Gruzijas telekanālus soda par atteikšanos rādīt klipus ar postažas kadriem no Ukrainas

© unsplash.com

Trīs Gruzijas televīzijas kanāli ir sodīti par atteikšanos pārraidīt valdošās partijas "Gruzijas sapnis" kampaņas videoklipu ar attēliem, kuros redzamas karā Ukrainā nopostītās ēkas.

Skandalozais videoklips un plakāti parādījušies Tbilisi ielās mēnesi pirms balsošanas parlamenta vēlēšanās, kuras Gruzijā dēvē par izšķirošām un vēsturiskām.

Gruzijas televīzijas kanāliem "Formula", "Mtavari Arkhi" un "TV Pirveli" tika uzlikts naudas sods 5000 laru (aptuveni 1700 eiro) apmērā katram par atteikšanos izvietot valdošās partijas video.

Tbilisi pilsētas tiesa 11.oktobrī pieņēma lēmumu, pamatojoties uz Gruzijas Nacionālās komunikāciju komisijas sastādīto administratīvā pārkāpuma protokolu, kurā konstatēts, ka televīzijas kanāli ir pārkāpuši vēlēšanu kodeksu.

Valdošā partija "Gruzijas sapnis" vērsās komisijā ar sūdzību par televīzijas kanāliem. Iemesls bija tās priekšvēlēšanu klipi, kurus televīzijas kanāli uzskatīja par amorāliem un atteicās pārraidīt.

Videoklipā redzami melnbalti attēli ar sagrautām un degošām ēkām, infrastruktūru un pilsētām Ukrainā ar uzrakstu "Karam - nē!" un pretēji tiem redzami krāsaini attēli ar jaunām un izremontētām ēkām Gruzijā ar uzrakstu "Izvēlies mieru".

Televīzijas kanāliem tiesas lēmums nebija negaidīts. Vēl pirms komisijas lēmuma pieņemšanas izplatītajā kopīgajā paziņojumā tie norādīja, ka, neraugoties uz lielo soda naudu, tie negrasās pat netieši veicināt "Krievijas propagandu par "Gruzijas sapni" un Ukrainas tautas izsmiešanu".

Vairākas nevalstiskās organizācijas un asociācijas pauda atbalstu televīzijas kanāliem. Gruzijas Žurnālistu ētikas harta, kas apvieno vairāk nekā 300 žurnālistu, aicināja komisiju neuzlikt televīzijas kanāliem pienākumu pārraidīt reklāmu, kas "atkārto Kremļa vēstījumus, aizskar gan Ukrainas, gan Gruzijas iedzīvotāju cieņu un grauj vēsturiski izveidojušos draudzību starp abām tautām".

Gruzijā 26.oktobrī notiks parlamenta vēlēšanas, kurās valdošā partija "Gruzijas sapnis" sacentīsies ar prorietumniecisko opozīciju.

Valdošā partija, ko kontrolē miljardieris Bidzina Ivanišvili, vēlas parlamentā iegūt supervairākumu.

Sākotnēji, 2012.gadā nākot pie varas, partija "Gruzijas sapnis" īstenoja liberālu prorietumniecisku politiku, taču pēdējo divu gadu laikā tā ir pastiprinājusi savu pret Rietumiem un liberāļiem vērsto naidīgo nostāju.

Brisele vairākkārt brīdinājusi Gruziju, ka tā attālinās no savas deklarētās ieceres pievienoties ES.

Svarīgākais