Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 597. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:25]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 13.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:25. Ukrainas Drošības dienests sadarbībā ar Ukrainas Ģenerālprokuratūru aizturējuši Dnipro pilsētas tērauda ražotnes vadītāju, kas krieviem pārdeva stratēģiski svarīgas komponentes ūdensapgādes sistēmām kritiskajai un militārajai infrastruktūrai, vēsta pravda.com.ua.

21:33. Eiropas Savienības augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels piektdien kārtējo reizi aicināja Ķīnu izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai tā apturētu agresiju Ukrainā, vēsta pravda.com.ua.

20:10. Ziemeļkoreja pēdējo nedēļu laikā Krievijai ir piegādājusi vairāk nekā 1000 konteineru ar militāro aprīkojumu un munīciju izmantošanai Ukrainā, piektdien paziņoja Baltais nams.

"Mēs nosodām (Ziemeļkoreju) par šī militārā aprīkojuma piegādi Krievijai," paziņoja Baltā nama nacionālās drošības pārstāvis Džons Kērbijs. "Mēs turpināsim novērot, vai Krievija nesaņems papildu ieroču sūtījumus."

19:50. Krievijas armija šodien, 13. oktobrī, ap pulksten 13:00 ar raķetēm apšaudīja Kindikas ciematu netālu no Hersonas. Apšaudē tika ievainoti divi civiliedzīvotāji, ziņo pravda.com.ua.

18:52. G7 valstis vienojušās, ka Krievijas aktīviem jāpaliek iesaldētiem, kamēr Krievija nav samaksājusi par zaudējumiem, ko tā agresijas rezultātā ir nodarījusi Ukrainai, norāda Eiropas Komisijas izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis (JV).

18:16. Šodien, 13. oktobrī, prezidents Volodimirs Zelenskis devās uz Odesu, kur tikās ar militārpersonām, tiesībaizsardzības darbiniekiem un vietējām amatpersonām. Tikšanās laikā Zelenskis ar amatpersonām pārrunāja gatavošanos apkures sezonai, energoobjektu aizsardzību, pretgaisa aizsardzības sistēmu nepieciešamību, vēsta pravda.com.ua.

17:00. Ukraina atmīnēšanai savākti aptuveni 500 miljoni eiro, paziņoja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

16:10. Latvijas lēmums apturēt Pededzes un Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbību ir saprotams, jo tā ir reakcija uz agresorvalsts Krievijas rīcību, tā aģentūrai LETA norādīja Ukrainas vēstniecība Latvijā. Vēstniecībā skaidro, ka Ukrainas pilsoņi ceļo uz Krieviju no trešajām valstīm, īpaši no Eiropas Savienības teritorijas. Tie ir individuāli gadījumi - daži atgriežas mājās tajās Ukrainas teritorijās, kuras uz laiku bija okupējusi Krievija, daži dodas pēc saviem radiniekiem, kuri nav atstājuši uz laiku okupētās teritorijas un nevēlas saņemt Krievijas pasi. "Iemesli, kāpēc ukraiņi dodas uz Krieviju ir dažādi, taču tie visi ir personiski. Ukraina neveicina un neatbalsta Ukrainas pilsoņu došanos uz Krievijas teritoriju. Gluži pretēji, tā aicina ukraiņus atturēties no jebkādiem braucieniem uz Krieviju, savukārt tos, kuri atrodas šajā valstī, Ukraina aicina nekavējoties to atstāt," norāda Ukrainas vēstniecība Latvijā.

15:40. Ukrainas bruņoto spēku speciālo operāciju spēki ziņo, ka 13. oktobra rītā Melitopolē uzspridzinājuši dzelzceļa sliedes. Sprādziena rezultātā Krievijas armijai tika bojāts dzelzceļa sliežu ceļš un vilciens, kas piegādāja munīciju un degvielu, vēsta pravda.com.ua.

14:35. 13. oktobra rītā Doņeckas apgabala Pokrovskas pilsētai uzbruka Krievijas armija, tika nopostītas divas administratīvās ēkas, gāja bojā vismaz 1 cilvēks un 13 guva ievainojumus, vēsta pravda.com.ua.

13:45. Ukraina ar droniem notriekusi Krievijas raķešu nesēju "Buyan" un iznīcinājusi kuģi "Павел Державин", vēsta pravda.com.ua.

11:55. Krievijas varasiestādes piektdien pārmeklējušas trīs Alekseja Navaļnija advokātu mājas, paziņojuši ieslodzījumā esošā opozīcijas līdera līdzgaitnieki.

"Visi šie soļi tiek sperti, lai pilnībā izolētu Navaļniju," norādījis trimdā dzīvojošais Navaļnija līdzgaitnieks Ivans Ždanovs. Viņš atklāja, ka kratīšanas veiktas Vadima Kobzeva, Igora Sergunina un Alekseja Lipcera mājās.

Lielākā daļa Krievijas ietekmīgāko opozīcijas aktīvistu atrodas trimdā vai aiz restēm, bet lietas pret viņu advokātiem līdz šim tikušas ierosinātas reti. Kratīšanas Navaļnija advokātu mājās pamatotas ar aizdomām par "piedalīšanos ekstrēmistiskās aktivitātēs", pavēstījis Navaļnija Pretkorupcijas fonda juridiskās nodaļas vadītājs Vjačeslavs Gimadi.

11:05. Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV) Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas rudens sesijā aicināja konfiscēt Krievijas īpašumus Ukrainas atbalstam, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Politiķe uzsvēra, ka nepieciešams pēc iespējas ātrāk izveidot īpašu starptautisku tribunālu, lai izmeklētu un sauktu pie atbildības Krievijas politisko un militāro vadību par agresijas noziegumiem pret Ukrainu. Ieviešot septembrī pieņemtos "Rīgas principus", nepieciešams arī panākt visaptverošu Krievijas finansiālo atbildību par īstenoto agresiju pret Ukrainu un nodrošināt kompensāciju visiem karā cietušajiem, sacīja Kalniņa-Lukaševica asamblejas plenārsēdē.

10:10. Valsts drošības dienests (VDD) 10.oktobrī ir rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos, aģentūru LETA informēja dienestā.

Kriminālprocesu pret tā sauktajiem "Baltijas antifašistiem" VDD sāka 2022.gada 28.novembrī. Izmeklēšanas gaitā VDD ir konstatējis tādas "Baltijas antifašistu" noziedzīgas darbības kā neizpaužamu ziņu nelikumīga vākšana par norisēm Latvijā ar nolūku nodot tās Krievijas specdienestiem, Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšana un attaisnošana, kā arī finanšu līdzekļu un citu resursu vākšana agresorvalsts Krievijas armijas atbalstam Ukrainā.

Dienests ir konstatējiss arī noziedzīgās organizācijas izplatītus aicinājumus iesaistīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā Krievijas pusē.

09:05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 285 920 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

08:00. Vientuļu robežšķērsošanas vietas neslēgšana būtu apdraudējums Latvijas drošībai, intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks Guntis Pujāts.

Viņš skaidroja, Krievijas lēmums atļaut Ukrainas pilsoņiem pa sauszemi ieceļot Krievijā tikai caur Vientuļu robežkontroles punktu potenciāli būtu radījis vairāku tūkstošu cilvēku koncentrēšanos Latvijas pierobežā. "Apzinot situāciju, ka no mūsu reģiona [dienā] ap 600 cilvēku vidēji izbrauc uz Krieviju, un punkta caurlaidība ir 60-70 cilvēki, tas nozīmē, ka 500 cilvēki katru dienu uzkrātos robežas tuvumā, līdz ar to veidotos gan humānā katastrofa, gan arī neapmierinātība," klāstīja Pujāts.

Robežsardzes priekšnieks piebilda, ka Latvija lēmumu par konkrētu robežpunktu slēgšanu pieņēma, konsultējoties arī ar citām valstīm, turklāt tas nav pretrunā ar Ukrainas īstenoto politiku, jo pati Ukraina ir aicinājusi savus pilsoņus neceļot uz Krieviju. Protams, būs daži indivīdi, kuru dzīvi apgrūtinās Vientuļu robežpunkta slēgšana, taču pretējā gadījumā tiktu apdraudēta Latvijas drošība, atzīmēja Pujāts.

07:00. Okupētajās teritorijās Krievija ukraiņu priesterus aizstāj ar krieviem, ziņo pravda.com.ua.

00:10 Krievija var atvilkt savu floti prom no īslaicīgi okupētās Krimas teritorijas, taču par šādu manevru maksās ar iespēju Ukrainas armijai atbloķēt Melnās jūras ziemeļu daļu.

Līdzīgu scenāriju komentārā “Nedēļas spogulis” norādīja bijušais Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku štāba priekšnieka vietnieks Andrejs Riženko. Pēc eksperta domām, tehniski Krievija var atgūt savus kuģus, bet baidās no Ukrainas dronu gaisa uzbrukumiem.