Vakcinācijas projekta biroju likvidē un veidos atkal jaunu struktūru

DĀRGIE GALDI UN KRĒSLI, kas pašreiz atrodas Vakcinācijas projekta biroja darba telpās, iespējams, tiks pārvesti uz Nacionālo veselības dienestu © Veselības ministrija

Nepilnus divus mēnešus pēc izveidošanas Vakcinācijas projekta birojs tiek reorganizēts, likvidējot to kā Veselības ministrijas struktūrvienību un iekļaujot to Nacionālajā veselības dienesta (NVD) struktūrā. Vakcinācijas projekta norisi ikdienā nodrošinās koordinācijas grupa, bet uzraudzīs – Vakcinācijas projekta rīcības komiteja.

Vakcinācijas projekta birojs darbu saka 25. janvārī. Ar katru dienu pieaugot sabiedrības sašutumam par haosu vakcinācijas organizēšanā un milzīgajiem izdevumiem šī biroja darbinieku algošanai, pirms nedēļas vietnē “manabalss.lv” tika uzsākta parakstu vākšana par biroja likvidēšanu. Pirmajās piecās dienās tika savākti jau 10 000 parakstu, kas ļauj šo iniciatīvu iesniegt Saeimā. Negaidot brīdi, kad Saeimas deputāti vētīs Vakcinācijas projekta biroja padarīto un lems, vai apmierināt prasību par likvidēšanu, veselības ministrs Daniels Pavļuts paziņoja par Vakcinācijas projekta biroja reorganizēšanu.

Bet kur paliks dārgie galdi, krēsli, skapji un datori, kas iegādāti tieši Vakcinācijas projekta biroja vajadzībām? NVD sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Karolīna Šaule pieļauj, ka tie ar laiku varētu tikt pārvesti uz NVD telpām. Tā kā šobrīd darbs notiek attālināti, tad tas ir nākotnē risināms jautājums.

Jauna struktūra, koordinācijas grupa un rīcības komiteja

Veselības ministrija plāno uzlabot vakcinācijas procesa pārvaldību, tostarp reorganizējot Vakcinācijas projekta biroju.

“Līdzšinējā visaptverošas vakcinācijas pret Covid-19 projekta īstenošana ir uzrādījusi esošā pārvaldības modeļa stiprās un vājās vietas. No vienas puses, īpaša projekta koordinācijas vienība ir vajadzīga, no otras - Vakcinācijas projekta biroju gan sabiedrība, gan nozare ir uztvērusi kā kaut ko atsevišķu no nozares un ministrijas. Tā tas nedrīkst būt, vakcinācijas projekta kooordinatoriem ir jādarbojas ciešā sazobē ar nozari - tuvāk ģimenes ārstiem un ārstniecības iestādēm, tuvāk loģistikas pakalpojumu sniedzējiem. Ir svarīgi uzlabot saziņu un visu pušu sadarbību, ļaujot vakcinācijai noritēt raitāk un straujāk,” teica D. Pavļuts.

Veselības ministrija skaidro, ka Vakcinācijas projekta birojs kā Veselības ministrijas struktūrvienība tiks likvidēts. Nacionālajā veselības dienestā tiks izveidota jauna struktūrvienība vakcinācijas projekta koordinācijai, kuras finansiālā un cilvēkresursu kapacitāte tiks stiprināta. Tuvojoties vakcinācijas masveida fāzei, projekta koordinācijas vienībai vajadzīgi papildspēki - projektu vadītāji lielas jaudas vakcinācijas centru koordinācijai reģionos u.c.

Veselības ministrija skaidro, ka vakcinācijas projekta norisi ikdienā nodrošinās koordinācijas grupa, kurā būs iekļauti VM, NVD, Slimību profilakses un kontroles centra, Zāļu valsts aģentūras un citu Veselības ministrijas iestāžu vadošie darbinieki un eksperti. Vakcinācijas projekta regulāru pārraudzību savukārt nodrošinās Vakcinācijas projekta rīcības komiteja, kuru vadīs veselības ministrs un kurā tiks aicināti darboties arī citu ministriju un organizāciju pārstāvji no Veselības aprūpes darba devēju asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas u.c.

Algas maksāšot kā visiem

Pagaidām ne NVD, ne arī Vakcinācijas projekta birojs neatklāj reorganizācijas nianses. Anna Karolīna Šaule Neatkarīgajai uzsver, ka šobrīd tiek apzināti juridiskie un finanšu jautājumi, lai nodrošinātu jaunas struktūrvienības izveidi.

Zināms vien, ka pašreizējie Vakcinācijas projekta biroja darbinieki turpinās projekta koordināciju NVD. Veselības ministrija uzsvēra, ka viņu atalgojums tiks noteikts saskaņā ar vienoto valsts pārvaldes atalgojuma sistēmu.

Ja algas tiks pielīdzinātas valsts iestādēs strādājošajiem un netiks veiktas slēptas piemaksas, tad pašreizējie Vakcinācijas projekta biroja darbinieki algā pēc reorganizācijas saņems uz pusi mazāk nekā pašlaik. Vakcinācijas projekta norija vadītājas Evas Juhņēvičas alga šobrīd ir 4905 eiro, kas pārsniedz pat ministru mēnešalgu. Birojā strādājošajiem koordinatoriem šobrīd algā maksā 4247 eiro mēnesī, kas savukārt pārsniedz, piemēram, Nacionālā veselības dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vai Veselības inspekcijas vadītāju algas.

Valsts pārvaldē strādājošajiem maksimālā alga saskaņā ar noteikumiem par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību ir 2441 eiro mēnesī (16. amatu kategorija). Tāda tiek maksāta, piemēram, valsts sekretāriem. Nacionālā veselības dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vai Veselības inspekcijas vadītājam mēnešalga ir 2353 eiro (15. amatu kategorija). Līdz ar to, iekļaujot Vakcinācijas projekta biroja darbiniekus vienotajā valsts pārvaldes atalgojuma sistēmā, viņu algas nevarētu būt augstākas par 13. un 14. amatu kategoriju - tas ir, no 1917 eiro līdz 2264 eiro mēnesī.

Vai darbu pēc reorganizācijas turpinās visi pašreizējie deviņi Vakcinācijas projekta biroja darbinieki, rādīs laiks. Katrā ziņā Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča šajā amatā neesot pieteikusies strādāt lielās algas dēļ.

Vakcinācijas procesa koordinators Edgars Labsvīrs pirms gada bija NVD direktors. Pēc reorganizācijas viņam šajā iestādē būs jāatgriežas kā NVD direktora Āra Kasparāna padotajam.

Āris Kasparāns Nacionālo veselības dienestu sāka vadīt šā gada 1. martā. Pirms tam viņš bija Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks finanšu jautājumos.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais