Krišjāņa Kariņa valdība nespēj nodrošināt iedzīvotāju testēšanu

© Ģirts Ozoliņš/F64

Slavenie epidemiologi no Latvijas Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas un citi infektologi jau sen paredzēja jaunu kovida sērgas vilni un tam gatavojās. Tāpat arī valdība ar tās premjeru priekšgalā zināja, ka nāks infekcijas izplatības jauns vilnis, jau tad, kad tā celmam nebija dots nosaukums “omikrons”. Jo tāda ir bijusi agrākos laikos arī citu vīrusu uzvedības loģika – vīrusi tā dara, ka top lipīgāki, bet, kas priecē, arī mazāk nāvējoši. Šā vai tā, bet omikronu varēja sagaidīt godam – ar stiprinātu veselības aprūpes kapacitāti, daudzām jaunām gultasvietām.

Viens no kovida izplatības instrumentiem ir testi. Lai ne ar simtprocentīgu ticamību, bet testi parāda, vai cilvēkam ir kovids vai nav. Ja cilvēks ir kovidpozitīvs, tad viņam jāiet pašizolācijā. Arī viņa kontaktpersonām tāpat. Daudzviet citur ārzemēs šāds karantīnas laiks ir piecas dienas, bet Latvijā, kā no sākta gala, 14 dienas.

Testi - tas ir būtiski, tas ir svarīgi. Taču, no otras puses, diezin vai būtu gudri uzspiest ar varu obligātu visu strādājošo testēšanu divreiz nedēļā. Tādu lēmumu valdība jau bija iecerējusi, taču neīstenoja. Kas par daudz, tas par traku. Izrādījās arī, ka Latvijā nav nepieciešamo testu krājumu, bet jaunu testu iepirkumam vajadzīgs laiks.

Pašlaik nav runas pat ne par ļoti lielu testu daudzumu. Reālā situācija ir tāda, ka Latvijā nav gatavības veikt testus. Ir skaudrs testu deficīts kopā ar laboratoriju nespēju tikt galā ar testētiesgribētājiem. “Šaurs pudeles kakls,” atzīst Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Latvijas valdība gatavojās, gatavojās un vēlreiz gatavojās jaunajam sērgas vilnim, taču iedzīvotāju testēšanai nesagatavojās.

Iedzīvotājiem testu nākas gaidīt vairākas dienas. Cilvēks varbūt jūtas slims un tiešām ir slims, taču, kad tiek līdz testam, varbūt jau ir kovidnegatīvs. Pašlaik tiek veidoti jauni testu nodošanas punkti un meklēts personāls. Veselības ministrija plāno noteikt prioritārās grupas testu veikšanai. Nu haoss un panika!

Labi vismaz, ka Veselības ministrijā ir nākts pie atziņas, ka var plašāk izmantot paštestus un antigēna testus, ko vairs nevajadzētu apstiprināt ar PCR testiem.

Gribētos paslavēt premjeru Krišjāni Kariņu (“Jaunā Vienotība”), jo viņš ir atzinis, ka “nevajag raustīt sabiedrību” un jauni ierobežojumi nav vajadzīgi. Taču medus mucā ir darvas karote. Omikrons ir atnācis, bet Kariņa valdība blisina acis. Bija zināms, ka tad, kad atnāks kovida jaunais vilnis, būs nepieciešams vairāk testu, taču gals kaut kā nav sagājis kopā ar sākumu. Tā ir atkal kārtējā kļūda, neizdarība, nogulēšana. Kurš par to ir atbildīgs?

Vai tas ir Kariņš, Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”) vai varbūt vēl kāds cits? Varbūt Puškins? Varbūt “padomju mantojums” atkal vainīgs?

Komentāri

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais