Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Latvjijā sāk izsniegt jaunā parauga ID kartes; uzzini, kādas tās ir!

© F64

No šodienas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sāks izsniegt jaunā parauga personas apliecības jeb ID kartes, informēja Iekšlietu ministrijā.

Jaunā parauga dokumentam būs divreiz garāks derīguma termiņš, jauni un inovatīvi drošības elementi, neierobežots e-parakstu skaits, kā arī krāsains ID kartes turētāja foto.

Jaunā parauga personas apliecībās ir iestrādāts caurskates logs ar personalizētu kartes turētāja sejas attēlu. Plānots, ka e-paraksts un elektroniskā identifikācija nākotnē darbosies bezkontakta vidē, paverot plašākas iespējas mobilo ierīču lietošanā.

Turpmāk personas apliecības tiks papildinātas ar personvārda citas valodas oriģinālformas ierakstu, kā arī citām niansēm, tādējādi nedaudz izmainot personu apliecību vizuālo izkārtojumu.

Vienlaikus no šodienas ir mainītas vairākas valsts nodevas par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu.

Bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem un personām ar invaliditāti ir samazināta valsts nodevas likmi par personas apliecības izsniegšanu no 7,11 eiro uz 5 eiro.

Lai nodrošinātu minēto iespēju, pārējai iedzīvotāju daļai valsts nodevas apmērs par personu apliecinoša dokumenta izsniegšanu nedaudz palielināsies.

Tas nozīmē, ka pārējām iedzīvotāju grupām par personas apliecības izsniegšanu desmit darbdienu laikā un par pases izsniegšanu bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem un invalīdiem desmit darbdienu laikā, kā arī par personas apliecības izsniegšanu bērniem, pensionāriem un invalīdiem divu darbdienu laikā nodeva palielināsies par 77 centiem, proti, tai sasniedzot 15 eiro.

Par pases izsniegšanu personām bez atvieglojumiem desmit darbdienu laikā, ja persona vienlaicīgi saņem arī personas apliecību, būs jāmaksā 20 eiro līdzšinējo 21,34 eiro vietā.

Par personas apliecības izsniegšanu personām bez atvieglojumiem divu darbdienu laikā, par pases izsniegšanu personām bez atvieglojumiem desmit darbdienu laikā, kā arī par pases izsniegšanu bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem un invalīdiem divu darbdienu laikā valsts nodeva palielināsies par 1,54 eiro, proti, tai sasniedzot 30 eiro.

Par pases izsniegšanu personām bez atvieglojumiem divu darbdienu laikā, ja persona vienlaicīgi saņem arī personas apliecību turpmāk par 2,69 eiro samazinoties nodevai būs jāmaksā 40 eiro.

Savukārt par pases izsniegšanu personām bez atvieglojumiem divu darbdienu laikā valsts nodeva samazināsies par 1,91 eiro tai sasniedzot 55 eiro.

Jau ziņots, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde pērn noslēgusi ar uzņēmumu "Idemia France S.A.S." par jauna parauga personas apliecību izgatavošanu un piegādi, kas paredz minēto personas apliecību piegādi no 2019.gada līdz 2023.gadam. Lai atvieglotu administratīvo un finansiālo slogu personām, kam personas apliecība jāsaņem valstī noteiktā obligātuma dēļ, paredzēts, ka jauno personas apliecību derīguma termiņš būs desmit gadi līdzšinējo piecu vietā.

Saistībā ar jaunā parauga personu apliecību izsniegšanu PMLP 3.septembrī plkst.14 organizēs preses konferenci, kurā detalizēti informēs par jaunā parauga dokumentu priekšrocībām, kā arī izmaiņām valsts nodevu apmēros.