Kā vasarā jūtas locītavas

© Māja

Vasara lielākajai daļai cilvēku liek kustēties nedaudz vairāk, bet reizēm arī krietni vairāk nekā parasti. Vienlaikus tas ir arī tests locītavām – vai ar tām viss kārtībā, vai ir lokanas un vingras, vai negadīsies tā, ka, dodoties sengaidītā tūrisma ceļojumā, svešos apstākļos ar neierasti lielu slodzi pēkšņi sevi liks manīt problēmas, kas sabojās visu prieku?

Pirmos signālus par to, ka locītavām derētu pievērst lielāku uzmanību, organisms sūta arī parastās ikdienas situācijās. Cits jautājums – vai mēs ņemam tos vērā. Bieži vien cilvēks sevī neieklausās, gluži automātiski pielāgojas situācijai un nemaz neatskārš, ka locītavās jūtamā diskomforta dēļ sācis mazāk staigāt, kāpt pa kāpnēm, ka nu jau labu laiku izvairās pietupties vai pieliekties, bet, kāpjot laukā no mašīnas, instinktīvi paveras apkārt, vai kāds neredz, jo stīvums padara kustības neveiklas. Šos signālus nevajadzētu ignorēt.

Daba mūs radījusi dažādus, vienam tā devusi spēcīgākas un vingrākas locītavas, citam tikušas vārgākas, bet jebkurā gadījumā locītavu veselību ir vieglāk saglabāt, nekā sabojāt un pēc tam pūlēties atgūt, kas tā pilnīgi, līdz galam nemaz nav iespējams. Paskatieties uz vecmāmiņu, kura, visu mūžu smagi strādājusi, ik dienu dzer pretsāpju tabletes. Vai gan nav vērts darīt visu, lai izvairītos no tāda likteņa, pat ja jums ir iedzimta nosliece uz locītavu problēmām?

Mazkustīga dzīvesveida problēma

Mediķi turklāt ievērojuši, ka mūsdienu mazkustīgā dzīvesveida dēļ locītavu problēmas daudziem parādās, vēl nesasniedzot tik cienījamu vecumu. Ja, pamostoties no rīta vai pieceļoties kājās pēc ilgāka darba ar datoru, locītavās jūtams stīvums, tas nozīmē, ka laiks rīkoties.

Ko varam darīt locītavu labā:

● Saudzēt savas locītavas: izvairīties no liekas smagumu nešanas, izmantot iepirkumu ratiņus, somas uz ritentiņiem un dažādas citas ierīces, kas domātas kravas pārvietošanai. Ja darbs saistīts ar smagumu celšanu, jāiemācās to darīt pareizi. Turiet locītavas siltas, izvairieties no aukstuma un mitruma.

● Atbrīvoties no liekā svara: tā iespējams samazināt dienišķo nastu, kas jānes potītēm un ceļiem. Vislabāk zaudēt svaru ārsta kontrolē.

● Staigāt: katru dienu ir ieteicams lēnā gaitā pastaigāties vismaz pusstundu. Uzvelciet ērtus apavus ar mīkstām zolēm un izvēlieties savām pastaigām pēc iespējas gludus celiņus. Nevalkājiet augstpapēžu kurpes. Brīvdienās, ja laika apstākļi atļauj, dodieties garākos pārgājienos, baudiet dabu, fotografējiet!

● Sportot: nodrošiniet locītavām veselīgu kustību. Lai saglabātu vingrumu, visas locītavas jāizstaipa un jāvingrina katru dienu. Īpaši ieteicama ir peldēšana un riteņbraukšana. Ja kaut kādas locītavu problēmas ir sākušās, ārstnieciskā vingrošana speciālistu vadībā palīdz atgūt locītavu kustīgumu un mazināt sāpes. Uzsākot fiziskās aktivitātes, noteikti ir jāiesildās – jāiekustina locītavas, lai nepakļautu tās izmežģījumu, saišu sastiepumu un citu traumu riskam. Gan sportā, gan sadzīvē jāievēro nepieciešamie drošības noteikumi, jāgādā par drošu vidi. Ja tomēr gadās traumas, jāmeklē kvalificētu mediķu palīdzība.

● Izzināt: izpratne par savas veselības problēmas dabu var ļoti palīdzēt ārstēšanā un pareizu dzīvesveida nosacījumu ievērošanā, tāpēc ir vērts uzmeklēt materiālus kaut vai internetā, ikdienā pierakstīt radušos jautājumus un uzdot tos savam ārstam.

● Atmest smēķēšanu: locītavu problēmas smēķētājiem mēdz būt smagākas, smēķēšana pasliktina asinsriti, veicina osteoporozes attīstību.

● Stiprināt kaulus: jārūpējas, lai organismam netrūktu kalcija. Tas ir pienā, jogurtā, sierā, biezpienā, brokoļos, kāļos un dažos citos dārzeņos. Kalcija preparātu lietošanu apspriediet ar ārstu. Ja viņš jums nozīmē kādu preparātu – lietojiet to apzinīgi.

● Stiprināt kāju muskuļus: tas palīdzēs saglabāt lokanību un spēku. Apgūstiet vienkāršus vingrinājumus, kas domāti kāju muskuļiem. Varat doties arī pie laba, kompetenta masiera.

● Ja patīk – strādāt dārzā: tas ieteicams cilvēkiem, kuriem saskarsme ar zemi rada pozitīvas emocijas. Stāsta, ka neliela regulāra rušināšanās dārzā spēj pat remdēt locītavu sāpes. Tikai bez pārspīlējumiem. Piemēram, amerikāņu Artrīta fonda mājaslapā atrodams ieteikums: izvēlieties trīs savu iemīļoto dārzeņu vai ziedu veidus, iestādiet un aprūpējiet.

● Veselīgi pasmieties: smiekli atbrīvo muskuļus, spēj remdēt sāpes un stiprināt imūnsistēmu. Smejieties par jokiem, komiskām dzīves situācijām, skatieties smieklīgas filmas un apmeklējiet interneta vietnes, kur publicētas anekdotes.

● Daudzveidīgi un pilnvērtīgi ēst: vajadzīgs uzturs, kas satur pietiekamu daudzumu kvalitatīvu olbaltumvielu (it īpaši augu izcelsmes), vitamīnus un minerālvielas. Locītavām labvēlīgas ir nepiesātinātās taukskābes (omega3), kalcijs, magnijs, mangāns, varš, C vitamīns u. c.

● Lietot kvalitatīvus uztura bagātinātājus: tie sniedz muskuļu un skeleta sistēmai nepieciešamās vielas, kas palīdz saglabāt locītavu skrimšļa veselību arī fizisku aktivitāšu laikā, kā arī pēc traumām. Viens no risinājumiem, kā palīdzēt savām locītavām, ir lietot glikozamīnu un hondroitīnu saturošus preparātus.

Ar glikozamīna palīdzību locītava tiek it kā ieeļļota, līdz ar to uzlabojas kustību spēja, skrimslis tiek labāk apgādāts ar barības vielām. Hondroitīns savukārt ir skrimšļa struktūras sākuma izejviela, kuras pamatfunkcija ir skrimšļa elastības uzturēšana, tas palīdz saglabāt locītavu kustīgumu un elastīgumu.

***

der zināt:

Par locītavām īpaši jārūpējas:

• sportistiem un smaga fiziska darba darītājiem;

• augošiem bērniem un jauniešiem;

• cilvēkiem ar lieko ķermeņa masu;

• tiem, kas cieš no iedzimtiem un iegūtiem locītavu defektiem;

• tiem, kuru vecākiem un vecvecākiem bijušas locītavu problēmas;

• ikvienam cilvēkam pēc 50 gadu vecuma.

Svarīgākais