Ukrainas kara 934. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:51]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 14. septembrī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:51. Krievu apšaudē Harkivas apgabala ciematā gāja bojā sieviete un tika ievainoti vēl divi civiliedzīvotāji, pravda.com.ua.

18:53. Lielbritānijas premjerministra Kīra Stārmera un ASV prezidenta Džo Baidena tikšanās laikā piektdien Baltajā namā nav pieņemts lēmums par to, vai atļaut Ukrainai izmantot Rietumu piegādātās raķetes pret mērķiem Krievijas iekšienē. Stārmers lika noprast, ka viņš un Baidens šo jautājumu apspriedīs vēlāk - ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā plašākā grupā.

17:45. Somijas prezidents Aleksandrs Stubs piektdien paziņojis par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 118 miljonu eiro apmērā. Šī būs 25.palīdzības pakete, ko Somija piešķīrusi Ukrainai. Drošības apsvērumu dēļ netiek atklāts, ko tieši tā ietver un kad palīdzība tiks nogādāta.

16:30. Ukrainas spēki turpina virzīties dziļāk Krievijas Kurskas apgabalā, dodoties uz Gluškovas rajonu, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. Piektdien publicētie ģeolokācijas materiāli liecina, ka Ukrainas spēki nesen ir pavirzījušies uz dienvidiem no Veselojes, kas atrodas uz dienvidrietumiem no Gluškovas un trīs kilometrus no robežas. Krievijas avoti ziņo, ka Ukrainas spēki uzbrukuši uz dienvidrietumiem no Gluškovas pie trim ciemiem.

15:13. Krievija un Ukraina sestdien sarīkoja vēl vienu gūstekņu apmaiņu, un mājās atgriezās 103 katras puses karavīri, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. Kā teikts ministrijas paziņojumā, visi Ukrainas nodotie gūstekņi tagad atrodas Baltkrievijā. Šie karavīri tika sagūstīti Kurskas apgabalā, norādīja Krievijas Aizsardzības ministrija. Apmaiņa notikusi, izmantojot formulu "103 pret 103".

14:04. Nīderlande nevarēs nodot Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot", jo kāds vārdā nenosaukts sabiedrotais ir atteicies piedalīties piegādē, ziņo laikraksts "NL Times", atsaucoties uz Nīderlandes Aizsardzības ministriju.

13:04. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns solījis padziļināt attiecības ar Krieviju, kad ar viņu ticies Krievijas nesenais aizsardzības ministrs un patlabanējais Krievijas Drošības padomes sekretārs Sergejs Šoigu, sestdien ziņo valsts mediji. Rietumu lielvalstis ir apsūdzējušas Ziemeļkoreju par munīcijas pārdošanu Krievijai, ignorējot sankcijas, kas noteiktas saistībā ar vairāk nekā 30 mēnešus ilgstošo karu Ukrainā. Ziemeļkoreja pēdējā laikā ir pastiprinājusi militārās saites ar Krieviju, un jūnijā Vladimirs Putins apmeklēja Phenjanu, kur viņš ar Kimu parakstīja savstarpējās aizsardzības nolīgumu.

11:44. ASV un Lielbritānija jau ir nolēmušas atļaut Ukrainai izmantot savus ieročus, lai uzbruktu Krievijas teritorijai, taču pagaidām nevēlas par to oficiāli paziņot, vēsta laikraksts "The Guardian".

11:08. Naktī uz sestdienu Krievijas karaspēks pret mērķiem Ukrainā raidījis 76 trieciendronus "Shahed", no kuriem 72 notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Divi no 76 Krievijas spēku palaistajiem "Shahed" uzbrukuma droniem pazuduši, bet divi pagriezušies atpakaļ uz Krieviju. Pretgaisa aizsardzība darbojās Kijivas, Hersonas, Čerkasu, Sumu, Dņipropetrovskas, Poltavas, Mikolajivas, Žitomiras, Vinnicas, Odesas apgabalos.

10:01. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 632 630 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1210 iebrucēji.

09:08. ASV Valsts departaments piektdien paziņojis par jaunām sankcijām pret Krievijas valsts medijiem, apsūdzot Krievijas valsts finansēto propagandas telekanālu RT par sadarbību ar Krievijas armiju un līdzekļu vākšanu Krievijas armijas finansēšanai.

08:03. Lielbritānijas premjerministra Kīra Stārmera un ASV prezidenta Džo Baidena tikšanās laikā piektdien Baltajā namā nav pieņemts lēmums par to, vai atļaut Ukrainai izmantot Rietumu piegādātās raķetes pret mērķiem Krievijas iekšienē.

Stārmers žurnālistiem Baltajā namā sacīja, ka viņam ar Baidenu bijusi "plaša diskusija par stratēģiju", taču tā nebija tikšanās par konkrētām militārām spējām.

00:10. Kijevā un Varšavā runāts par ukraiņu leģiona veidošanu Polijā, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais