30%).

• Kūkas pārsmērēšanai izmanto jebkuru svaigo krēmsieru – derēs gan Kārums, gan Philadelfija vai Mascarpone.