Ukraiņu atbalsta biedrība: Daudzi ukraiņi paši neapzinās kara radīto traumu sekas

© Scanpix/ZUMA Press

Daudzi Ukraiņi paši neapzinās kara radīto traumu sekas, tādēļ ir nepieciešams viņiem palīdzēt, nodrošinot psihologu konsultācijas un treniņus, liecina ukraiņu atbalsta biedrības "Tev" informācija.

Kā aģentūrai LETA norādīja Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra attīstības programmas direktores vietnieks Roberts Rostoks, Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta ietekme uz cilvēku garīgo veselību ir graujoša. Tā ir milzīga gan Ukrainas civiliedzīvotāju vidū, gan viņu piederīgo vidū Latvijā, kā arī Ukrainas sabiedrībā kopumā. Traumas seku novēršanai ir nepieciešami ilgtermiņa risinājumi, tostarp ieguldījumi psihiskās veselības aprūpes pakalpojumos, izglītībā un sabiedrības izpratnes veidošanā.

Līdz ar to līdz 17.decembrim norisināsies padziļināts apmācību seminārs par Krievijas izraisītā bruņotā konflikta laikā gūtajām psiholoģiskajām traumām, to psihoemocionālajām sekām un seku novēršanu Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Rostoks skaidroja, ka apmācību mērķis ir pilnveidot gan Latvijas, gan Ukrainas speciālistu zināšanas par psiholoģisko palīdzību, lai veicinātu karā cietušo psiholoģisko noturību, spēju vadīt stresu un pārvarēt traumas sekas, kā arī sniegt atbalstu Ukrainas sabiedrībai.

Izglītības un zinātnes ministrija un LU, sadarbojoties ar ukraiņu atbalsta biedrību "Tev", nodrošinās Ukrainas un Latvijas psihologiem atbalstu dalībai ievadlekcijā un padziļinātajās mācībās, lai stiprinātu Latvijas un Ukrainas ekspertu zināšanas par Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta ietekmi uz Ukrainas civiliedzīvotāju garīgo veselību un uzlabotu prasmes sniegt atbilstošu profesionālu atbalstu bruņotajā konfliktā cietušajiem traumas seku novēršanai.

Pēc biedrības "Tev" sniegtās informācijas, daudzi Ukraiņi paši neapzinās kara radīto traumu sekas, tādēļ ir nepieciešams viņiem palīdzēt, nodrošinot psihologu konsultācijas un treniņus. Tajā pašā laikā, sniedzot palīdzību ukraiņiem, mēs palīdzam arī sev, gūstot jaunu pieredzi.

Šī projekta laikā tiks apmācīti ne tikai šeit esošie speciālisti, kuri strādā ar Ukrainas ģimenēm, bet arī ukraiņu speciālisti, kuri pēc apmācībām dosies atpakaļ uz Ukrainu, uz dažādiem Ukrainas reģioniem, arī uz piefrontes zonām, kur ģimenēm šī palīdzība ir visaktuālākā, skaidroja Rostoks.

Pasaulē

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels paudis nožēlu, ka neviena vara, tostarp ASV, nevar "apturēt" Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kurš apņēmies iznīcināt kaujiniekus Gazas joslā un Libānā.