Pavasarī dabā notiek pārmaiņas, un tas pats attiecas arī uz cilvēka organismu, kas filtrē visus toksīnus, kuri tajā sakrājušies pa ziemu. Bieži vien cilvēki šajā laikā izjūt ne vien depresiju, bet arī nogurumu, smaguma sajūtu, šļauganumu visā ķermenī.
Organismam nemaz nav tik vienkārši pēc ziemas atgūt veselību un svaigumu. Tāpēc jāķeras pie organisma ģenerāltīrīšanas, jo šajā laikā notiek intensīva šūnu atjaunošanās. Tas nozīmē, ka jāveic virkne procedūru, kas veicina kaitīgo vielu izvadīšanu no organisma. Ideja par organisma attīrīšanos ir ļoti sena. Kad no organisma tiek izvadītas kaitīgās vielas, uzlabojas vielmaiņa, zūd alerģiskas reakcijas, apātija, pazūd galvassāpes, paaugstinās darbaspējas, interese par dzīvi, uzlabojas sejas krāsa un izlīdzinās grumbas. Organisma tīrīšanas metode vienlaikus ir arī profilakse saslimšanai ar onkoloģiskām slimībām. Pētījumi liecina, ka organisma attīrīšana labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka dvēseli. Ja to dara regulāri, tad ir garantija ne tikai veselībai, bet arī labam izskatam.
Kā attīrīt organismu? Vispirms jāsāk ar aknu atveseļošanu. Kas aknām patīk? Protams, diēta ar netrekniem ēdieniem. Ļoti lietderīgi ir ēdienkartē iekļaut veģetārus ēdienus. Noteikti katru dienu uz galda jābūt dārzeņiem. Līderpozīcijā ir burkāni, kāposti, bietes, kukurūza, tomāti, gurķi, kabači, ķirbji, pētersīļi, dilles. Jāapēd ne mazāk kā 150 gramu burkāni, tiem pievienojot eļļu. No bietēm var pagatavot sulu, sajaucot uz pusēm ar ūdeni, un pievienot salātiem vai borščam. No augļiem un ogām īpaši ieteicami banāni, rozīnes, žāvētas melnās plūmes un dateles. No olbaltumvielu produktiem ieteicamas netreknas zivis - forele, menca, zandarts, karpa. No gaļas vislabāk izvēlēties teļa un tītara gaļu. Vajadzētu lietot arī sieru, kefīru, svaigu pienu, biezpienu. Pats vērtīgākais produkts aknām ir medus - ieteicams apēst vismaz vienu tējkaroti divas reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas. Zupas jāgatavo tikai no dārzeņiem, bez asām garšvielām. Efektīvs variants, kā tīrīt organismu, ir brokastis no rīsiem, kas pagatavoti iepriekš pēc īpašas metodikas. Brokastīs ēd tikai izmērcētus rīsus un uzturā ierobežo vārāmo sāli. 20-30 minūtes pirms brokastīm var izdzert glāzi ūdens vai zāļu tējas, bet galvenais - pēc brokastīm četras stundas nedrīkst ne ēst, ne dzert. Šādai diētai vislabāk izmantot veselus brūnos rīsus.
Ielāgo!
* Ēdienreizēm jābūt regulārām! Zarnu traktam jādarbojas 1-2 stundas pēc katras barības uzņemšanas reizes.
* Dzīves devīzei jābūt: «Nav kustību, nav ēdiena!»
* Pēc iespējas biežāk jāieelpo gaiss no rīta - tas veicina organisma iztukšošanos.
* Nevajag ēst, ja negribas.
* Nevajag ēst pirms došanās gulēt un naktīs.
* Pēc katras ēdienreizes lēnām jāstaigā uz priekšu un atpakaļ, viegli masējot vēderu. Tas veicina gremošanu un zarnu trakta darbību.
* Nevajag dienā gulēt - tas izjauc organisma bioritmus. Ja māc nogurums, ieteicams 15-20 minūtes atpūsties, bet nevajag likties gulēt uz vienu vai divām stundām.
* Tēja, kafija, tabaka, arī antibiotikas spēcīgi piesārņo organismu, izjaucot visu iekšējo orgānu un sistēmu ritmisku darbību.
Sulu kokteiļu receptes, kas izstrādātas īpaši kampaņai Apēd sulu!
Zemenes bazilikā
Sastāvdaļas:
250 ml Cido vai Gutta ananasu nektāra
100 g svaigu zemeņu
2 svaigas bazilika lapas
1 ēdamkarote brūnā cukura
10 ml svaigi spiestas laima sulas
Pagatavošana: Sastāvdaļas sablenderē un ielej kokteiļu glāzē. Dekorē ar greipfrūta šķēli vai laimu, bazilika lapām un zemeni. Sagatavojis Albert Hotel kokteiļbāra Star Lounge vecākais bārmenis Andrejs Sivuličs.
Activity
Sastāvdaļas:
50 ml Gutta ananasu nektāra
60 ml Cido vai Gutta apelsīnu sulas
60 ml svaigu zemeņu masas
10 ml Passion sīrupa
Pagatavošana: Visas sastāvdaļas šeiko Bostonas šeikerī ar smalko ledu. Ielej eksotisko kokteiļu glāzē un papildina ar gāzētu ūdeni. Dekorē ar nelielu kompozīciju - plāni sagrieztām ābolu šķēlītēm, zemeni, piparmētru lapu un ķirsīti. Sagatavojis restorāna KID* bārmenis Ruhards Gulbis.
Riga Sunrise
Sastāvdaļas:
20 cl Cido vai Gutta apelsīnu sulas
2 cl svaigi spiestas laima sulas
3 cl medus
1 cl grenadīna sīrups
Pagatavošana: Sastāvdaļas, izņemot grenadīnu, ielej šeikerī un kārtīgi sakrata. Tad lej glāzē un pa virsu uzlej grenadīna sīrupu. Dekorē ar apelsīna šķēli un kokteiļa ķirsīti. Sagatavojis B-Bārs un bārmenis Raitis Akerblūms.