No 4. līdz 7. septembrim Ķīpsalas izstāžu zālē uz Baltijas nozīmīgāko pārtikas industrijas notikumu Riga Food 2019, ko rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1, pulcēsies nozares profesionāļi no visas pasaules.
Situācija pārtikas ražošanas nozarē Latvijā ir stabila, bet izaicinājumu netrūkst, atzina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.
Ja aizraujaties ar dažādām diētām, tad par garlaicību nav jāsūdzas: jaunus ēšanas stilus ievieš ne tikai uztura speciālisti vai ārsti, bet arī slaveni aktieri, mūziķi un citas zvaigznes, dažādu savdabīgu pasaules uzskatu piekritēji un pavisam parasti cilvēki, kuri apgalvo, ka radikāla ēdienkartes maiņa palīdzējusi viņiem atrisināt veselības problēmas.
Piena produkti nesola ēdājam ātru liekā svara zudumu, bet, lietojot tos pastāvīgi ilgtermiņā, ir izredzes liekajā svarā neiedzīvoties, raksta Woman’s Health.
Veikalu ķēde "Maxima Latvija" vēlas izmaiņas normatīvajos aktos, lai pašiem tirgotājiem bez labdarības organizācijām kā starpniekiem ļautu sausos un fasētos pārtikas produktus ar beigušos derīguma termiņa marķējumu "ieteicams līdz" atdot cilvēkiem bez maksas turpat uz vietas veikalos, vēsta LNT Ziņas.
Veselīgs un sabalansēts uzturs ir būtiska pilnvērtīgas dzīves sastāvdaļa jebkurā vecumā, tomēr dzīves pilnbriedā, sasniedzot 50 gadu vecumu, cilvēka organismā notiek nozīmīgas izmaiņas - pastiprinās hormonālie procesi, mainās ķermeņa tauku daudzums, kā arī cilvēki kļūst uzņēmīgāki pret dažādām saslimšanām. Tāpēc īpaša uzmanība jāpievērš uzturā lietotajiem produktiem. Par to, kādus produktus iekļaut ēdienkartē pēc 50 un no kā labāk atturēties, stāsta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.
Vasaras brīvlaikā bērni bieži vien mājās paliek vieni teju visu dienu. Lai atvasēm nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu visas dienas garumā, vecākiem jālūko, ka mājās ir pieejams gan viegli pagatavojams, gan veselīgs ēdiens. Kā parūpēties, lai ledusskapī ir viss veselīgai maltītei nepieciešamais, stāsta sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Latvijas Samariešu apvienības pārtikas bankas Paēdušai Latvijai veiktajā pētījumā noskaidrots, ka 81,3 procenti ģimeņu Latvijā nedēļas laikā atkritumos izmet pārtiku, kas ir iegādāta par daudz, netiek apēsta vai tai ir beidzies norādītais derīguma termiņš. 1. jūlijā stājās spēkā valdības atbalstītie likuma grozījumi, kas ļauj ziedot labdarības organizācijām pārtikas produktus pēc ieteicams līdz termiņa beigām.
Aizvien vairāk cilvēku Latvijā maina ikdienas paradumus un atbalsta dabai draudzīgākus iepakojumus. Vairāk nekā 60% veikalu apmeklētāji visbiežāk saviem pirkumiem izmanto veikalā pieejamajos papīra maisiņus un kartona kastes vai personīgos auduma maisiņus, liecina Rimi Latvia un pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.
Viens pošas ilgi un rūpīgi plānotā tūrisma braucienā, otrs spontāni nopērk «karsto» ceļazīmi, trešais brauc ar velosipēdu vai pārvietojas ar stopiem. Lai cik atšķirīgi būtu katra ceļotāja gūtie iespaidi, vismaz viena kopīga iezīme ir visiem – agri vai vēlu gribas ēst.
66 procenti mūsu valsts iedzīvotāju sevi uzskata par visēdājiem, proti – ikdienas uzturā viņi lieto gan dzīvnieku, gan augu izcelsmes produktus, un nav tādu produktu, kurus viņi apzināti izvēlētos nelietot, bet pārējie no savas ēdienkartes mērķtiecīgi izslēdz noteiktus produktus.