Aizvadītais gads bijis siltākais Latvijas laika apstākļu novērojumu vēsturē

© Oksana Džadana/F64

2019. gads ir vissiltākais novērojumu vēsturē (kopš 1924. gada), vēsta Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Gada nogalē vidējā gaisa temperatūra bija +8,1°C, kas ir par 0,3°C augstāk nekā līdzšinējais rekords +7,8°C 2015. gadā.

Gada laikā tika pārspēti vairāk nekā 320 maksimālās gaisa temperatūras rekordi, no kuriem 14 bija arī Latvijas diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, kā arī vairāki mēneši bija starp siltākajiem novērojumu vēsturē - jūnijs ar +18,6°C bija siltākais jūnijs kopš 1924. gada, aprīlis kopā ar pērno aprīli bija 3. siltākais, kā arī decembris būs 2. vai 3. siltākais novērojumu vēsturē.

Tomēr bija arī īsāki un garāki laika periodi, kad gaisa temperatūra bija zem normas. Janvāris bija pirmais mēnesis ar vidējo gaisa temperatūru zem normas pēc 9 secīgiem mēnešiem ar vidējo gaisa temperatūru virs normas, kas bija atkārtots šādu secīgu mēnešu rekords (rekords uzstādīts 2002. gadā), savukārt maija sākumā bija sals, kura laikā tika uzstādīts pirmais Latvijas diennakts minimālās gaisa temperatūras rekords kopš 2017. gada. Vēl 2 Latvijas diennakts minimālās gaisa temperatūras rekordi tika uzstādīti jūlijā, un šis bija pirmais gads kopš 2007. gada, kurā tika pārspēti vismaz 3 Latvijas diennakts minimālās gaisa temperatūras rekordi. Bet garākais periods ar gaisa temperatūru zem normas bija no septembra vidus līdz oktobra sākumam - 3 dekādes pēc kārtas.

Latvijā

Tiem cilvēkiem, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2024.gada trešajā ceturksnī, no jūlija līdz septembrim, bija vairāk nekā 1000 eiro, līdz 2024.gada 15.oktobrim ir jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma. Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā Vienotajā nodokļu kontā līdz 2024.gada 23.oktobrim, ziņo Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Svarīgākais