Brižita Bardo eksluzīvā intervijā: Jums ir paveicies, ka dzīvojat tik ļoti skaistā zemē

Brižitas Bardo fonds ar dzīvnieku aizsardzību nodarbojas kopš 1986. gada © Fondation Brigitte Bardot

"Es priecājos par šo īso tikšanos ar Latvijas iedzīvotājiem. Jums ir paveicies, ka dzīvojat ļoti skaistā zemē, kas ciena savas tradīcijas un vēl nav sapuvusi no alkatības!" teic Francijas kino leģenda Brižita Bardo ekskluzīvā intervijā Rus.nra.lv.

Brižita Bardo ir pazīstama visā pasaulē ne vien kā aktrise, bet arī kā dedzīga dzīvnieku aizstāve. Jau jaunība viņa atteicās no spožas aktrises karjeras un nākamo pusgadsimtu kļuva par... klusējošo dzīvnieku balsi, kā viņu dēvē kolēģi Francijā. Kopš 1986. gada viņas fonds Fondation Brigitte Bardot, kas atrodas Parīzē, cīnās pret cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Vai jūsu mīlestība pret dzīvniekiem nāk no bērnības? Kad jūs sapratāt, ka viņiem nepieciešama aizsardzība?

Es piedzimu ar mīlestību pret dzīvniekiem un jau no mazotnes sapratu, ka tiem ir vajadzīga aizsardzība. Bet tas bija kara laikā, četrdesmitajos gados, un mums mājās nebija dzīvnieku. Bet man bija grāmata "Sniegbaltīte", man tā ļoti patika, un es lasīju arī citas grāmatas ar stāstiem par dzīvniekiem......

Dažās Eiropas pilsētās uz ielām ir daudz cilvēku ar suņiem, dažās suņu nav vispār. Tas uzreiz krīt acīs...

Dažas valstis ir tuvākas dzīvniekiem nekā citas. Tas ir jutīguma, izglītības un līdzjūtības jautājums…

Un kā ir Francijā? Vai dzīvnieku aizstāvjiem tur ir viegli strādāt? Kurā pusē ir politiķi?

Pašreizējā valdība ieklausās ārkārtīgi spēcīgu lobistu balsīs, par ko dzīvnieki maksā augstu cenu! Un mēs cīnāmies pret šo varu, šo postošo varu.....

Francija ir pasaules modes, skaistuma un kosmētikas lielvalsts… Vai no tā cieš dzīvnieki? Vai kosmētikas vai farmācijas uzņēmumi veic eksperimentus ar dzīvniekiem?

Skaistumkopšanas testi tika "atcelti" pēc daudzām sīvām cīņām, bet... būtībā... dzīvnieki joprojām tiek nežēlīgi izmantoti farmācijas rūpniecībā, apkaunojošās laboratorijās.

Neaizsargāti dzīvnieki ir ne vien skaistumkopšanas un farmācijas industrijas upuri. Piemēram, franču virtuve ir pazīstama visā pasaulē. Un pirmā asociācija ir... varžu kājiņas un zosu aknas foie gras, kuru ražošana sagādā tik daudz sāpju un ciešanu dzīvām radībām. Vai franču ēšanas paradumi mainās un kļūst ētiskāki?

Šī franču gastronomija ir katastrofa nabaga dzīvniekiem. Tā ir nepanesami nežēlīga! Visas šīs briesmīgās slepkavības, kurās cietuši nabaga dzīvnieki tā sauktās "FRANČU gastronomijas" vārdā, ir pretīgas. Turklāt es ienīstu visu šo "pārtiku"! Es esmu veģetāriete un cenšos pārliecināt pēc iespējas vairāk restorānu iekļaut savā ēdienkartē veģetārus vai vegāniskus ēdienus.

Un jūs arī jau ilgu laiku cīnāties, lai aizliegtu zirgu ēšanu Francijā. Vai tas joprojām ir aktuāli?

Man šķiet šausmīgi, ka mēs joprojām ēdam ZIRGUS! Tas ir cēls dzīvnieks, kas ir tikpat tuvs cilvēkam kā suns! Tam nevajadzētu atrasties uz mūsu šķīvjiem, tas ir nepanesami... Es jau 50 gadus Francijā cīnos par hipofāģijas (zirga gaļas ēšana - Red.) aizliegumu.

2021. gadā Francija aizliedza kažokzvēru audzēšanu kažokādu dēļ. Arī Latvijā šāds aizliegums stājās spēkā, bet kažokzvēru audzētavas tiks slēgtas tikai no 2026. gada, politiķi deva uzņēmējiem laiku...

Manuprāt, pasaules sabiedrība atsakās no kažokādām, cilvēki tās vairs nevēlas! Tās ir izgājušas no modes un rada pārāk daudz ciešanu, pārāk daudz šausmu. Franču dizaineri vairs neizmanto kažokādas savās kolekcijās. Latvijā valdībai pēc iespējas ātrāk jāslēdz "kažokādu cietumi", nevis jāgaida vēl divus gadus!

Vai tā ir taisnība, ka reiz esat pārmetusi Sofijai Lorēnai, ka tā valkā kažokādas?

Es kritizēju ne tikai aktrises, bet visas sievietes par kažokādu valkāšanu. Man viņas bija cilvēki ar kapiem uz pleciem.

Jūs un Alēnu Delonu Latvijā pazīst ne tikai kā leģendārus aktierus, bet arī kā cilvēkus, kas mīl dzīvniekus. Vai jūs esat draugi, vai jūs ar viņu komunicējat? Kāda ir viņa loma dzīvnieku aizsardzībā Francijā?

Mēs ar Alēnu Delonu esam seni draugi! Viņš mīl savus dzīvniekus, galvenokārt suņus, taču pats reti iesaistās dzīvnieku aizsardzībā kopumā.

Latvijā nesen aizliedza cirkus ar savvaļas dzīvniekiem, bet, piemēram, vēl nav aizliegts cirka dzīvnieku tranzīts caur valsti. Kāda ir situācija ar cirkiem, zooloģiskajiem dārziem un dzīvnieku pārvadāšanu Francijā?

Ne labāk kā Latvijā! Aizliegums cirkā turēt savvaļas dzīvniekus neatrisina to nākotnes problēmu. Tas pats attiecas uz zooloģiskajiem dārziem, šiem necilvēcīgajiem cietumiem! Mēs tagad veidojam sistēmu, lai uzņemtu nebrīvē turētus ziloņus, kas tiks turēti Portugālē. Savvaļas dzīvnieki patvērumu rod arī Kristiana Išdē patversmē Maijēnā (Francijas apgabals. - Red.). Tai ir milzīgs ģeogrāfiskais uzņemšanas apgabals, tāpēc tas jau ir pilns ar visiem šiem kaķveidīgajiem, kuri pēc tam ir jāpārved uz izcelsmes valstīm, protams, uzraudzībā... Tas ir sarežģīti, tas ir tālu no ideāla un tas ir šausmīgi dārgi.

Latvijā arvien vairāk cilvēku pērk mājas vistu olas vai brīvās turēšanas apstākļos audzētas vistu olas, apzinoties, ka ir nežēlīgi ekspluatēt putnus sprostos. Nākotnē sprosti varētu tikt pilnībā aizliegti....

Tas ir neiedomājami! Šīs fermas - koncentrācijas nometnes - ir pretīgas! Tas ir nežēlīgi, ka dzīvas būtnes, kurām tik ļoti vajadzīga palīdzība, telpa un vismaz puse brīvības, pirms nosūtīšanas uz kautuvi tiek pakļautas šādai spīdzināšanai. Es raudāšu no kauna!

Ko dzīvnieku aizstāvji Latvijā un citās valstīs var mācīties no Francijas? Par ko Francijai vajadzētu kaunēties?

Francijai ir "sarkana gaisma" dzīvnieku labturības jautājumos. Un tā ir katastrofa! Es esmu pazīstama visā pasaulē ar savu cīņu par dzīvniekiem, bet mana valsts mani apkauno, POLITIĶIEM ir nospļauties par dzīvniekiem! Mans fonds šur un tur ir panācis nelielus uzlabojumus. Bet nevienas lielas uzvaras, ko es esmu vēlējusies 50 gadus! Mums nav izdevies: - apturēt zirgu ēsanu;

- pārtraukt rituālo upurēšanu kautuvēs (HALAL un košer);

- apturēt dzīvnieku audzēšanu koncentrācijas nometnēs;

- pārtraukt dzīvu dzīvnieku transportēšanu lielos attālumos;

- pārtraukt vēršu cīņas un dzīvnieku cīņas;

- pārtraukt medības;

- pārtraukt neselektīvu rūpniecisko zveju, kas izposta jūras gultni un pastāvīgi iznīcina jūras faunu un floru. Un tā tālāk un tā joprojām. Šis uzskaitījums ir bezgaligs...!

Paldies par jūsu mīlestību pret dzīvniekiem!

Es priecājos par šo īso tikšanos ar Latvijas iedzīvotājiem, pret kuriem es izjūtu maigumu. Jums ir paveicies, ka joprojām esat ļoti skaista zeme, kas ciena savas tradīcijas un vēl nav sapuvusi no alkatības! Palieciet tādi, kādi esat, cik ilgi vien iespējams, un esiet piemērs dzīvnieku aizsardzībā. Es jūs visus skūpstu!

Intervijas

Tuvojas 1000. diena kopš Krievijas noziedzīgā iebrukuma Ukrainā. Neaptverama sadisma, cietsirdības un jebkādu saprātu zaudējušo iebrucēju darbības šokē pasauli, bet it īpaši Baltijas tautas, kas labi atceras padomju okupāciju no 1940. līdz 1990. gadam. Kas šobrīd notiek Ukrainā? Kādas ir kara perspektīvas, kā vērtēt Ukrainas armijas iespējas noturēties Krievijas Kurskas apgabalā, vai valsts ir uz pilsoņu kara sliekšņa – saruna ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais