Uztura noslēpumi

Vakar, 20:23
Pavadīt brīvdienas savā virtuvē? Pazīstamais šefpavārs Raimonds Zommers dara tieši tā, par spīti izplatītajam mītam, ka pavāri jau mājās neko negatavo. «Sestdienās un svētdienās es gatavoju mājās, jo pārējās dienas paiet restorānā un dažādos pasākumos,» stāsta Raimonds. «Mājās es cenšos maksimāli atrast jaunas idejas. Daru lietas, kam es ticu un kas man patīk.»
 
18.feb
Kaut arī sieviešu vidū netrūkst sulīga steika vai bagātīga burgera cienītāju, pamatīgs gaļas gabals asociējas ar "īstu vīru ēdienu". Kvalitatīva gaļa ir spēcinoša un garda, un viena no iecienītākajām abās jomās ir liellops. No tās var pagatavot gan pusdienu gardumus, gan sātīgas uzkodas, kas švakākam ēdājam teju aizstās pamatēdienu. Lai ēdiens izdotos, jāņem vērā viens būtisks priekšnoteikums – gaļai jābūt kvalitatīvai un svaigai, saka šefpavārs, Normunds Baranovskis.
 
17.feb
Šodien atklās starptautisko pārtikas izstādi "Gulfood 2019" Dubaijā, kurā Latviju nacionālajā kopstendā pārstāvēs 12 uzņēmumi, informēja Agroresursu un ekonomikas institūtā.
 
13.feb
Līdz ar Gastronomijas paviljona renovāciju un Gastro tirgus atklāšanu Rīgas Centrāltirgus nav zaudējis savu šarmu, drīzāk ieguvis jaunu – hipsterīgu vaibstu. Kopš oficiālās atklāšanas aizvadītajā sestdienā šo jaunā koncepta ēdināšanas vietu apmeklējuši tūkstošiem rīdzinieku un pilsētas viesu, apmeklētāju straumei nenorimstot līdz vēlam vakaram.
 
13.feb
Pret dažādiem no paziņām saklausītiem un internetā atrastiem uztura padomiem cilvēki mēdz izturēties nekritiski un ir gatavi izmēģināt ekstrēmas diētas. Gandrīz jebkurā kompānijā sarunā agri vai vēlu ienāk uztura tēma un, ja kopā sagadās divi atšķirīgu uzskatu piekritēji, var pat izcelties nopietna sadursme. Taču pietiek arī ar vieglu patērzēšanu, lai padzirdētu, ka esot jāatsakās no piena produktiem, ka nevajagot ēst tomātus vai arī – ka visu problēmu sakne esot graudaugi un, svītrojot tos no ēdienkartes, varot justies vienkārši fantastiski.
 
6.feb
Nesen publiskajā telpā izskanēja informācija par slimu liellopu gaļu, kas nonākusi ēdināšanās uzņēmumos, kā arī par „I Love Eco” medus neatbilstību kvalitātes standartiem. Vai šie un līdzīgi gadījumi signalizē par zemu pārtikas kvalitāti Latvijā, vai tieši pretēji – par sekmīgu uzraugošo iestāžu darbu un problēmu novēršanu? Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Ziemeļkurzemes pārvaldes vadītāj Ivars Koloda savā viedoklī skaidro, kurās jomās visbiežāk tiek atklāti pārkāpumi, un, kā patērētājiem pasargāt sevi pašiem, minot pazīmes, pēc kurām atšķirt bojātu preci no labas.
 
3.feb
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pērn saņēmis četras sūdzības par pārtikas veikalos nejauši iekļuvušiem putniem, pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.
 
2.feb
Kāda pircēja ar Facebook konta "Slepenais pircējs" starpniecību parādījusi iegādāto, bet vēl neatvērto preci, kuras iekšpusē "skraida" kukaiņi.
 
30.jan
Kāda paciente sūkstījusies, kāds ēdiens viņai pasniegts Edinburgas karaliskajā slimnīcā.
 
28.jan
Starptautiskās iniciatīvas Save Food apkopotie dati liecina, ka trešdaļa visu pārtikas produktu iet zudumā – tiek mesti ārā vai sabojājas. Naudas izteiksmē zaudējumi sastāda 1 triljonu dolāru gadā. «Apdomājiet šos ciparus! Zinātnieki ir pārliecināti, ka pat ne trešdaļa, bet vien ceturtā daļa no šīs pārtikas varētu atrisināt bada problēmu visā pasaulē,» komentē elastīgā iepakojuma ražotāja, starptautiskās kompānijas IMMER Group prezidente Irina Mirošņika.
 
26.jan
Mūsu organisms ziemā "uzvedas" citādāk nekā vasarā. To var ietekmēt arī gada aukstajos mēnešos uzņemtā pārtika. "Cosmopolitan" apkopojis informāciju par pārtikas produktiem, kurus vēlams uzņemt tieši ziemā, lai aizsargātos no baciļiem un nodrošinātu tavam organismam visu nepieciešamo.
 
25.jan
Zinātnieki atklājuši, kāpēc vieni vienmēr ir labā formā, kamēr citi uzbaroties var vienā acumirklī, ziņo BBC.
 
24.jan
Kāds neapmierināts klients sūdzējies par to, ko viņam nācies atrast populāras ēstuves maltītē.
 
21.jan
Amerikāņu uztura un dietoloģijas speciālisti nosaukuši labākās, noderīgākās un vērtīgākās uztura sistēmas – diētas – 2019. gadam. Speciālisti veikuši gandrīz 40 pasaulē izplatītāko un populārāko ēšanas režīmu un tievēšanas sistēmu analīzi aizvadītajā gadā, bet autoritatīvais pasaules reitingu izdevums «U.S. News & World Report» tradicionāli šo diētu topu nopublicējis jaunākajā izlaidumā.
 
21.jan
Lai gan modernās ēšanas diētas izceļ svaigu zaļumu un īpaši sabalansēta uztura nozīmi, latvieši ir un paliek aizrautīgi kartupeļu ēdāji. Reti kura brangāka maltīte iedomājama bez šī sātīgā dārzeņa, kas iet pie sirds gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem un vegāniem.
 
18.jan
Mūsdienu steidzīgais dzīves ritms iezīmē ne pārāk veselīgu tendenci – arvien vairāk strādājošu cilvēku taupa laiku uz veselībai tik svarīgo pusdienu rēķina. Darba steigā izlaistas pusdienas ne tikai mazina produktivitāti un veicina liekā svara pieaugumu; īpaši kaitīgs šāds ieradums ir ziemā, kad izlaista ēdienreize vairāk nekā citos gadalaikos rada enerģijas trūkumu un vājina imunitāti, atgādina Rīgas 1. slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga.
 
17.jan
Mode jau tāpēc ir mode, ka tā nāk un iet, taču ir tendences, kas noturas apritē ilgāku laiku un kāda reizēm pat saglabājas un kļūst par klasiku. Tā tas notiek arī veselīga dzīvesveida jomā. Dažas lietas jau sasniegušas arī mūs un saņēmušas arī saprātīgus uztura speciālistu komentārus, citas vēl nav tik labi pazīstamas, un nevar zināt, vai tās šeit iekaros popularitāti.
 
16.jan
Sociālie mediji ik dienu publicē «pirms» un «pēc» attēlus ar cilvēkiem, kuriem izdevies atbrīvoties no ievērojama liekā svara. Sevišķi vērtīga viņu pieredze ir tad, ja rezultātu izdodas arī noturēt ilgākā laika periodā.
 
10.jan
Tiem, kuri vēlas atbrīvoties no lielā svara, jāiemācās pareizi uztvert, kad ķermenis signalizē par izsalkumu, taču tas nav viegli, jo cilvēkam piemīt instinktīvas bailes no izsalkuma, norāda Prevention.
 
4.jan
Aizvadītā gada nogale mūs ir lutinājusi ar daudzām brīvdienām un garu svētku svinēšanu, tādēļ pirmās jaunā gada dienas lielai daļai sabiedrības paiet, lēnām atgūstoties no svētkiem ar tiem raksturīgo laiskumu un pārēšanos. Lai atgriešanās ikdienas ritmā būtu patīkama un mierīga, uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone apkopojusi piecus padomus, kā atgūties pēc svētkiem!