Ukrainas kara 568. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:39]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 14. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:39 Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) atvērusi biroju Kijivā, preses brīfingā pavēstīja Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins un SKT prokurors Karims Hans.

Biroja atvēršana ir "jauna sadarbības nodaļa" Ukrainas un SKT attiecībās, sacīja Kostins.

"Tas paaugstinās efektivitāti un operativitāti, reaģējot uz noziegumiem, ko Krievijas katru dienu pastrādā pret Ukrainu un ukraiņiem," viņš piebilda.

"Mēs demonstrējam izturību un uzstājību, lai mūsu vārdi nebūtu tikai tukši vārdi," savukārt sacīja Hans.

SKT birojs Kijivā ir tiesas lielākā pārstāvniecība ārpus Hāgas.

Šobrīd Ukrainā reģistrēti vairāk nekā 104 000 kara noziegumu, liecina Ukrainas ģenerālprokurora biroja aplēses.

17.martā SKT izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu ombudsmenes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus, apsūdzot viņus bērnu deportācijā no Ukrainas.

SKT, balstoties starptautisko tiesību normās, ukraiņu bērnu izvešanu no okupētajām teritorijām uzskata par kara noziegumu.

20:29 Ukrainas piloti ir pabeiguši pirmās mācības ar Zviedrijas iznīcinātājiem "Gripen", ceturtdien paziņoja aizsardzības ministrs Pols Jonsons.

Zviedrija maijā paziņoja, ka tā aicinās Ukrainas pilotus un apkalpes iziet sākotnējo apmācību ar "Gripen".

"Orientējošās mācības ir pabeigtas, un saskaņā ar ziņojumu, ko es saņēmu no aizsardzības spēkiem, mācības noritēja labi," pavēstīja Jonsons.

Sākotnējā apmācība "ietvēra izmēģinājuma lidojumus gan lidmašīnās, gan simulatoros, kā arī informatīvas nodarbības sauszemes apkalpei", sacīja Jonsons.

Pieredze "veidos pamatu notiekošajam darbam, lai noteiktu", vai Zviedrija var dāvināt dažus no saviem "Gripen", piebilda Jonsons.

19:50 Krievijas raķešu sistēmas S-400 Triumph iznīcināšana okupētajā Krimā ir ļoti nozīmīgs notikums karam.

Turklāt, kā teica Rietumu analītiķi, tas arī sūta signālu valstīm, kuras izmanto šos kompleksus savai aizsardzībai, ziņo Amerikas balss. "Oho. Tas ir milzīgs (notikums). Ja es būtu no valsts, kas nopirka S-400, es kristu panikā. Ja es būtu krievs Krimā, es kristu panikā. Krima ir Ukraina," raksta bijušais militārists. sociālais tīkls un ASV kongresmenis Ādams Kinzingers.

19:17 Ukrainas bruņotie spēki atvairīja krievu iebrucēju uzbrukumus Avdijevska un Marinska virzienā un guva daļējus panākumus Kleščijevkā un Andrijivkā. Par to runāts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā sociālajā tīklā Facebook.

Situācija Ukrainas austrumos un dienvidos joprojām ir sarežģīta. "Dienas laikā notika vairāk nekā 20 militāras sadursmes," teikts ziņojumā.

Kā norādīts ģenerālštābā, Ukrainas Aizsardzības spēki turpina veikt uzbrukuma operāciju Melitopoles virzienā, uzbrukuma darbības Bahmutas virzienā, iznīcina ienaidnieku un soli pa solim atbrīvo okupētās teritorijas.

18:23 Ukrainas spēki ceturtdien paziņoja, ka informācija par Bahmutai līdzās esošā Andrijivkas ciema atbrīvošanu ir kļūdaina un priekšlaicīga.

"Paziņojumi par Andrijivkas atbrīvošanu ir kļūdaini un priekšlaicīgi. Pašlaik turpinās nopietnas un smagas kaujas Andrijivkas un Kleščijivkas rajonos," savā oficiālajā "Telegram" kanālā paziņoja Ukrainas 3. atsevišķā triecienbrigāde.

"Šādi paziņojumi ir kaitīgi, tie apdraud personālsastāva dzīvības un kaitē kaujas uzdevumu izpildei," teikts brigādes paziņojumā.

Savu iepriekšējo paziņojumu par Andrijivkas atbrīvošanu koriģējusi arī Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara, norādot, ka situācija ir ļoti sarežģīta un mainīga.

Pēc viņas teiktā, galvenās kaujas šobrīd turpinās Andrijivkas, Kurdjumivkas un Kleščijivkas rajonos.

18:05 Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācija lika valdību atbalstošajiem medijiem pēc iespējas mazāk atspoguļot baumas par mobilizācijas otro vilni. Informācija par to un viltoto Aizsardzības ministrijas pavēli par iesaukšanu frontē septembra sākumā aktīvi izplatīja sociālajos tīklos.

Kā "Medūza" pastāstīja divi mediju darbinieki, propagandisti tika lūgti nepublicēt pat oficiālu baumu atspēkošanu. Tajā pašā laikā šādas ziņas saņem lielu skatījumu skaitu.

"Kā mēs [Krievijā] uzskatām, ja varas iestādes kaut ko noliedz, tad tas noteikti notiks," skaidroja avots.

17:28 Ukrainas karavīri Doneckas apgabalā Bahmutas virzienā atbrīvojuši Andrijivkas ciemu un nostiprinās ieņemtajās pozīcijās, ceturtdien pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

"Bahmutas virzienā mēs kustamies uz priekšu. Ziemeļu flangā ienaidnieks cenšas atgūt zaudētās pozīcijas, bet dienvidu virzienā mēs sekmīgi virzāmies uz priekšu," platformā "Telegram" paziņoja ministra vietniece.

"Galvenās kaujas turpinās Andrijivkas, Kurdjumivkas un Kļiščijivkas rajonos. Mums tur ir labas ziņas - Andrijivka ir mūsu. Nostiprināmies ieņemtajās pozīcijās," norādīja Maļara.

17:00. Ukrainas aizstāvji atbrīvojuši Andriivku Bahmuta virzienā, vēsta pravda.com.ua.

15:50. Vācijas Bundestāga deputāti, kas pārstāv visas trīs valdošas koalīcijas partijas, vērsušies ar vēstuli pie kanclera Olafa Šolca un aizsardzības ministra Borisa Pistoriusa, aicinot piešķirt Ukrainai tālas darbības raķetes "Taurus".

14:07. Uz Ukrainas okupētajām teritorijām masveidā ved Krievijas iedzīvotājus, solot lielas algas, atsaucoties uz Krievijas veikto izmeklēšanu, raksta pravda.com.ua.

12:34. Ukrainas Bruņoto spēku uzbrukumā pie Eipatorijas okupētajā Krimā ceturtdien iznīcināts Krievijas pretgaisa aizsardzības komplekss "Triumf", paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlniecības stratēģiskās komunikācijas centrs.

"No rīta Ukrainas Bruņotie spēki deva triecienu ienaidnieka raķešu kompleksu "zeme - gaiss" atrašanās vietai pie Eipatorijas uz laiku okupētajā Krimā," platformā "Telegram" vēsta stratēģiskās komunikācijas centrs, norādot, ka triecienā nodarīti zaudējumi 1,2 miljardu ASV dolāru vērtībā.

11:30. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 270 970 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 620 iebrucēji.

10:16. Krievijas okupētajā Krimā, ceturtdienas rītā bija dzirdami spēcīgi sprādzieni, savukārt Ukrainas Bruņoto spēku pārstāve atteicās atklāt sīkāku informāciju un norādīja, ka "jābauda process".

Pilsētas iedzīvotāji sociālajos tīklos ziņo, ka pilsētā lido droni un dzirdami spēcīgi sprādzieni. Dienvidukrainas aizsardzības spēku apvienotā preses centra vadītāja Natālija Humeņuka televīzijas rīta raidījumā sacīja, ka vēl ir pāragri sniegt sīkākas ziņas.

"Varbūt arī zinu, bet vēl ir par agru... Mums ir jābauda šis process," atbildot uz jautājumu par to, kas notiek Krimā, sacīja Humeņuka. Viņa arī norādīja, ka Eipatorijā ir koncentrēti daudzi okupantu militārie objekti, kas ir leģitīmi mērķi Ukrainai.

08:20. Prāga Ukrainai nodos vairākas “Zviedrijas palīdzības” automašīnas par kopējo summu gandrīz miljons kronu (apmēram 40 000 eiro), vēsta pravda.com.ua.

07:00. Pentagons Ukrainā veido jaunu komandu, lai uzraudzītu amerikāņu palīdzību Kijevai drošības sektorā, jo arvien vairāk republikāņu likumdevēju aicina nodrošināt lielāku kontroli pār šiem aktīvistiem, raksta pravda.com.ua.

00:10 Rumānijas Ārlietu ministrija atkārtoti izsauca Krievijas Federācijas diplomātiskās pārstāvniecības vadītāju uz pārrunām. Iemesls bija atrastie drona "Shahed" kamikaze fragmenti, kurus krievi izmanto, lai uzbruktu Ukrainai.

Rumānijas Ārlietu ministrija atgādināja savu protestu pret kārtējo valsts gaisa telpas pārkāpumu, ko izdarījuši Krievijas bezpilota lidaparāti.

"Ārlietu ministrija stingri aicina izbeigt atkārtotos uzbrukumus Ukrainas iedzīvotājiem un civilajai infrastruktūrai, kā arī bezatbildīgo Krievijas Federācijas drošības situācijas saasināšanu," "Digi 24" citē Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumu.

Svarīgākais