Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Opozīcijai Rīgas domes komiteju vadītāju vietnieku amatus tomēr nepiedāvās

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Solīto Rīgas domes komiteju vadītāju vietnieku amatu vietā opozīcijas frakcijas varētu tikt vien pie informācijas par darba norisi pašvaldībā.

Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis (APP), kurš iepriekš opozīcijas frakcijām solīja iespēju ieņemt komiteju piekšsēdētāju vietnieku amatus, šodien pēc tikšanās ar topošās koalīcijas partneriem žurnālistiem paziņoja, ka "ar opozīciju viss gluži neiet pēc plāna".

Lai arī vēl trešdien koalīcijas partijas savā starpā bija vienojušās uzrunāt opozīcijas partijas, tām piedāvājot komiteju vadītāju vietnieku amatus, un Staķis ceturtdien jau bija ticies ar divām opozīcijas frakcijām, šodien daļa koalīcijas frakciju tomēr mainīja viedokli un nav gatavas vietnieku amatus atdot opozīcijai.

""Attīstībai/Par!"-"Progresīvie" (APP) no savas puses vienu vietnieku pozīciju ir gatavi atdot opozīcijai, bet pārējie izlēmuši rīkoties pēc saviem ieskatiem," pastāstīja Staķis, piebilstot, ka priekšā būs "diezgan interesantas saunas", jo piedāvājums opozīcijas frakcijām jau ir izteikts.

Topošais vicemērs Vilnis Ķirsis (JV) skaidroja, ka partiju apvienība "Jaunā vienotība" tomēr nolēma, ka tai nebūtu pieņemami piešķirt kādu amatu Latvijas Krievu savienībai, jo tās līdere Tatjana Ždanoka pauž pretvalstiskus uzskatus.

Otrs topošais vicemērs Edvards Smiltēns (NA/LRA) savukārt norādīja, ka viņa pārstāvētā frakcija nospriedusi, ka opozīcijai nedrīkstētu dot amatu Izglītības, kultūras un sporta komitejā, kā arī Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā, jo šīs komitejas ir ļoti svarīgs. Viņš arī norādīja, ka frakcija komiteju vadītāju vietnieku amatos nevarētu iecelt cilvēkus no tādām partijām, kas iesaistītas korupcijas skandālos.

Topošā koalīcija, sākot sarunas, bija solījusi mainīt līdz šim domē pastāvējušo praksi nesadarboties ar opozīciju, ko paši "izbaudīja" iepriekšējā sasaukumā.

Pēc Ķirša vārdiem, "sadarbība uzreiz nenozīmē amatus". "Šajā domē esmu nosēdējis trīs gadus, kad visu laiku bija pārsteiguma moments, vai tajā dienā būs sēde, vai nebūs. Normāls mikroklimats jau ir milzīgs solis pretim - informēt opozīciju, kurās dienās ir plānotas sēdes," apgalvoja Ķirsis.

Viņš atgādināja ieceri veidot domes frakciju padomi, kurā varētu tikties frakciju līderi un apspriest opozīciju uztraucošus jautājumus.

"Ja man jāsalīdzina ar iepriekšējo domi, tad tas nav pat viens, bet pat veseli trīs soļi uz priekšu. Viens amats mazāk vai vairāk - tas pēc būtības neko neizšķir," klāstīja politiķis, piebilstot, ka viņš būtu priecīgs, ja rīdzinieki būtu lēmuši, ka korupcijā un citās problēmās apsūdzētu politiķu vispār nebūtu.

Trešā topošā vicemēre Linda Ozola (JKP) uzsvēra, ka, raugoties uz analogu Saeimā, frakciju padomē tiek apspriesti darba organizācijas jautājumi. "Iepriekšējā sasaukumā diemžēl pat par darba organizācijas jautājumiem opozīcijas partijas netika informētas. Tas ir savstarpējās cieņas jautājums - zināt, kādā veidā tiek organizēts darbs Rīgas domē," pauda politiķe.

Līdz ar to komiteju priekšsēdētāju vietnieku amatus varētu ieņemt tikai koalīcijas partneri.

Vienlaikus topošās koalīcijas deputāti apsver iespēju noteikt, ka komitejas vadītāja vietnieka darbs tiek atalgots, jo patlaban Rīgas pilsētas pašvaldības nolikums to neparedz. "Šajā gadā šādu iespēju budžetā nav, bet nākamajā gadā šādu iespēju varētu skatīt," skaidroja Staķis. Šādu soli viņš skaidroja, norādot, ka komiteju vadītāju vietnieki arī līdz šim saņēmuši "piemaksas", tiekot atalgoti kā konsultanti dažādās domes struktūrās.

"Neatgriezīsimies pie prakses, ka vietnieki saņem naudu kā konsultanti kapiālsabiedrībās," teica Staķis.

Savukārt Ozola piebilda, ka Jaunā konservatīvā partija šādu soli atbalstītu "no labas pārvaldības principa", jo "ir tikai godīgi, ka vietnieki tiek atalgoti".

LETA jau ziņoja, ka pēc divas nedēļas ilgušām sarunām jaunā Rīgas domes koalīcija šodien vienojusies par sadarbības līgumu.

Kā pēc tikšanās žurnālistiem pavēstīja koalīcijas partneri, vienošanās ir panākta un sadarbības līgumam nepieciešami vien redakcionāli precizējumi. Tiek solīts, ka dokuments būs publisks.

Politiķi vienošanos plānojot parakstīt pēc tam, kad beigsies tiesāšanās par vēlēšanu rezultātiem.