Ukrainas kara 517. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:51]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 25. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:51. Krievijas diktators Vladimirs Putins plāno oktobrī apmeklēt Ķīnu, otrdien paziņojis Kremlis. Viņa padomnieks Jurijs Ušakovs pavēstījis, ka Putins saņēmis Pekinas ielūgumu apmeklēt tā dēvētā Jaunā Zīda ceļa forumu. Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins martā apmeklēja Maskavu un savas vizītes laikā paziņoja, ka abu valstu attiecībās sācies jauns laikmets.

22:26. Pēc vakardienas krievu apšaudes ar kasešu munīciju Doņeckas apgabala Kostjantiņivkā otrs bērns - 2011.gadā dzimusi meitene - nomira slimnīcā. Apšaudes rezultātā tika nogalināti 3 cilvēki, tostarp 2 bērni, 6 cilvēki tika ievainoti.

21:10. Starptautiskie partneri nodrošinās Ukrainai vairāk nekā 244 miljonus dolāru vērtu aprīkojumu atmīnēšanas vajadzībām.

20:27. Baltkrievijā ieradusies vēl viena "Vāgnera" kolonna, vēsta pravda.com.ua.

18:44. Debesīs virs Sīrijas Krievijas reaktīvais iznīcinātājs nolidojis dažu metru attālumā no ASV lidrobota un izšāvis uz to signālraķetes, trāpot amerikāņu lidaparātam un nodarot tam bojājumus, otrdien pavēstīja ASV armija.

17:42 Tuvākajā laikā var pavērties jauns frontes virziens Hersonas apgabalā. Tas varētu būt Hersonas apgabalā, pie Kahovkas ūdenskrātuves, kas izžuvusi pēc krievu terorakta, tā 24.kanālā sacīja militārais eksperts Romāns Svitans.

17:19 Krievijas Valsts dome otrdien trešajā lasījumā apstiprinājusi obligātajā karadienestā iesaucamo maksimālā vecuma paaugstināšanu no 27 līdz 30 gadiem.

Turpmāk iesaukumam obligātajā karadienestā būs pakļauti vīrieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem.

Mainīt iesaucamo vecumu 2022.gada decembrī ierosināja Aizsardzības ministrija, taču tolaik runa bija arī par minimālā iesaukšanas vecuma paaugstināšanu no 18 līdz 21 gadam.

Likumprojektu vēl jāapstiprina parlamenta augšpalātai, bet pēc tam tas tiks nodots parakstīšanai diktatoram Vladimiram Putinam.

Paredzēts, ka jaunais iesaukšanas vecums stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Acīmredzami šo likuma grozījumu mērķis ir nodrošināt vēl vienu papildu lielgabalu gaļas avotu Krievijas uzsāktajam karam pret Ukrainu.

Kā ziņots, Putins tikko jau parakstījis likumu par rezervistu iespējamās iesaukšanas vecuma palielināšanu.

Likums paaugstina visu pakāpju un kategoriju rezervistu maksimālo vecumu par pieciem gadiem, teikts paziņojumā, kas pirmdien publicēts Krievijas valdības oficiālajā vietnē.

Rezervē esošie kareivji, matroži un instruktori turpmāk varēs tikt iesaukti līdz 55 gadu vecumam, savukārt rezerves virsnieku maksimālais iesaukšanas vecums līdz kapteiņa pakāpei paaugstināts līdz 60 gadiem, kamēr augstāko virsnieku iesaukšanas vecums palielināts līdz 65 gadiem, bet ģenerāļiem - līdz 70.

Arī šīs izmaiņas acīmredzami izdarītas, lai novērstu lielgabalu gaļas deficītu. Pagājušā gada rudenī, lai nodrošinātu Krievijas armiju ar dzīvo spēku pēc Ukrainā ciestajiem zaudējumiem, jau tika mobilizēti 300 000 rezervistu.

Lai gan Maskava pastāvīgi noliedz, ka plānotu vēl vienu mobilizāciju, eksperti paredz, ka, ņemot vērā Krievijas karaspēka problēmas frontē, gaidāms vēl viens iesaukuma vilnis.

Tiek norādīts, ka uz fronti Ukrainā, par spīti visiem režīma noliegumiem, domājams, tiks sūtīti arī obligātajā dienestā iesauktie, kam tagad būs iespējams izmantot vēl trīs gadagājumus.

16:40"Ukrainas kara beigām ir tikai viens scenārijs. Aizsardzības spēkiem ir jāatbrīvo visa mūsu teritorija.

"Krievijas Federācijas sabrukums turpināsies apmēram 10 gadus pēc Krievijas armijas sakāves. Tas ir, šie procesi tiks pagarināti uz gadu desmitiem. Līdz ar to mums būs latentais karš gar robežu, sadursmes un kaujas gar Ukrainas robežlīniju." Romāns Svitans komentārā TSN.

Pēc viņa prognozēm, Ukrainas militārpersonas sasniegs Ukrainas valsts robežas līdz 2024.gada rudenim, ja Rietumu partneri ātri nodos lidmašīnas un ieročus.

15:51 Ukrainas militārpersonām Doņeckas apgabala dienvidos izdevies pavirzīties uz priekšu 750 metrus iekšzemē Staromajorskas apgabalā un 500 metrus gar frontes līniju.

Pēc Taurīdas virziena Aizsardzības spēku apvienotā preses centra spīkera Valērija Šeršena teiktā, Taurides virziena ukraiņu aizstāvji nezaudē pozīcijas pat apstākļos, kad krieviem ir pārākums militārajā tehnikā un kareivju skaitā.

15:02 Eiropas Savienība (ES) otrdien izmaksāja 1,5 miljardus eiro Ukrainai, "lai palīdzētu valstij turpināt funkcionēt un atjaunot infrastruktūru", tviterī paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Maksājums ir daļa no ES finanšu palīdzības programmas, kas šogad sasniedz 18 miljardus eiro.

Leiena arī izteica stingru nosodījumu Krievijas veiktajiem gaisa triecieniem Ukrainas labības noliktavām un eksporta infrastruktūrai.

"Krievijai turpinot nežēlīgo karu, mēs turpinām atbalstīt Ukrainu," rakstīja EK prezidente, piebilstot, ka sekos vēl plašāka palīdzība

14:07 Ukrainas karaspēks gūst panākumus Bahmutas rajonā un dienvidu virzienā, otrdien pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

"Aizsardzības spēkiem veicot uzbrukuma trieciena darbības, ienaidnieks [Bahmutas rajonā] tika piespiests atkāpties no pozīcijām pie Andrijivkas," otrdienas rītā paziņoja ģenerālštāba pārstāvis Andrijs Kovaļovs.

Savukārt krievi veikuši neveiksmīgas uzbrukuma darbības rajonos uz ziemeļrietumiem no Orihovo-Vasilļivkas, uz dienvidiem no Ivaņivskes un uz rietumiem no Kļiščijivkas.

Dienvidu frontē ukraiņu karaspēks guvis panākumus pie Staromajorskes ciemata. Saskaņā ar ģenerālštāba pārstāvja teikto šobrīd aizsardzības spēki tur nostiprina savas pozīcijas.

Kopumā visā frontes garumā pēdējo 24 stundu laikā notika 35 militāras sadursmes starp ienaidnieku un Ukrainas aizstāvjiem.

Ukrainas bruņotie spēki turpina pretuzbrukumu Melitopoles un Berdjanskas virzienā un nostiprinās pie sasniegtajām robežām, paziņoja Ukrainas ģenerālštāba pārstāvis.

13:26 Ministru kabinets strādā pie privāto operatoru piesaistes, kas strādās uz komerciāliem pamatiem, Ukrainas teritorijas atmīnēšanai. Lai to paveiktu, tiks veikts eksperiments, lai atmīnēšanas darbus iekļautu publisko iepirkumu plānā, kā slejā par UP ziņo premjerministra pirmā vietniece - ekonomikas ministre Jūlija Sviridenko.

Pēc viņas teiktā, jau tiek gatavota pirmā iepirkuma procedūra..

12:47 Arvien vairāk Ukrainas tanku degvielas ir no agresorvalsts teritorijas, jo Ukraina importē dīzeļdegvielu no Ungārijas un Turcijas, kuras savās naftas pārstrādēs rūpnīcās izmanto naftu no Krievijas, vēsta Vācijas lietišķais laikraksts "Handelsblatt".

Avīzes rīcībā esošā informācija liecina, ka Ukrainas muitas institūcijas novērojušas būtisku importa pieaugumu. Ungārijas naftas kompānija MOL pēdējā pusgada laikā dubultojusi savu pārdošanas apmēru Ukrainā.

Kā ziņo "Handelsblatt", MOL lielā mērā izmanto naftu no Krievijas, tādēļ Ukrainas kara tehniku darbina no Krievijas naftas ražota degviela.

Vienlaikus uzņēmumi, kuri neizmanto izejvielas no Krievijas, zaudē tirgu Ukrainā tādēļ, ka MOL ir konkurences priekšrocības attiecībā pret citām Eiropas naftas kompānijām, jo Ungārijas uzņēmumam ir īpaša Eiropas Savienības atļauja savās pārstrādes rūpnīcās turpināt izmantot Krievijas naftu, neskatoties uz sankcijām

2022.gada decembrī Eiropas Savienība pārtrauca Krievijas naftas importu. Šogad februārī tika aizliegums tika noteikts Krievijas naftas produktu importam.

Lielākās Krievijas naftas produktu importētājas ir Turcija, Indija un Ķīna.

12:19 Par uzbrukumu sūdzējusies Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrija. Ukrainas bruņotie spēki esot uzbrukuši Krievijas Melnās jūras flotes kuģim "Sergejs Kotovs" ar divām bezpilota jūras kuteriem.

11:50. ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi minējuši trīs iemeslus, kāpēc Ukrainas spēku vasaras pretuzbrukums nevar notikt ātri.

ISW ziņojumā norādīts, ka krieviem bija laiks pārgrupēties un sagatavoties neizbēgamajai Ukrainas bruņoto spēku operācijai teritorijas atbrīvošanai. Tāpēc Ukrainas karavīri tagad saskaras ar sagatavotām Krievijas aizsardzības pozīcijām, tostarp plašiem mīnu laukiem un lauka nocietinājumiem.

Turklāt Ukrainas armija mēģina veikt apvienotās spēku operācijas bez pārsvara gaisā un ar ierobežotiem manevrēšanas līdzekļiem, piemēram, pretgaisa aizsardzību. Analītiķi uzsver, ka tas ir ārkārtīgi sarežģīts uzdevums. Tāpat Ukrainas armijai bija ierobežots laiks, lai sagatavotos vērienīgam uzbrukumam.

10:40. Ukrainas bruņotie spēki turpinās uzbrukt Krimai un Kerčas tiltam, intervijā telekanālam CNN paziņoja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

"Visi šie mērķi ir oficiāli, jo [to iznīcināšana] samazinās viņu spēju cīnīties pret mums un palīdzēs glābt ukraiņu dzīvības," sacīja Rezņikovs.

Vaicāts, vai Ukrainas nodoms ietver pilnīgu Kerčas tilta iznīcināšanu, viņš atbildēja: "Tā ir normāla taktika sagraut ienaidnieka loģistikas līnijas, lai pārgrieztu iespējas piegādāt munīciju, degvielu, pārtiku un tā tālāk. Tāpēc mēs izmantosim šo taktiku pret viņiem."

09:13. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 243 220 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 600 iebrucēji.

08:00. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija nosūta Ukrainai papildu militāro palīdzību līdz 400 miljonu dolāru vērtībā, tostarp dažādu munīciju pretgaisa aizsardzības sistēmām un mazus novērošanas dronus "Hornet", pirmdien paziņoja ASV amatpersonas.

Jaunajā pakotnē iekļauta dažāda munīcija, ieskaitot raķetes ieroču sistēmām HIMARS, NASAMS, "Stinger" un "Javelin". Bruņojums tiks izņemts no ASV krājumiem. Prezidenta rīkojuma gadījumā Aizsardzības ministrija izņem ieročus un aprīkojumu no ASV krājumiem, lai tos nosūtītu uz ārzemēm, nevis pērk jaunus ieročus no ražotājiem. Šis process ļauj ātri piegādāt bruņojumu Ukrainai, bieži vien dažu dienu laikā.

07:00. Krievijas armija pirmdienas vakarā apšaudīja Doneckas apgabala Kostjantinivkas pilsētu ar kasešu šāviņiem, nogalinot vienu bērnu un ievainojot vismaz septiņus civiliedzīvotājus, tai skaitā četrus bērnus, paziņoja Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko.

"Kostjantinivkas apšaudē guva ievainojumus vismaz septiņi cilvēki. Starp ievainotajiem ir četri bērni: meitenes piecu, 11 un 12 gadu vecumā un 11 gadus vecs zēns. Viens bērns ir smagā stāvoklī," paziņoja Kirilenko.

"Ap plkst.19 rašisti atklāja uguni uz vietējo ūdenskrātuvi, kuras krastā atpūtās cilvēki. Lietoja zalvju uguns raķešu sistēmu "Smerč" ar kasešu munīciju - tieši to ieroci, kas tiek pielietots "pretinieka dzīvā spēka iznīcināšanai"," vēstīja Kirilenko.

Nacionālā policija precizēja, ka no ievainojumiem miris 10 gadus vecs zēns, bet ievainoti vēl četri bērni, no kuriem viens ir smagā stāvoklī. Ievainojumus ar šķembām guva arī divas sievietes un viens vīrietis. Policijas paramediķi evakuēja cietušos uz slimnīcu.

00:10. Aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs sacīja, ka Ukrainas ofensīva atpaliek no grafika, taču notiek saskaņā ar plānu, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais