Olu kultenim, jeb omletei, nav vajadzīgas īpašas receptes. Tomēr ir jāzina, kā to pagatavot pareizi.
Pārāk bieži cilvēki savu kulteni pagatavo sausu, cietu, bezgaršīgu... Nesamierinies ar to! Seko šiem padomiem, kurus sākotnēji radām portālā Delish, un pagatavo perfektu omleti.
Ja izmanto tikai divas olas, tad to kulšanai izmanto dakšu. Ja vairāk kā četras, tad talkā jāņem kuļamais. Neveic sānsoļus - kul tās tik ilgi, kamēr olbaltums un dzeltenums ir sajaukušies kopā pavisam. Tam jābūt vieglam un gaisīgam - ja vēlies, lai arī omlete izdodas tāda.
Neizmanto garšvielas līdz pašām, pašām beigām. Izrādās, ka sāls pievienošana pašā sākumā izvelk no olām mitrumu un padara tās ūdeņainas.
Tas nav obligāti! Ja kas, tev nav jāpievieno vispār nekas, jo olas ir sakultas godam un ir garšīgas pašas par sevi. Tomēr nedaudz krējuma olām sniegs krēmīgumu, paplašinās garšu un tekstūru. Krējuma vietā der arī piens u.tml.
Būtiski - zema un lēna temperatūra ir vislabākā. Jā, jā, tu jau to zini. Bet tu arī negribēsi, ka temperatūra ir tik zema, ka olām nonākot uz pannas, nekas nenotiek. Ieteikums ir uzkarsēt pannu uz vairāk nekā vidējas temperatūras, tad pievienot sviestu. Kad tas ne tikai izkūt, bet sāk izgarot, samazini uz vidēju temperatūru un pievieno olas.
Bet tikai uz dažām sekundēm. Pirms sākt maisīt, olu malām jāsāk nosēsties. Sākot to darīt ātrāk, omlete izskatīsies mazāka, kas protams ir gaumes jautājums.
Tas ir galvenais nosacījums tam, lai uztaptu mīkstas, nevis cietas un sausas olas. Grūsti tās pa pannu ar savu koka vai plastmasas rīku, lai pilnīgi visa omlete izceptos labi.
Kad omlete ir gandrīz gatava, laiks pievienot sāli un piparus. Neskopojies ar sāli, ja tev pret to nav iebildumu. Ja gribi pievienot sieru, ceptus dārzeņus vai nu kas tev labāk tīk, tad tam ir īstais laiks.
Olas turpinās cepties arī esot nost no pannas - pat jau, kad ir šķietami gatavas. Tādēļ noņem tās no uguns vēl pirms tās izskatās gatavas.
Ņem par labu!