Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Identifikācijas kartes (eID) Latvijā noformējuši 106 190 iedzīvotāji

No pagājušā gada aprīļa sākuma līdz decembra beigām personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes (eID) Latvijā noformējuši 106 190 iedzīvotāji.

Kā aģentūru LETA informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītāja Lāsma Lapinska, vairāk nekā trešdaļa no visiem 2012.gadā izsniegtajiem personu apliecinošiem dokumentiem bijušas eID.

PMLP apkopotā statistika liecina, ka kopumā aizvadītajā gadā tika izsniegti 342 886 personu apliecinoši dokumenti, no tiem 236 845 pases.

No izsniegtajām eID lielākā daļa - aptuveni 84 000 - bijušas Latvijas pilsoņu personas apliecības. 2800 bijušas Latvijas nepilsoņu personas apliecības, 617 apliecības izsniegtas Eiropas Savienības pilsoņiem, bet ap 18 600 - ārvalstu pilsoņiem, kuri saņēmuši uzturēšanās atļaujas Latvijā.

Pērn visvairāk eID tika izsniegts augustā, kad šo dokumentu saņēma vairāk nekā 15 000 Latvijas iedzīvotāju. 2012.gadā ik mēnesi jaunā parauga dokumentam pieteicās aptuveni 11 000 klientu, kas liecina, ka personas apliecība sāk iemantot aizvien lielāku popularitāti, sacīja Lapinska.

PMLP norāda, ka personas apliecība jeb eID ir moderns un ērts personu apliecinošs dokuments, kas papildus tradicionālajām funkcijām - identitātes apliecināšanai Latvijā, ceļojumos pa Eiropas Savienību un vairākām citām valstīm - piedāvā tās turētājam arī iespēju apliecināt savu identitāti internetā un lietot elektronisko parakstu. Personas apliecību, tāpat kā pasi, varēs izmantot arī šogad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās.

PMLP atgādina, ka, ņemot vērā augošo pieprasījumu pēc PMLP sniegtajiem pakalpojumiem, klientu apkalpošanās nodaļās epizodiski var veidoties rindas. Lai izvairītos no šīs neērtības, PMLP nodrošina iespēju klientiem telefoniski pieteikt sev ērtu pakalpojuma saņemšanas laiku. PMLP nodaļas Rīgā darbdienās ir atvērtas no plkst.8 līdz 20.