Ukrainas kara 570. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:29]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 16. septembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:29. Ukrainas aizsardzības spēki arī šodien guvuši panākumus Bahmutas un Melitopoles virzienā, vēsta pravda.com.ua.

18:37. Pēc krievu desantkuģa un zemūdenes iznīcināšanas okupētajā Sevastopolē krievi pārdislocēja trīs lielus desantkuģus no Melnās jūras uz Azovas jūru, vēsta pravda.com.ua.

17:10. Ukraina no ASV ir saņēmusi rūpnieciskas klases 3D printerus, ar kuriem var drukāt rezerves daļas militārajai tehnikai tieši kaujas laukā. Pagājušajā nedēļā tika pabeigta Ukrainas speciālistu apmācība šo ierīču lietošanā, paziņoja Pentagona amatpersona iegādes jautājumos Viljams Lapante.

15:39. Polija no svētdienas aizliegs iebraukt savā teritorijā Krievijā reģistrētiem vieglajiem automobiļiem, paziņojis Polijas iekšlietu ministrs Mariušs Kaminskis.

14:42. ASV plāno tuvākajos gados ievērojami palielināt 155 milimetru artilērijas šāviņu ražošanu, 2025.gadā sasniedzot 100 000 šāviņu mēnesī, paziņoja Pentagona amatpersona. "2025.gadā mēs sasniegsim 100 000 mēnesī. Pirms sešiem vai astoņiem mēnešiem mēs bijām līmenī 14 000 mēnesī, šodien mums ir 28 000 mēnesī," piektdien konferencē sacīja Pentagona galvenais ieroču iepircējs Bils Laplante. Pieprasījums pēc 155 milimetru artilērijas šāviņiem ir strauji pieaudzis kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī.

13:13. ASV un Vācija pašlaik apspriež tālā darbības rādiusa raķešu ATACMS un "Taurus" nodošanu Ukrainai, un ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens norādījis, ka to pielietošana būs pašu ukraiņu ziņā. "Ukraiņiem jāspēj tās efektīvi izmantot. Arī jaunas sarežģītas sistēmas prasa apkopi, un, protams, mēs ar to nodarbojamies. Viņiem ir jāmāk tās uzturēt, un tas nenotiek automātiski. Un tad tām ir jāiekļaujas saskaņotā militārajā programmā, kurai ir jāpalīdz Ukrainai sasniegt tās mērķus," uzsvēra Blinkens.

12:13. Krievija, visticamāk, šoziem atkal bombardēs Ukrainas enerģētikas infrastruktūru, teikts britu militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

11:28. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 271 790 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 350 iebrucēji.

10:42. Rumānija ir gatava notriekt Krievijas dronus, kas tai radīs nopietnus draudus, piektdien pavēstīja Rumānijas aizsardzības štāba priekšnieka vietnieks ģenerālis Georgica Vlads. Ņemot vērā Krievijas biežos uzbrukumu Ukrainas Donavas ostām, kas atrodas tieši līdzās Rumānijas teritorijai, Rumānija Donavas deltas rajonā izvietojusi aptuveni 600 karavīru un radiolokācijas sistēmas, sacīja Vlads.

09:55. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns Vladivostokā ticies ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, kurš viņam izrādījis Krievijas raķetes. Kims apmeklēja militāro lidlauku, kur Šoigu izrādīja Kimam stratēģiskās lidmašīnas, iznīcinātājus un raķetes "Kinžal", ar kurām Krievijas bruņotie spēki ir vairākkārt uzbrukuši Ukrainai.

09:12. Polija, Ungārija un Slovākija piektdien paziņoja, ka saglabās Ukrainas labības importa aizliegumu, neraugoties uz Eiropas Savienības (ES) lēmumu izbeigt aizliegumu šajās dalībvalstīs, kā arī Bulgārijā un Rumānijā.

00:10. Baltais nams oficiāli apstiprinājis Zelenska un Baidena tikšanos 21. septembrī Vašingtonā, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais