Kad persiki kļūst tik mīksti, ka tos vairs nevar ēst kā svaigus augļus – nemet tos ārā! Pārgatavojušies persiki ir īsts dārgums, ja vien zini, kā tos izmantot. Tie ir īpaši saldi, sulīgi un ideāli piemēroti ātriem, aromātiskiem desertiem, mērču vai uzkodu pagatavošanai, raksta “thekitchn.com”.
Persiku čatnijs - saldi asa piedeva gaļai vai sieriem
Apvieno sagrieztus persikus ar sīpoliem, čili, etiķi, cukuru un šķipsnu sāls. Vāri uz lēnas uguns, līdz masa kļūst bieza. Šis čatnijs lieliski sader ar grilētu sieru, vistu vai pat plānām maizītēm.
Augļu sviests - smērē uz grauzdiņa
Blenderī samal pārgatavojušos persikus ar nedaudz medus un šķipsniņu kanēļa. Uzvāri masu un ļauj sabiezēt līdz sviesta konsistencei. Uzglabā ledusskapī un lieto kā smērējamu desertu - lieliski ar rīta putru vai maizi.
Deserts bez cepšanas - ātri un gardi
Pārgatavojušos persikus sajauc ar jogurtu, drupinātām cepumiem vai auzu pārslām un nedaudz medus. Kārto traukā kā desertu un pasniedz atdzesētu - veselīgs, maigs un bez liekām pūlēm.
Smūtijs - eksotiska garša glāzē
Pārgatavojušos persiku mīkstums ir brīnišķīgs pamats sātīga, bieza smūtija pagatavošanai. Svaigumam rotā ar svaigu piparmētru lapiņu.
Saldēti persiku kubiņi dzērieniem
Sablendē persikus ar nelielu daudzumu citrona sulas un sasaldē ledus formiņās. Šos ledus gabaliņus var pievienot ūdenim, tējai vai prosecco - gan garšīgi, gan vizuāli skaisti.
Persiku drupaču sacepums jeb crumble
Ja vēlies tomēr cept, klasisks crumble ir vienkāršs risinājums: pārlej persiku gabaliņiem drupaču mīklu (auzu pārslas, sviests, cukurs) un cep 20-30 minūtes. Ēd siltu ar saldējumu.
Kad persiki kļūst pārāk mīksti, tas nav zudums - tā ir iespēja! Ar dažām vienkāršām sastāvdaļām tos var pārvērst gardās uzkodās vai desertos, kas priecē gan garšu, gan sirdi. Galvenais - neļauj tiem aiziet zudībā!