Ukrainas kara 440. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:55]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 9. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:55. Gaidītā Ukrainas ofensīva pret Krieviju var arī nebūt izšķiroša, otrdien sacīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs, vienlaikus mudinot saglabāt atbalstu Kijivai. Vizītes gaitā Vašingtonā ministrs aicināja pastiprināt militāro atbalstu, lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt iespējami drīz, tomēr arī brīdināja, ka par gaidāmo operāciju nevajadzētu lolot pārmērīgas cerības.

20:40. Ukraiņu politiķis OleksijsDaņilovs: Zelenskis vēl nav apstiprinājis galīgo pretuzbrukuma plānu.

19:55. Baltkrievijas drošības spēki paziņojuši, ka ir novērsuši nezināmu specdienestu 9.maijā plānotus teroraktus valstī, vēsta pravda.com.ua.

18:55. ASV otrdien paziņoja par jaunu 1,2 miljardu dolāru vērtu drošības atbalsta paketi Ukrainai, lai stiprinātu valsts pretgaisa aizsardzību un nodrošinātu papildu artilērijas munīciju.

17.55. Nīderlande, Dānija un Lielbritānija risina sarunas par iznīcinātāju F-16 iespējamo nodošanu Ukrainai, pavēstīja Nīderlandes premjerministrs Marks Rite. "Mums ir jāpalīdz Ukrainai šajā cīņā. Ja [Krievijas autoritārais līderis Vladimirs] Putins gūs sekmes - bet man nešķiet, ka tas notiks -, viņš pie tā neapstāsies. Cilvēki ir satraukti par savu drošību Amsterdamā, Berlīnē, Parīzē un visā Eiropā," rezumēja Nīderlandes premjers.

17.12. Ir pienācis laiks sākt sarunas par Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), otrdien Kijivā ar Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu kopīgajā preses konferencē sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Ukrainas un ES attiecībās pienācis laiks kliedēt mākslīgo politisko neskaidrību. Ir pienācis laiks pieņemt pozitīvu lēmumu - uzsākt sarunas par Ukrainas iestāšanos ES," sacīja Zelenskis. Ukraina pērn tika atzīta par oficiālu ES kandidātvalsti un šobrīd gaida komisijas vērtējumu tam, vai reformas ir pietiekamas formālu iestāšanās sarunu uzsākšanai.

16.46. Eiropa dara visu, lai grautu Krievijas autoritārā līdera Vladimira Putina kara mašīnu, otrdien Kijivā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski kopīgajā preses konferencē sacīja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, solot, ka Krievijai noteiktās stingrās sankcijas kļūs vēl bargākas. Ukraina šodien ir vispiemērotākā vieta, kur svinēt Eiropas vienotības un miera dienu, no jauna izvērtēt vēstures mācības un uzņemt kursu uz labākas nākotnes nodrošināšanu, sacīja EK prezidente. Ukraina cīnās par tiem pašiem ideāliem, kas ir Eiropā 9.maijā svinētās Eiropas dienas pamatā, viņa uzsvēra.

15.20. Ukrainas iedzīvotāju atbalstam pārtikas un pamata materiālās palīdzības nodrošināšanai tiks novirzīti 10 465 225 eiro, otrdien nolēma valdība. Vienlaikus valdībai bija nepieciešams rast risinājumu papildu finansējumam pārtikas un pamata materiālās palīdzības nodrošināšanai Ukrainas iedzīvotājiem Labklājības ministrijas administrētās Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām (EAFVP) programmas ietvaros.

13.52. Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai deviņus dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus. Automašīnas paredzētas Kijivas apgabala Bučas rajona Borščahivkas ciema padomei un Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tostarp Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļām. Ukrainai nododamo transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 26 159 eiro.

12.49. Ukrainas tiesībsargājošās institūcijas sākušas kriminālprocesu par iespējamu ļaunprātīgu ziedojumu izmantošanu saistībā ar skandālu, kurā iejaukta Igaunijas bezpeļņas organizācija "Slava Ukraini" un tās sadarbības partneri Ukrainā, ziņo laikraksts "Postimees".

12.00. Ukrainas prezidenta kanceleja ziņo, ka Krievija uzbrukuma laikā naktī uz 9.maiju izmantojusi vairākas raķetes "Kh-55SM", kuras, par laimi, nav nodarījušas būtiskus postījumus, rakstīts pravda.com.ua.

10.51. Nīderlandes valdība apsver iespēju nosūtīt uz Ukrainu iznīcinātājus "F-16", vēsta pravda.com.ua.

09.31. Aizvadītajā naktī Hersonas apgabals piedzīvojis plašus uzbrukums. Krievijas armija apgabala virzienā raidījusi 320 dažāda veida lādiņus, kā rezultātā ievainojot 14 cilvēkus, tostarp vienu bērnu, vēsta pravda.com.ua.

08.54. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 195 620 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 650 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3734 tankus, 7258 bruņutransportierus, 3031 lielgabalu, 554 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 307 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2618 bezpilota lidaparātus, 955 spārnotās raķetes, 5969 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 388 specializētās tehnikas vienības.

08.13. Naktī uz otrdienu Krievija kārtējo reizi pakļāvusi Ukrainas pilsētas raķešu apšaudei, taču no 25 izšautajām krievu raķetēm, 23 notriekuši ukraiņu zenītartilēristi. Ukrainas Gaisa spēku komandieris ģenerālis Mikola Oleščuks informēja, ka apšaude notika divos viļņos.

Ceturtdienas vakarā ap plkst.22 iebrucēji no Melnajā jūrā bāzētajiem kuģiem izšāva uz Ukrainas austrumu apgabaliem astoņas spārnotās raķetes "Kalibr", kuras visas iznīcināja Gaisa spēku zenītartilērijas vienības. Savukārt piektdien ap plkst.4 no Kaspijas jūras rajonā esošajiem stratēģiskajiem bumbvedējiem "Tu-95MS" tika izšautas 17 spārnotās raķetes H-101 un H-555, no kurām notriektas tika 15.

07.09. Ukrainā vairāk nekā 20 500 cilvēku, kas palikuši bez darba, iesaistījušies sabiedrisko darbu projektā "Atjaunošanas armija", ko valdība sāka pērnā gada rudenī. Visvairāk cilvēku šajā projektā iesaistījušies Poltavas apgabalā, kur pieteicies 4271 cilvēks, Harkivas un Kijivas apgabalos, kur pieteikušies attiecīgi 3282 un 2402 cilvēki.

02.30. Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena otrdien apmeklēs Kijivu, kur viņa tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, pavēstīja Leienas preses sekretārs. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma tā būs piektā Leienas vizīte un notiks Eiropai simboliskā datumā.

01.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, pirmdien savā runā pieminot Otrā pasaules kara beigas, solīja, ka Krievijas karaspēks Ukrainā tiks sakauts tāpat, kā 1945.gadā tika sakauta nacistiskā Vācija.

Zelenskis teica runu kara memoriālā Kijivā dienu pirms tam, kad Maskavā tiks atzīmēta Uzvaras diena ar armijas parādi Sarkanajā laukumā, svinot nacisma sagrāvi Otrajā pasaules karā. "Viss vecais ļaunums, kuru atsauc atpakaļ mūsdienu Krievija, tiks sakauts tāpat, kā tika sakauts nacisms," sacīja Zelenskis videoierakstā Otrā pasaules kara memoriālā Kijivā.

00.10. Pirmdien Kanādā oficiālā vizītē uzturas Polijas aizsardzības departamenta vadītājs Mariušs Blaščaks. Viņa tikšanās ar Kanādas aizsardzības ministri Anitu Anandu bija veltīta turpmākam atbalstam Ukrainai un sadarbībai ar NATO.

Brīfinga laikā Kanādā Blaščaks paziņoja par lidmašīnu skaitu, ko Varšava nodeva Kijevai, raksta Polijas izdevums "Defense24".

"Mēs piegādājām desmit MiG-29 uz Ukrainu," sacīja Blašāks.

Svarīgākais