Ukrainas kara 596. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:24]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 12.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:24 Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sacīja, kādus ieročus partnervalstis nesniegs Ukrainai, līdz tā kļūs par NATO dalībvalsti.

"Kamēr Ukraina nekļūs par NATO dalībvalsti, Rietumi nepiedāvās kodollietussargu. Tas ir acīmredzami. Bet šim laikam ir jāpienāk, un tas ir pareizi. Tikmēr mums ir jānodrošina visi tehnoloģiskie risinājumi: droni, izlūkošanas dati," politiķis teica ētera nacionālajā teletonā.

Pēc Džonsona teiktā, viņa valsts dara daudz, lai palīdzētu Ukrainai tās karā ar Krieviju.

21:42 Ukrainas izlūkdienestu specvienību desantēšanas rezultātā Krimā 4.oktobrī krievu gūstā nokļuva viens Ukrainas militārists.

Tā teletonā paziņoja Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas pārstāvis Andrejs Jusovs. "Jaunus datus nepublicēsim, taču varam apliecināt, ka ir zaudējumi, tajā skaitā ieslodzītais, un zaudējumi nav samērojami ar ienaidnieka zaudējumiem. Diemžēl tā ir realitāte. Ukrainas teritoriju deokupācija ir saistīta ar upuriem mūsu aizstāvju. Šajā situācijā mēs runājam par specvienībām," sacīja Jusovs.

Viņš uzsvēra, ka Ukraina darīs visu iespējamo, lai katrs sagūstītais ukraiņu aizsargs atgrieztos mājās.

21:15 Aizsardzības spēku lidmašīnas diennakts laikā veica 12 triecienus teritorijām, kur bija koncentrēti krievu okupanti.

Par to Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja vakara ziņojumā. "Dienas laikā Aizsardzības spēku aviācija veica 12 triecienus apgabaliem, kur bija koncentrēts personāls, ieroči un militārā tehnika, un vēl divus ienaidnieka pretgaisa raķešu kompleksus. Raķešu spēku vienības trāpīja komandpunktam un deviņiem ienaidnieka artilērijas līdzekļiem. ,” teikts ziņojumā.

19:36 Šovakar okupētajā Sevastopolē izsludināta gaisa uzlidojuma trauksme. Par to savā Telegram kanālā ziņoja okupētās pilsētas mērs Mihails Razvožajevs.

Vietējie Telegram kanāli ziņo par raķešu uzbrukumu. Pēc viņu teiktā, Melnajā jūrā darbojas pretgaisa aizsardzība, un esot notriekta raķete. Tikmēr okupanti apturēja transportlīdzekļu kustību uz Krimas tilta, kā arī jūras un sauszemes sabiedrisko transportu.

18:50. NATO ikgadējās kodolreaģēšanas mācības "Steadfast Noon" notiks nākamnedēļ gaisa telpā virs Itālijas, Horvātijas un Vidusjūras, ceturtdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Krievijas karš pret Ukrainu ir atgādinājums par NATO kodolieroču nozīmīgo lomu agresijas atturēšanā," pēc NATO aizsardzības ministru divu dienu sanāksmes Briselē sacīja Stoltenbergs, norādot, ka mācības palīdzēs nodrošināt NATO kodolreaģēšanas spēju uzticamību, efektivitāti un drošību.

18:10. Rīgas ostā uzņēmumā SIA "Rīgas universālais termināls" (RUT) saņemts un izkrauts pirmais testa vilciena sastāvs ar Ukrainas labības produktiem, aģentūrai LETA pavēstīja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji.

Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji norāda, ka kopumā atvestas 1423 tonnas rapša 54 konteineros. Savukārt konteinervilcienu līdz Rīgas brīvostai nogādāja VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) meitas uzņēmums SIA "LDz Cargo".

Kā atzīmē satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P), arī nākotnē Latvija būs kritisks Ukrainas sabiedrotais, tuvinot un integrējot Ukrainu Eiropas transporta tīklā. Konteineri no Ukrainas Rīgas ostā ieradās caur Kauņas intermodālo dzelzceļa termināli, kur tie tika uzkrauti uz "LDz Cargo" platformām, lai turpinātu ceļu uz Rīgu. Pašreiz Ukrainas rapsis tiek izkrauts un uzglabāts RUT noliktavās.

17:10. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ceturtdien piemēroja Krievijas Olimpiskajai komitejai (ROC) diskvalifikāciju, kas stājusies spēkā līdz ar lēmuma pieņemšanas brīdi.

ROC diskvalificēta par to, ka 5.oktobrī savā sastāvā iekļāva okupēto teritoriju Doneckas, Hersonas, Luhanskas un Zaporižjas reģionālās sporta organizācijas, kas ir Ukrainas Olimpiskās komitejas pārraudzībā. SOK valdes ieskatā ROC pārkāpusi SOK atzīto Ukrainas Olimpiskās komitejas teritoriālo integritāti, tādējādi pārkāpjot arī Olimpisko hartu.

15:55. Tie ukraiņi, kuri izvēlas doties uz Krieviju arī pēc tās iebrukuma Ukrainā, galvenokārt dodas apciemot Krievijā dzīvojošos radiniekus, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācijas "Viche" valdes priekšsēdētāja Oksana Sičko

15:11. Rumānijā netālu no robežas ar Ukrainu atklāts krāteris, kas iespējams radies lidrobota eksplozijas rezultātā, ceturtdien paziņojušas varasiestādes. Krāteris tika atklāts šorīt trīs kilometrus uz rietumiem no Plauru ciemata. Donavas otrajā krastā pretī ciematam atrodas Ukrainas Izmailijas osta. Rumānijas Aizsardzības ministrija pirms tam paziņoja, ka pamanīti vairāki lidroboti, kas lidojuši uz Ukrainas upju ostām. Ministrija norādīja, ka lidorobots, domājams, eksplodējis trieciena rezultātā, taču vēl nav skaidrs, kad un no kurienes lidrobots tika palaists. Pašlaik notiek izmeklēšana.

14:00. Čehija un Dānija kopīga projekta ietvaros piegādās Ukrainai desmitiem bruņumašīnu un tanku un tūkstošiem šaujamieroču, ceturtdien paziņojusi Čehijas Aizsardzības ministrija.

12:54. ASV finanšu ministre Dženeta Jelena apstiprina, ka Amerika turpinās sniegt finansiālo atbalstu Kijivai. Viņa sarunā ar medijiem aicināja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski pievērsties korupcijas apkarošanai un valsts pārvaldes stiprināšanai, vēsta pravda.com.ua.

11:50. Ukrainas Aizsardzības izlūkošanas priekšnieks Kirilo Budanovs paziņojis, ka Ukrainas izlūkdienestiem nav informācijas, kas apstiprinātu Vagnera līdera Jevgeņija Prigožina nāvi, vēstīts pravda.com.ua.

10:38. Piektdien, 13.oktobrī, Pasaules olu dienā, Latvijas apvienotā putnkopības nozares asociācija (LAPNA) rīko akciju "Latvijas olu spēks Ukrainai", kurā aicina ziedot Ukrainai un dāvanā saņemt Latvijas ražotāju olas, tā simboliski rādot nozares saliedētību un nozīmi tautsaimniecībā, informēja asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha. Ziedojumi ir paredzēti nepieciešamo ikdienas preču iegādei cilvēkiem Ukrainā.

Akcijas "Latvijas olu spēks" busiņš Rīgā piestās trīs punktos un atradīsies tur noteiktu laiku (vai līdz brīdim, kamēr būs vēl pieejamas olas) - Jaunajā Teikā, pie Pērtiķa no plkst.8.30 līdz plkst.10.00, pie tirdzniecības centra "Spice", stāvlaukumā pie C ieejas, no plkst.11.30 līdz 14.30 un pie Āgenskalna tirgus stāvlaukumā no plkst.16.00 līdz 19.00.

09:41. ASV prezidenta administrācija ziņo, ka nav izslēgta iespēja, ka Amerika varētu nodot Ukrainai tālas darbības rādiusa raķešu ATACMS sistēmas, vēsta pravda.com.ua.

08:20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 284 890 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 990 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4905 tankus, 9264 bruņutransportierus, 6763 lielgabalus, 811 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 545 zenītartilērijas iekārtas, 316 lidmašīnas, 316 helikopterus, 5247 bezpilota lidaparātus, 1531 spārnoto raķeti, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9170 automobiļus un autocisternas, kā arī 966 specializētās tehnikas vienības.

07:09. Krievijas diktators Vladimirs Putins ieradies Kirgizstānā, ceturtdien vēsta ziņu aģentūras. Tā ir pirmā Putina ārvalstu vizīte, kopš Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdeva viņa aizturēšanas orderi.

05:04. Krievijas Belgorodas apgabalā, kas robežojas ar Ukrainu, trešdien drona uzbrukumā gājuši bojā divi cilvēki, paziņoja apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs. Krievijas pretgaisa aizsardzīibas sistēma notrieca dronu, bet tā atlūzas nogāzās uz privāta dzīvojamā nama, to aizdedzinot.

01:00. Krievija ierobežojusi Ukrainas pilsoņu ieceļošanu valstī no Eiropas Savienības (ES) līdz divām robežšķērsošanas vietām, tikai vienai no tām esot uz sauszemes, aģentūra LETA noskaidroja ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) birojā.Trešdien Krievija informējusi Ārlietu ministriju, ka tā ierobežo Ukrainas pasu turētāju ieceļošanu Krievijā no trešajām valstīm tikai līdz divām robežšķērsošanas vietām.

00:10. Kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, 2022. gada 24. februārī, Krievija ir zaudējusi aptuveni 300 000 karavīru un algotņu, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais