KNAB: partijas priekšvēlēšanu kampaņās nelikumīgi izlietojušas vairāk kā 93 tūkstošus latu

Politiskās partijas priekšvēlēšanu kampaņu rīkošanas gaitā nelikumīgi izlietojušas vairāk nekā 93 tūkstošus latu, visvairāk no tiem – apvienība "Par labu Latviju" (PLL), kuras izdevumi atļauto limitu pārsnieguši 44 tūkstošus latu.

Savukārt trīs politiskie spēki ir pieņēmuši prettiesiskus dāvinājumus kopumā gandrīz 50 tūkstošu latu apmērā, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) konstatētie rezultāti pēc veiktās partiju izdevumu deklarāciju pārbaudes, aģentūru BNS informēja KNAB pārstāve Ieva Karlsberga.

Pārbaužu laikā KNAB secinājis, ka PLL pārsniegusi priekšvēlēšanu izdevumu apmēru par 44 063 latiem, ko veido tā saucamās trešās personas apmaksātās priekšvēlēšanu aģitācijas izmaksas un neatļauts dāvinājums no kādas komercsabiedrības, kas no saviem līdzekļiem samaksājusi par partiju apvienības priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu televīzijā, tādējādi nodrošinot partiju apvienībai priekšapmaksas atlaidi 25% jeb 43 560 latu apmērā.

Savukārt partija "Daugava–Latvijai" pieņēmusi neatļautu dāvinājumu (juridisku personu ziedojumu) 1288 latu apmērā par reklāmas izvietošanu radio, bet Zaļo un zemnieku savienība – 4596 latu apmērā par reklāmas izvietošanu televīzijā, radio, internetā un laikrakstos.

Tāpat politiskie spēki "Atbildība", "Daugava–Latvijai", "Par labu Latviju", "Par prezidentālu republiku", "Ražots Latvijā", "Saskaņas centrs", "Vienotība", ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", Zaļo un Zemnieku savienība saukti pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijās.

Lēmumi administratīvā pārkāpuma lietās par pārkāpumiem ziņojumu par saņemtajiem ziedojumiem iesniegšanas kārtības ievērošanā pieņemti par šādiem politiskajiem spēkiem: "Pēdējā partija", "Ražots Latvijā" un "Vienotība". Savukārt par deklarāciju aizpildīšanas kārtības neievērošanu pie administratīvās atbildības sauktas šādas partijas un to apvienības: "Atbildība", "Kristīgi demokrātiskā savienība", "Par labu Latviju", "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), "Ražots Latvijā", "Saskaņas centrs", "Vienotība", ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK".

KNAB konstatējis, ka kopā partiju un to apvienību deklarācijās nebija norādīti izdevumi, uz kuriem attiecas priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi – 89 881 79 latu apmērā, un 12 850 latu, uz kuriem neattiecas priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi.

Lai uzraudzītu, vai partijas ievēro tām noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumus, visa priekšvēlēšanu perioda laikā KNAB pārbaudīja vairāk nekā 1380 raidorganizāciju, preses izdevumu, partiju un to apvienību, deputātu kandidātu un ar politiskajām organizācijām un to apvienībām nesaistīto personu iesniegtos paziņojumus par noslēgtajiem līgumiem par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu un priekšvēlēšanu izdevumu izmantošanu.

Par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas un partiju finansēšanas normatīvo aktu pārkāpumiem KNAB veica 112 sūdzību un iesniegumu pārbaudes un resoriskās pārbaudes.

Tā kā pirms vēlēšanām priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegums nevienam politiskajam spēkam netika konstatēts, KNAB nebija nepieciešams izmantot likumā noteiktās pilnvaras apturēt priekšvēlēšanu aģitāciju, norādīja Karlsberga.

Vēlēšanu deklarāciju pārbaudes dēļ KNAB sācis administratīvā pārkāpuma lietas par pārkāpumiem 12 partiju un to apvienību priekšvēlēšanu kampaņu finansēšanā. Attiecībā uz 11 partijām un to apvienībām tika pieņemti lēmumi par to saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodus kopsummā par 4200 latiem. Pret vienu partiju lietvedība tika izbeigta pārkāpuma mazsvarīguma dēļ, izsakot partijai mutvārdu aizrādījumu.

Par paziņojumu par priekšvēlēšanu izdevumu izmantošanu iesniegšanas kārtības neievērošanu 11 partijām un to apvienībām tika piemēroti naudas sodi kopumā 1220 latu apmērā, bet divos gadījumos par šo pārkāpumu izteikts mutvārdu aizrādījums. Tāpat KNAB pieņēmis lēmumus 40 administratīvā pārkāpuma lietās par plašsaziņas līdzekļu pieļautajiem pārkāpumiem.

Jau ziņots, ka priekšvēlēšanu periodā katrs politiskais spēks drīkstēja izlietot ne vairāk kā 571 211 latu jeb 38,32 santīmus uz vēlētāju par reklāmas izvietošanu, pasta pakalpojumu izmantošanu, lai ar tā palīdzību nosūtītu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, kā arī par labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus un izdarot ziedojumus.

KNAB konstatējis, ka kopumā priekšvēlēšanu aģitācijai partijas un to apvienības izlietojušas vairāk nekā 3,7 miljonus latu.

Svarīgākais