Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Garšīgās, kraukšķīgās vafeles

© Māja

Saldummīļiem reizēm mēdz sakāroties pēc mājās vafeļu pannā ceptām vafelēm ar krēmīgu un meža vai dārza ogu pildījumu.

Īpaši vasarā, kad pildījumam ir tik daudz variantu – ar augļiem, ogām, saldējumu, šokolādi, krēmu vai sīrupu. Protams, obligāti vajadzīga vafeļu panna, jo bez tās vafeles neizdosies un tām nebūs raksturīgās struktūras. Mīklas gatavošana daudz laika un pūļu neprasa, taču jāatceras, ka mīklai jābūt pietiekami šķidrai, tai jāpievieno daudz olu un sviesta vai margarīna. Mīklu atkarībā no savām vēlmēm var gatavot, lai vafeles būtu kraukšķīgas vai – gluži otrādi – mīkstas. Kulināri uzskata – lai vafeles izdotos kraukšķīgas, milti un ciete jāņem attiecībās 50 pret 50. Mīklai var pievienot arī nedaudz konjaka vai augļu uzlējuma. No mājās ceptām vafelēm var pagatavot vafeļu torti.

noderīgi:

• Pirms vafeļu cepšanas vafeļu pannu ieteicams uzsildīt ne vairāk kā 3–4 minūtes un iesmērēt ar sviestu vai eļļu, lai vafeles neliptu tai klāt. Ja mīklai tiek izmantots daudz taukvielu, tad pannu nav nepieciešams iesmērēt.

• Vafeles ir jāsarullē uzreiz, kad tās tiek izņemtas no pannas.

• Ja vafeles paredzēts pildīt ar krēmu, tad nevajag tās ilgi turēt, jo izmirks. Pildījumam vispiemērotākais ir olbaltuma vai kondensētā piena – sviesta krēms.

• Lai vafeles izskatītos vizuāli glītas, to maliņas var apsmērēt ar šokolādes glazūru, tai, kamēr nav nožuvusi, var uzkaisīt arī kokosa skaidiņas.

• Pēc izcepšanas vafeles nav ieteicams kārtot vienu otrai virsū, jo tad tās kļūs mīkstas.

RECEPTES

Briseles vafeles

Sastāvdaļas: 2 glāzes miltu, 4 olas, 250 ml piena, 3 ēdamkarotes cukura, 100 ml sviesta, vaniļas šķipsniņa, cepamais pulveris, sāls.

Pagatavošana: samaisa miltus, cepamo pulveri, sāli un cukuru. Atdala olu dzeltenumus no baltuma. Dzeltenumiem pievieno pienu, sviestu un vanilīnu. Samaisa. Pievieno olu maisījumu miltu masai. Samaisa, lai nebūtu kunkuļu. Saputo olu baltumus stingrās putās. Pievieno mīklai. Vafeļu pannu uzkarsē, iesmērē ar sviestu. Katru vafeli cep, kamēr tā iegūst zeltainu nokrāsu. Pasniedz ar saldējumu, sīrupu vai apkaisa ar pūdercukuru.

Kukurūzas vafeles

Sastāvdaļas: 150 g kukurūzas miltu, 2 olas, 50 g sviesta, 200 ml piena, 4 ēdamkarotes šķidra medus, nedaudz sasmalcinātu mandeļu, tējkarote cepamā pulvera, tējkarote ruma (var arī iztikt).

Pagatavošana: no miltiem, olām, sviesta, piena, cepamā pulvera, medus un ruma samīca mīklu. Ļauj pastāvēt 10 līdz 15 minūšu. Pievieno mandeles, samaisa. Uzkarsē vafeļu pannu un cep.

Vafeles no siera

Sastāvdaļas: 200 g cietā siera, 200 g margarīna, 2 olas, 250–300 g kviešu miltu, 200 ml gāzēta ūdens, tējkarote sodas, sāls.

Pagatavošana: sieru sarīvē. Rūpīgi sajauc visas sastāvdaļas. Mīklai jābūt tādai konsistencei kā biezam krējumam. Liek mīklu vafeļu pannā. To pirms tam nevajag iesmērēt, jo mīkla ir taukaina.

Vafeles ar āboliem un kanēli

Sastāvdaļas: 100 g sviesta, 2 olas, glāze cukura, glāze miltu, 250 ml ūdens, 250 ml piena, ābols, pustējkarote kanēļa.

Pagatavošana: sviestu izkausē, pēc tam nedaudz atdzesē. Sajauc pienu ar ūdeni. Ābolu sarīvē un nospiež lieko sulu. Sakuļ olu ar cukuru un izkausēto sviestu, pielej maisot 1,5 glāzi sajauktā piena. Pievieno izsijātus miltus un labi samaisa. Pievienojot pārējo pienu, mīklai izveido tādu konsistenci kā krējumam. Pievieno mīklai ābolu, kanēli un vēlreiz visu samaisa.