Pavļuts pasaka kumulatīvu patiesību

© Oksana Džadana/ F64

Pat salauzts un nestrādājošs pulkstenis vismaz divreiz dienā rāda pareizu laiku. Tā arī Latvijas valdības ministri dažreiz mēdz pateikt viedus vārdus.

Viens tāds gadījums ir satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija), kurš ir aicinājis padomāt savus kolēģus valdībā, vai vajag tik skarbus ierobežojumus - jau no pulksten 20.00. Vai nevarētu no 22.00? Problēma ir tā, ka cilvēki nevar pagūt tikt mājās no darba. Linkaits laikam zina, ka tā mēdz būt. Varbūt pat pats ir redzējis, ka

cilvēki pilsētas un starppilsētu reisos stāv rindās, gribot tikt autobusā, drūzmējas, bet kovidam tā ir medusmaize.

Taču pārējā valdība diezin vai Linkaita prātīgos vārdus dzird. Neko nedzird.

Otrs šāds gudrības zibens plaiksnījums pie naksnīgajām kovidmājsēdes debesīm ir veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/ Par!”). Pēdējās dienās Covid-19 saslimšanas gadījumu ir reģistrēts mazāk nekā pirms nedēļas, piemēram, svētdien tika reģistrēti 887 gadījumi, bet 18. oktobrī - 1253 gadījumi, 22. oktobrī - 3133 gadījumi. Savukārt 23. oktobrī atkal reģistrēts liels Covid-19 gadījumu skaits - 2117. Lai vai kā, šie cipari izsauca ministru gaviles. Lūk, cik skaisti - svētdien tikai 887! Tātad mājsēde ir jauka un ar to var visu ko panākt.

Taču tik glīti vēl pagaidām nav. Varbūt varēs sākt skaitīt cāļus 15. novembrī, bet ne tagad uzreiz.

Te no Pavļuta puses nāca atvēsinājuma duša. Viņš paskaidroja, ka Covid-19 gadījumu skaita lēnāks pieaugums pagaidām ir nevis mājsēdes nopelns, bet gan mazāk veikto Covid-19 testu. Tas savukārt ir saistīts ar skolēnu brīvlaiku.

Proti, visi šie kumulatīvie rādītāji ir tukša manipulācija ar cipariem. Citiem vārdiem izsakoties, šie skaitļi ir politiski - tos var pievilkt, uz kuru pusi vien gribas.

Ar tiem spekulēt, ja ir liela vēlme - var izņemt kādu laika nogriezni, lai ar to šausminātu publiku vai otrādi - lai pašapkaifotos par dižiem sasniegumiem. Kumulatīvais saslimstības rādītājs ir absolūts bleķis - to, protams, var skatīties un vērtēt, taču neko citu kā kādas tendences tas nerāda. Vācija jau sen ir atteikusies no kumulatīviem cipariem un savu situāciju ar kovidu vērtē pēc tā, vai slimnīcās ir gana daudz vietu kovida pacientiem.

To gan mūsu Pavļuts diezin vai vēlas, jo zināms, ka necik spēji gultasvietu skaits viņa kūrēšanas laikā nav palielinājies. Tomēr paldies viņam vismaz par to pašu, ka viņš ir atklājis sakarību starp testu skaitu un kumulatīvajiem kovida rādītājiem. Paldies, paldies, Pavļuta kungs!

Svarīgākais