No 2025. gada 10. līdz 14. novembrim visā Eiropā norisinās Malnutrīcijas jeb uzturvielu nepietiekamības atpazīstamības nedēļa, lai aktualizētu problēmu, kas bieži paliek nepamanīta, taču būtiski ietekmē pacientu atveseļošanos. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīcā) Uztura un dietoloģijas centrs šajā jomā veic divus nozīmīgus uzdevumus – izstrādā uztura terapiju slimnīcas stacionāru pacientiem, kā arī Klīniskās barošanas kabinets nodrošina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apmaksāto ambulatoro pakalpojumu visā Latvijā, kas ietver mājas enterālo, parenterālo barošanu un medicīnisko papilduzturu.
Karolīna Kžižaka, jogas un vegānisma entuziaste, nomira badā pēc tam, kad pilnībā pārgāja uz svaigēšanas diētu — viņa atteicās ēst jebkādu termiski apstrādātu vai pārstrādātu pārtiku, vēsta "Nexta".
Divu bērnu māte Ebija Lodža četru mēnešu laikā zaudēja 25 kilogramus, mainot ēšanas paradumus un neizmantojot svara samazināšanas injekcijas. Viņas stāsts parāda, kā vienkārša un sabalansēta pieeja var radīt ievērojamas fiziskas un psiholoģiskas izmaiņas.
Ir brīži, kad ēdiens vairs negaršo un pat doma par maltīti šķiet lieka – it kā ķermenis būtu izslēdzis signālu “izsalkums”. To var izraisīt stress, skumjas, slimība, pārslodze vai vienkārši emocionāla piesātinātība. Tomēr tieši tad, kad apetīte pazūd, organismam visvairāk vajag maigumu un barību – ne tikai fizisku, bet arī emocionālu. Kā rīkoties? Iesaka “psychologytoday.com”.
Valsts prezidents raidījumā “Zinātne vai muļķības” ir godīgs jautājumā par veselīga uztura paradumiem un joko, ka raidījuma vadītāji ir ieradušies nepareizajā vietā.
Izrādās, ka tā nav sevis maldināšana, kad jautājam, kāpēc pirmā ēdiena karote vienmēr šķiet garšīgāka. Pēc ekspertu domām, to ietekmē noteikti mehānismi cilvēka ķermenī.
Šī ir tā sauktā Planetārās veselības diēta, ko 2019. gadā ierosināja bezpeļņas organizācija "EAT-Lancet", kas saistīta ar tāda paša nosaukuma zinātnisko žurnālu, vēsta DW.
Māris Olte, kurš ar sievu saimnieko kafejnīcā “Ērgļu stacija”, ievietojis video, kurā pauž sašutumu par kāda klienta atsauksmi – vienu zvaigznīti par bujabēzes zupu.
Ilgu laiku tika uzskatīts, ka rieksti ir aizliegti, ja ievērojat diētu, jo tajos ir pārāk daudz tauku un kaloriju, tomēr jauns pētījums pilnībā maina šo priekšstatu, raksta “Daily Mail”.
Daudzi no mums ir dzirdējuši vai izmantojuši tā saukto piecu sekunžu likumu - tiek uzskatīts, ka ēdienu, kas nokritis uz grīdas, ir droši ēst, ja to paceļ pirmo piecu sekunžu laikā. Vai tā tiešām ir? Skaidro “Martha Stewart”.
Pētījumi liecina, ka Okinavas dzīvesveids, tostarp viņu uzturs, veicina ilgmūžību. Saskaņā ar “Verywellhealth”, datiem, Okinavas diētai ir vairākas nenoliedzamas priekšrocības, tostarp pagarināts dzīves ilgums un samazināts ar vecumu saistītu slimību risks, sirds veselība, kā arī svara un cukura līmeņa asinīs kontrole.
Aktieris jau bija plānojis zaudēt svaru pēc tam, kad bija pieņēmies svarā iepriekšējai lomai, taču paskaidroja, ka filmēšanas laikā "vienkārši turpināja to nomest”, ziņo vietne People.com