VID brīdina: kādā gadījumā iedzīvotāji var zaudēt savu naudu

Ilustratīvs attēls © F64

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Baiba Šmite-Roķe atgādināja, ka saskaņā ar likumu jau vairākus gadus bankas Valsts ieņēmumu dienestam sniedz informāciju par apgrozījumu klientu kontos, ja tas pārsniedz 15 000 eiro gadā. Šie dati tiek pārbaudīti attiecībā pret personas oficiālajiem ienākumiem, un, ja apgrozījums bankas kontā pārsniedz legālos ienākumus par vairāk nekā 20 000 eiro, Valsts ieņēmumu dienests interesējas par šīs "papildu naudas" izcelsmi," sacīja dienesta ģenerāldirektore.

"Tie varētu būt pārskaitījumi starp ģimenes locekļiem, tā varētu būt nedeklarēta nekustamā īpašuma pārdošana... Gadījumi ir ļoti dažādi," sacīja Šmite-Roke.

Pēc viņas teiktā, VID vēstulēs atkarībā no situācijas lūdz personu sniegt papildu informāciju vai sniegt skaidrojumu, no kurienes radušies papildu līdzekļi.

Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja skaidroja, ka dienestam ir pieejama tikai informācija par apgrozījumu: «Mēs neredzam, no kā tiek veikti maksājumi, tāpēc uzdodam jautājumus.

Valsts ieņēmumu dienesta mērķis nav iekļūt cilvēka makā, mēs to nedarām un nedarīsim. Jautājam tikai tiem, kuriem ir būtiska neatbilstība oficiālajiem ienākumiem,” sacīja Baiba Šmite-Roke.

“Attiecībā uz šādiem cilvēkiem Valsts ieņēmumu dienestam būs tiesības iekasēt iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tāpēc aicinu visus, kas ir saņēmuši šādu vēstuli, to neignorēt, atsaukties, paskatīties, vai varbūt kaut kas nav deklarēts,” sacīja Šmite-Roķe. Viņa piebilda, ka pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam būs tiesības iekasēt ienākuma nodokli 20% apmērā no summas, par kādu apgrozījums banku kontos pārsniedz deklarētos ienākumus.

Svarīgākais