Pieredze: Covid-19 tests latvietei sagādā lielas problēmas

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Latvijas valdība uz 18 dienām likusi visiem ieceļotājiem no astoņām dažādām valstīm veikt Covid-19 testu pirms iekāpšanas transportlīdzeklī. Šobrīd šī norma vairs nav spēkā, taču tā paspējusi sagādāt ne mazums neērtību, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Veselības ministrijā norāda, ka valdība apzināti uz 18 dienām pieņēmusi lēmumu, ka ikvienam, kurš ieceļo no astoņām sarakstā esošām valstīm jātestējas ārvalstīs. Galvenais iemesls - palēnināt Covid-19 omikrona variants nokļūšanu Latvijā.

Liāna uz Norvēģijas pilsētu Olesunnu ceļoja ar pārsēšanos Oslo. Pie dēla pavadīts Ziemassvētku vakars un abi Ziemassvētki, pēc tam agri no rīta Liāna jau sēdās lidmašīnā uz Oslo, lai nonāktu atpakaļ dzimtenē.

Mājupceļš gan negaidīti apstājās pirms iekāpšanas ”airBaltic” lidmašīnā, kur darbiniece pieprasījusi uzrādīt negatīvu covid-19 testu.

Liāna bija pārliecināta, ka testu varēs veikt dzimtenē, taču darbiniece nepiekāpās. Starp atlidošanu no Olesunnas un izlidošanu no Oslo bija mazā nekā stunda, tādēļ Liānai nebija iespējams veikt kovida testu Oslo lidostā.

Liāna gan noskaitusies arī uz nacionālo lidsabiedrību, kas e-pastā regulāri sūta dažādus ceļojumu piedāvājumus, kā arī ceļojuma rītā atsūtīja īsziņu, ka lidmašīna kavēsies. Tajā pašā laikā šie kanāli netiek izmantoti, lai informētu pasažierus par nepieciešamību uzrādīt testu.

"Norvēģijā Ziemassvētkus tiešām svin. Šajā laikā viss ir slēgts. Pie dēla pavadīju tikai svētku dienas, man nemaz nebija iespējas nodot kovida testu, jo viss bija slēgts. Man nācās pirkt jaunu biļeti uz vakara reisu. Liekot man Oslo lidostā trīs stundas stāvēt rindā, lai reģistrētos testam, kā arī 30 minūtes gaidīt rindā, lai veiktu pašu testu, ir vēl nedrošāk. Šajā laikā biju spiesta ilgstoši drūzmēties ar svešiem cilvēkiem, tā vietā varēju iekāpt lidmašīnā un testu veikt Latvijā," stāstīja Liāna.

Svarīgākais