Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Atklāj sev kārtainās mīklas iespējas

© Māja

Savulaik populārākais konditorejas izstrādājums no kārtainās mīklas bija mēlīte, bagātīgi apkaisīta ar cukuru. Šodien no kārtainās mīklas, visbiežāk nopērkamās veikalā arī saldētas, ierasts gatavot gan saldus, gan sāļus konditorejas izstrādājumus.

Kvalitatīvai un garšīgai kārtainajai mīklai jābūt birzīgai un kraukšķīgai. Lai to pagatavotu mājās, vajadzīgs ieguldīt darbu. Kārtainā mīkla var būt neraudzēta, rauga, krējuma un no biezpiena. Jebkurā no receptēm, izņemot miltus, izmantotas dažādas taukvielas, piemēram, sviests vai margarīns, no kura veidojas kārtainums. Ja mīklu gatavo mājās, labāk tai izmantot tikai miltus, sviestu, ūdeni un nedaudz sāls. Cukuru var nepievienot, jo tad mīklu var papildināt ar dažādiem pildījumiem – ievārījumu, augļiem, biezpienu, sieru, šķiņķi. Lai mīkla būtu pufīga un slāņaina, nepieciešamas temperatūras svārstības – tas nozīmē, ka tā pirms cepšanas jāietin pārtikas plēvē un jāpatur ledusskapī.

Vienkāršu mīklu var pagatavot no 500 g miltu, 300 g sviesta, 10 g sāls, 250 ml ūdens. Kārtaino mīklu ar sodu veido, ja ūdens vietā izmanto pienu vai krējumu, kā arī citrona sulu un ēdamkaroti konjaka. No kārtainās mīklas var veidot kabatiņas, kuras papildina ar pildījumu. Kārtaino mīklu var cept arī kā lielu pīrāgu, un to var veidot no vairākām kārtām.

NODERĪGI

• Kārtainā mīkla ar ūdeni jāsajauc citādi nekā pārējās mīklas – ūdens jāpievieno pakāpeniski, lai visa mīkla būtu vienmērīgi piesūcināta ar ūdeni.

• Mīkla jāgatavo vēsā vietā, jo siltā virtuvē tā neizdosies laba. Pirms likšanas mīklu cepeškrāsnī tai vajadzētu nedaudz pastāvēt uz ledus. Vasarā ieteicams to obligāti darīt.

Kārtainā mīkla ar žuljēna pildījumu

Sastāvdaļas:  500 g kārtainās mīklas, 400 g svaigu sēņu, sīpols, 250 krējuma, 150 cietā siera, zaļumi, sāls, malti melnie pipari, nedaudz sviesta, olas baltums, nedaudz sezama sēklu.

Pagatavošana: sēnes sagriež un apcep. Kad sēnes ir apcepušās, pievieno sagrieztu sīpolu. Apcep pāris minūtes. Pievieno krējumu un pēc tam sarīvētu sieru. Pievieno sāli un piparus, nedaudz sasmalcinātu zaļumu. Mīklu izrullē un sagriež kvadrātos. Liek uz tiem pildījumu un aizloka. Pārsmērē olas baltumu. Uzkaisa sezamu. Cep līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 25 minūtes.

Kārtainā mīkla ar iebiezinātu pienu

Sastāvdaļas:  400 g kārtainās mīklas, 3 ēdamkarotes cukura, 2 laimi, 150 g iebiezināta piena, 150 ml krējuma, 2 olu dzeltenumi.

Pagatavošana: mīklu sagriež kvadrātos un liek kēksu formiņās. Sarīvē laima miziņu un izspiež no tā sulu. Sajauc krējumu, cukuru, pievieno olu dzeltenumu, pēc tam – iebiezināto pienu, kas sajaukts ar laima sulu un sarīvēto miziņu. Samaisa. Liek krēmu uz kārtainās mīklas. Cep līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 15 minūtes.

Uzkodas

Sastāvdaļas: 200 g kārtainās mīklas, 50 g melno olīvu, 50 g cietā siera, ēdamkarote garšvielu, sarkanie maltie pipari, sāls, magones.

Pagatavošana: kārtaino mīklu izrullē un sagriež sloksnītēs. Olīvas sagriež. Uz mīklas sloksnītēm uzber olīvas, uzkaisa sāli, garšvielas, piparus, magones un sarīvētu sieru. Viegli piespiež pildījumu pie mīklas. No katras mīklas sloksnītes veido spirāles. Cep līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 10 minūtes.