VESELĪBA: Dis­kom­forts in­tī­mā vie­tā

© publicitātes

Pa­zīt sa­vu or­ga­nis­mu un prast pa­rei­zi iz­vēr­tēt tā rai­dī­tos sig­nā­lus va­ja­dzē­tu ik­vie­nai sie­vie­tei, arī ta­jos as­pek­tos, kas skar in­tī­mo dzī­vi.

Tas pa­līdz sa­prast, kas ir nor­mā­li un kas vairs nav, ne­pa­laist ga­rām si­tu­āci­jas, kad no­teik­ti va­ja­dzī­ga ār­sta pa­lī­dzī­ba, un arī ne­pie­ļaut kļū­das in­tī­mās zo­nas kop­ša­nā. Diem­žēl ne vis­as sie­vie­tes sek­mī­gi tiek ar šo uz­de­vu­mu ga­lā, jo ģi­me­nēs rei­zēm no pa­au­dzes pa­au­dzē tiek no­do­ti no­ve­co­ju­ši priekš­sta­ti vai arī sie­vie­tes kaut­rē­jas par to ru­nāt.

Kā rī­ko­ties, ja ro­das šau­bas par to, vai viss kār­tī­bā ar mak­sti? Ār­sti ne­re­ti sa­stop di­vas ga­lē­jī­bas: kad sie­vie­te uz­ska­ta par sli­mī­bas pa­zī­mi pil­nī­gi nor­mā­lus maksts iz­da­lī­ju­mus un kad vi­ņa vil­ci­nās mek­lēt pa­lī­dzī­bu, kaut arī iz­da­lī­ju­mu dau­dzums un rak­sturs vairs nav tāds kā pa­ras­ti un mak­stī jū­tams dis­kom­forts. Šķie­ta­mi tas skar ti­kai vie­nu, zem ap­ģēr­ba pa­slēp­tu ķer­me­ņa zo­nu, bet pos­to­ši ie­tek­mē vi­su dzī­vi, jo slik­tā paš­sa­jū­ta trau­cē kon­cen­trē­ties, do­māt un strā­dāt, pro­vo­cē ne­ie­cie­tī­bu pret ap­kār­tē­jiem un ne­ro­si­na uz in­tī­mu tu­vī­bu ar par­tne­ri.

Ve­se­la gļot­āda se­vi sar­gā

Ja maksts gļot­ādas ve­se­lī­ba ir la­ba, tai pie­mīt paš­aiz­sar­dzī­bas spē­jas, kas ļauj sa­gla­bāt maksts mik­ro­flo­ras līdz­sva­ru. Tur, tā­pat kā daudz­viet mū­su ķer­me­nī, sa­sto­pa­mas gan la­bās, gan slik­tās bak­tē­ri­jas un ci­ti mikro­or­ga­nis­mi. Maksts skā­bā vi­de (ap­tu­ve­nais pH 3,8–4,2) no­dro­ši­na efek­tī­vu aiz­sar­dzī­bu pret in­fek­ci­jām, ne­ļau­jot lie­lā­kā dau­dzu­mā sa­vai­ro­ties kai­tī­ga­jiem mikro­or­ga­nis­miem. La­bās pien­skā­bās bak­tē­ri­jas efek­tī­vi sa­šķeļ gli­ko­gē­nu, kas ir maksts sek­rē­tā, un vei­do­jas pien­skā­be, kas pa­līdz uz­tu­rēt pa­rei­zu skāb­ju un sār­mu at­tie­cī­bu. Tur­pre­tī, ja šī at­tie­cī­ba tiek iz­jauk­ta, ne­kon­tro­lē­ti sāk augt ne­vē­la­mie mikro­or­ga­nis­mi un tas var ra­dīt ie­kai­su­mu.

Ja vi­de mak­stī kaut kā­du ie­mes­lu dēļ kļūst sār­mai­nā­ka, bet ne­kā­da iz­teik­ta fi­zis­ka dis­kom­for­ta pa­gai­dām nav, par pH skait­ļa pa­aug­sti­nā­ša­nos var lie­ci­nāt tā­das pa­zī­mes kā ga­ra­stā­vok­ļa pa­slik­ti­nā­ša­nās bez no­teik­ta ie­mes­la, sa­gu­rums, aiz­kai­ti­nā­mī­ba.

Kas grauj līdz­sva­ru

Par iz­pla­tī­tā­ka­jiem cē­lo­ņiem, ku­ru dēļ tiek iz­jaukts maksts mik­ro­flo­ras līdz­svars, tiek mi­nē­ta ne­at­bil­sto­ša in­tī­mā hi­gi­ēna, sin­tē­tis­kas apakš­ve­ļas val­kā­ša­na, cie­ši ap­spī­lē­tas zeķ­bik­ses un bik­ses, ne­pa­rei­zu in­tī­mās kop­ša­nas lī­dzek­ļu iz­vē­le, ik­die­nas bik­sī­šu ie­lik­tņi, pā­rāk aro­ma­ti­zē­tas zie­pes, du­šas že­le­jas u.c., sa­smar­ži­nāts tu­ale­tes pa­pīrs, ve­ļas mīk­sti­nā­tā­ji, ne­pa­reizs uz­turs, stress un pār­pū­le, anti­bi­oti­ku lie­to­ša­na. Arī ļo­ti in­ten­sī­va sek­su­ālā dzī­ve var iz­mai­nīt līdz­sva­ru maksts vi­dē, jo sper­ma pa­da­ra to sār­mai­nā­ku un līdz ar to vā­ji­na da­bis­ko aiz­sar­dzī­bu. Ga­dās arī sie­vie­tes, ku­rām sa­vu­laik mā­tes mā­cī­ju­šas kat­ru die­nu ska­lot mak­sti. Mak­stij pie­mīt spē­ja paš­at­tī­rī­ties un nor­ma­li­zēt sa­vu pH lī­me­ni, bet, kat­ru die­nu to maz­gā­jot un ska­lo­jot, tiek iz­jaukts vi­des līdz­svars un sā­kas pro­blē­mas, ar ku­rām ir grū­ti tikt ga­lā.

Vai tas ir ie­kai­sums

Maksts gļot­ādas ie­kai­su­mam – va­gi­nī­tam rak­stu­rī­gas pa­zī­mes ir sūr­stē­ša­na, nie­ze, kar­stu­ma sa­jū­ta, de­dzi­nā­ša­na, kas rei­zēm pa­da­ra sā­pī­gu gan uri­nā­ci­ju, gan dzi­mum­ak­tu, un ga­dās, ka ir grū­ti pat mie­rī­gi no­sē­dēt, līdz ar to tiek jū­ta­mi trau­cē­tas sie­vie­tes darb­spē­jas. Var būt arī ne­lā­ga sma­ka, no vieg­las līdz iz­teik­tai, kas tiek rak­stu­ro­ta kā ne­pa­tī­ka­ma ziv­ju sma­ka. Rak­stu­rīgs pa­lie­li­nāts maksts iz­da­lī­ju­mu dau­dzums. Mai­nās arī iz­da­lī­ju­mu rak­sturs. Nor­mā­li sie­vie­tei re­pro­duk­tī­va­jā ve­cu­mā maksts iz­da­lī­ju­mi mens­tru­ālā cik­la sā­ku­mā ir gai­ši, gļo­tai­ni; ap ovu­lā­ci­jas lai­ku kļūst šķid­ri un stai­pī­gi, bet cik­la bei­gās sa­bie­zē. Nor­mā­li iz­da­lī­ju­mi ir gai­ši, bāl­ga­ni, bez īpa­šas sma­kas, tie nav sais­tī­ti ar nie­zi un de­dzi­nā­ša­nu. Ja tur­pre­tī iz­da­lī­ju­mi ir pe­lē­cī­gi, dzel­te­nī­gi, dzel­te­nī­gi zaļ­ga­ni vai ci­tā­di iz­mai­nī­ti, tas no­zī­mē, ka šeit uz­dar­bo­jas slik­tie mikro­or­ga­nis­mi. Nav pa­šas sie­vie­tes spē­kos no­teikt, vai ru­na ir par bak­tē­ri­jām, sē­nī­tēm, sek­su­āli trans­mi­sī­vām in­fek­ci­jām vai var­būt vēl ci­tām pro­blē­mām. No­teik­ti ir jā­do­das pie gi­ne­ko­lo­ga, lai dia­gnos­ti­cē­tu, kas tā ir par in­fek­ci­ju, un no­zī­mē­tu pa­rei­zu ār­stē­ša­nu. Daž­kārt sie­vie­tes, pie­mē­ram, tās, ku­rām vai­rāk­kārt bi­ju­si pie­na sē­nī­šu in­fek­ci­ja, do­mā, ka pa­zīst sim­pto­mus, iet uz ap­tie­ku, ie­gā­dā­jas bez­re­cep­šu zā­les un sāk paš­ārs­tē­ša­nos. Bet šo­reiz var iz­rā­dī­ties, ka dia­gno­ze ir pa­vi­sam ci­ta. Re­zul­tā­ta nav, bet or­ga­nisms tiek pie­ra­di­nāts pie ak­tī­vās vie­las, un var­būt nā­kam­reiz to va­ja­dzēs daudz lie­lā­kā de­vā vai arī būs jā­mek­lē kāds cits pre­pa­rāts. Jā­at­ce­ras, ka pirms do­ša­nās pie gi­ne­ko­lo­ga ar šā­dām sū­dzī­bām ne­drīkst mak­sti pā­rāk rū­pī­gi iz­maz­gāt un gļot­ādu no­su­si­nāt, jo tas ār­stam ap­grū­ti­na dia­gnos­ti­ku.

Ve­se­lī­bas ķī­la – pa­rei­za kop­ša­na

Dau­dzi gi­ne­ko­lo­gi at­gā­di­na sa­vām pa­cien­tēm, ka pa­rei­zi jā­iz­vē­las un jā­lie­to in­tī­mās kop­ša­nas lī­dzek­ļi. Lai sa­gla­bā­tu maksts mik­ro­flo­ras līdz­sva­ru un pa­sar­gā­tu or­ga­nis­mu no in­fek­ci­jām, ie­tei­ca­mi spe­ci­āli, tie­ši šim no­lū­kam do­mā­ti pro­duk­ti, ku­ru pH ir 4–5.

Maz­gā­ša­nās ar zie­pēm, jo se­viš­ķi, ja to prak­ti­zē bie­žāk ne­kā di­vas rei­zes die­nā, vai maksts ska­lo­ša­na var ne­vē­la­mi iz­mai­nīt maksts mik­ro­flo­ru, iz­jaukt tur nor­mā­lo pH lī­me­ni un līdz ar to vei­ci­nāt in­fek­ci­jas un ie­kai­su­mus. Pār­do­mā­ti jā­iz­vē­las bik­sī­šu ie­lik­tņi, jā­se­ko, lai ne­tik­tu ap­grū­ti­nā­ta ādas el­po­ša­na, jo pre­tē­jā ga­dī­ju­mā tiek vei­ci­nā­ti ie­kai­su­mi un aler­ģis­kas re­ak­ci­jas.

Arī mē­neš­rei­žu lai­kā, kas ir nor­māls sie­vie­tes fi­zio­lo­ģisks stā­vok­lis, va­ja­dzē­tu ap­maz­gā­ties vai­rā­kas rei­zes die­nā, lie­to­jot in­tī­mās kop­ša­nas lī­dzek­ļus. Kat­rai sie­vie­tei ir sa­va pie­re­dze hi­gi­ēnas iz­strā­dā­ju­mu iz­vē­lē, var dot priekš­ro­ku tās vai ci­tas mar­kas pa­ke­tēm, vie­nī­gi jā­at­ce­ras tās pie­tie­ka­mi bie­ži mai­nīt. Pie­sar­dzī­gā­ka ir ār­stu at­tiek­sme pret tam­po­niem – va­ja­dzī­bu pēc tiem ie­tei­cams pār­do­māt. Ir si­tu­āci­jas, kad tam­po­ni dod pa­pil­du dro­šī­bu, to­mēr tos ne­va­ja­dzē­tu at­stāt mak­stī uz il­gu lai­ku, ne­kā­dā zi­ņā – uz nak­ti. Īpa­ša­jās die­nās ie­tei­cams ie­vē­rot zi­nā­mus pie­sar­dzī­bas pa­sā­ku­mus, pie­mē­ram, ne­iet uz ba­sei­nu un arī ne­dzī­vot dzi­mum­dzī­vi, jo ša­jā lai­kā dzem­des kakls ir pa­vērts un mikro­or­ga­nis­mi var pa to vir­zī­ties uz augš­u, pa ol­va­diem no­kļūt tā­lāk, ra­dīt ie­kai­sī­gas sli­mī­bas un ļo­ti no­piet­nas pro­blē­mas.

Gai­dot bēr­ni­ņu un arī pēc­dzem­dī­bu pe­ri­odā in­tī­mās hi­gi­ēnas lī­dzek­ļi jā­iz­vē­las sa­zi­ņā ar spe­ci­ālis­tu, kurš sie­vie­ti no­vē­ro.

Arī me­no­pau­zē sie­vie­tēm jā­rū­pē­jas par maksts kop­ša­nu, kaut gan kopš se­niem lai­kiem sa­gla­bā­ju­sies at­tiek­sme, ka šī jo­ma pēc re­pro­duk­tī­vā ve­cu­ma iz­beig­ša­nās vairs ne­esot ak­tu­āla. Glu­ži ot­rā­di – kad or­ga­nis­mā pa­ze­mi­nās sie­viš­ķo dzi­mum­hor­mo­nu es­tro­gē­nu lī­me­nis, maksts gļot­āda zau­dē ag­rā­ko to­nu­su, kļūst traus­lā­ka, sau­sā­ka un vai­rāk pa­kļau­ta in­fek­ci­jām, tā­dēļ par to jā­rū­pē­jas pa­stip­ri­nā­ti. Par pa­rei­zu in­tī­mo maz­gā­ša­nās pro­duk­tu iz­vē­li no­teik­ti ir vērts kon­sul­tē­ties ar gi­ne­ko­lo­gu, kurš var ie­teikt arī lī­dzek­ļus maksts gļot­ādas mit­ri­nā­ša­nai. Dis­kom­for­tam mak­stī ne­būt nav jā­kļūst par ne­iz­bē­ga­mu me­no­pau­zes pa­va­do­ni. 

Svarīgākais