Gaidāmo nokrišņu dēļ bažījas par iespējamu situācijas pasliktināšanos Kurzemes upēs

Rītdien gaidāmā stiprā lietus dēļ Kurzemes piekrastē Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs prognozē strauju ūdens līmeņa paaugstināšanos reģiona mazajās upēs.

Lai arī aizvadītajā naktī vairākās Latvijas upēs ūdens līmenis ir krities, hidrologi prognozē, ka gaidāmo nokrišņu, kā arī mežos kūstošā sniega dēļ ūdens līmenis daudzviet varētu atsākt celties.

Turpinoties ledus iešanai Lielupē, pašlaik ūdens līmenis upes augštecē un pie Jelgavas krities par 27 centimetriem, taču šobrīd ūdens līmeņa celšanās sākusies lejpus Jelgavas - Kalnciemā, lai gan tā prognozējami nebūs strauja.

Arī Gaujā ūdens līmenis turpina celties vidēji par diviem līdz septiņiem centimetriem un hidrologi strauju ūdens līmeņa kāpumu pagaidām neprognozē, tomēr gaidāmie nokrišņi varētu kāpināt ūdens līmeņa celšanās intensitāti.

Ūdens līmeņa celšanās intensitāte Daugavā Krievijas teritorijā pašlaik ir līdz diviem centimetriem diennaktī un ledus iešana vēl nav sākusies. Daudz straujāk ūdens līmenis upē ceļas pie Suražas Baltkrievijā - ap 30 centimetriem diennaktī. Aizvadītajā naktī par pusmetru cēlies ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils, kur izveidojušies arī ledus vaļumi.

Pie Jēkabpils ūdens līmenis cēlies vēl straujāk - par 74 centimetriem un sākusies ledus kustība, lai arī Zeļķos ledus iešana vēl nav sākusies.

Aizvadītajā naktī ūdens līmenis par 1,65 metriem pazeminājies Ventā.

Jau ziņots, ka sinoptiķu prognozes liecina, ka brīvdienās un darba nedēļas sākumā bieži līs. Nākamās nedēļas vidū nokrišņi mitēsies un spīdēs saule, bet nedēļas beigās ciklons no dienvidiem atkal virzīsies uz Latviju, būs mākoņains, līs. Svētdien būs apmācies laiks, brīžiem lietus, bet naktī vietām vēl iespējams arī slapjš sniegs.

Svarīgākais