Padomi, lai izdotos garda marināde gaļai

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Šķiet, uz jau­tā­ju­mu, kā ma­ri­nēt ga­ļu, at­bil­de ir zi­nā­ma un vien­kār­ša, tā­pat kā uz jau­tā­ju­mu, kā­pēc tā va­ja­dzī­ga. Pro­tams, tā­pēc, lai mīk­sti­nā­tu ga­ļu, pie­šķir­tu tai īpa­šu garš­u un aro­mā­tu pirms cep­ša­nas.

Ja ga­ļu cep uz gri­la, tad tai ir krauk­šķī­ga ādi­ņa, bet pa­ti ga­ļa ir mīk­sta un mai­ga. Ma­ri­nā­di pa­ras­ti ga­ta­vo no šķid­ru­ma un garš­vie­lām. Tā sa­stāv no skā­bes, pie­mē­ram, cit­ro­na su­las, vī­na vai eti­ķa, kas pa­līdz ga­ļu mīk­sti­nāt. Sa­vu­kārt eļ­ļa - olīv­u, se­za­ma vai sau­les­pu­ķu - ga­ļai pie­šķir su­lī­gu­mu un sek­mē garš­vie­lu ie­sūk­ša­nos. Pa­ras­ti ma­ri­nā­dei pie­vie­no sā­li un pi­pa­rus, bet tik­pat la­bi tās var būt jeb­ku­ras ci­tas garš­vie­las un garš­au­gi.

To pa­pil­di­na ķip­lo­ki, sī­po­li un svai­ga in­gve­ra sak­ne. Ma­ri­nā­di var ga­ta­vot arī ne­tra­di­ci­onā­lā­ku - pa­pil­di­nāt ar me­du, jo­gur­tu bez pie­de­vām, ma­jo­nē­zi, ke­fī­ru vai čat­ni­ju. Lai ga­ļas ga­ba­li­ņi vien­mē­rī­gi pār­klā­tos ar ma­ri­nā­di, tos ne­pie­cie­šams ap­gro­zīt, bet cep­ša­nas lai­kā vēl ap­lais­tīt vai ap­ziest ar ma­ri­nā­di.

No­de­rī­gi!

* Vis­tas ga­ļa ir lie­sa, bet tās āda - tau­kai­na. Ja ir vē­lē­ša­nās sa­ma­zi­nāt tau­ku sa­tu­ru stil­bi­ņos, tad pirms ma­ri­nē­ša­nas jā­no­velk tiem āda. Ma­ri­nā­de kom­pen­sēs ādas trū­ku­mu un cep­ša­nas lai­kā ļaus sa­gla­bāt ga­ļas su­lī­gu­mu.

* Lai­mu, lai arī tas līdz­inās cit­ro­nam, ma­ri­nā­dēm iz­man­tot to­mēr nav ie­tei­cams. Cit­ro­na su­las vie­tā ma­ri­nā­dē var iz­man­tot bal­to sau­so vī­nu, bal­to vī­na eti­ķi vai ābo­lu eti­ķi, ti­kai ne vi­su rei­zē.

* Ma­ri­nā­dei ie­tei­cams iz­man­tot jū­ras sā­li vai so­jas mēr­ci. Ga­ļa un zi­vis, kas ma­ri­nē­ti so­jas mēr­cē, ga­ta­vo­ša­nas pro­ce­sā kļūst sār­ti, skais­ti un, pro­tams, garš­īgi.

* Sī­po­lus nav ie­tei­cams sa­griezt ļo­ti sī­kus, la­bāk lie­los gre­dze­nos un likt vir­sū ga­ļai.

Re­cep­tes

Vis­tas stil­bi­ņi ar cit­ro­nu un garš­au­giem

Sa­stāv­da­ļas: 150 ml olīv­eļ­ļas, vie­na cit­ro­na sa­rī­vē­ta mi­zi­ņa un su­la, 6 sa­ka­pā­ti lie­lu pē­ter­sī­ļu za­ri­ņi, sī­pols, 2 lie­las ķip­lo­ka dai­vi­ņas, sāls, mel­nie pi­pa­ri.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: ga­ta­vo ma­ri­nā­di. Bļo­dā sa­jauc olīv­eļ­ļu, cit­ro­na mi­zi­ņu un su­lu, pē­ter­sī­ļu za­ri­ņus, sī­po­lus un ķip­lo­kus. Pie­ber sā­li un pi­pa­rus. Vis­tas stil­bi­ņus ap­vi­ļā ma­ri­nā­dē, tad ap­sedz un tur le­dus­ska­pī vis­maz 30 mi­nū­tes. Stil­bi­ņus liek zem kar­sta gri­la 10 cm at­tā­lu­mā no sild­ele­men­ta un, bie­ži ap­gro­zot un ap­lais­tot ar ma­ri­nā­di, gri­lē 20 mi­nū­tes, ka­mēr tie kļūst brū­ni un krauk­šķī­gi, un ga­ļa pil­nī­bā ir iz­ce­pu­sies.

Ma­ri­nā­de ga­ļai ar za­ļu­miem

Sa­stāv­da­ļas: sar­ka­nais či­li pi­pars, sāls, 2 za­ri­ņi pē­ter­sī­ļu, kin­dzas un ti­mi­āna, sī­pols, 2 tēj­ka­ro­tes augu eļ­ļas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sī­po­lu un garš­au­gus sa­smal­ci­na ar na­zi. Pi­pa­ru pār­griež uz pus­ēm un iz­ņem sēk­li­ņas. Sa­jauc bļo­dā vi­sas sa­stāv­da­ļas, sa­smal­ci­na blen­de­rī un sa­ber­zē ar mai­sī­ju­mu ga­ļu. At­stāj uz 4 līdz 5 stun­dām. Cep uz res­tī­tēm.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.