Vai Koko Šanele bija dubultaģente? Sensacionāli dokumenti izstādē Londonā

Gabriele Šanele Parīzē, 1937. gads © Izstādes preses materiāli

Londonas Viktorijas un Alberta muzejā 16. septembrī tiks atklāta liela Koko Šanelei veltīta izstāde. Lai gan tā saucas “Gabriele Šanele. Modes manifests”, šī izstāde nav tikai par modi.

Galvenā sensācija - slepeni dokumenti, kas pierāda, ka Koko Šanele piedalījusies Francijas Pretošanās kustībā. Šie dokumenti, kas attiecas uz Otrā pasaules kara laiku, satur to cilvēku vārdus, kurus Francijas varas iestādes uzskatīja par aktīviem nacisma apkarotājiem. 400 tūkstošu cilvēku sarakstā ir arī vārds “Gabriel aka Coco Chanel”. “Mums ir apstiprinājums no Francijas valdības, 1957. gada dokuments, kas norāda uz viņas aktīvu iesaistīšanos Рretošanās kustībā,” saka izstādes kurators Oriols Kullens.

Modele Chanel tērpā, Vogue US, 1926 / Izstādes preses materiāli

Tas viss uzdzen vēl lielāku neziņu militārajam periodam Šaneles dzīvē. Jo pavisam nesen, 2016. gadā, tika publicēti dokumenti, ka Koko bijusi vācu izlūkdienesta aģente. Francijas specdienestu arhīvā starp tūkstošiem dosjē par aģentiem, kas strādāja nacistu labā, atrasts Koko Šaneles vārds.

Zināms, ka 1942. un 1943. gadā Šanele bija nacistu virsnieka barona Hansa Gintera fon Dinklaģes mīļākā. Ar viņu Koko iepazinās jau 1935. gadā, kad barons kļuva par Vācijas vēstniecības Francijā atašeju. Tiek uzskatīts, ka Koko ar viņu sazinājusies tādēļ, lai atbrīvotu savu brāļadēlu Andrē Palasu no vācu karagūstekņu nometnes. Turklāt nacisti varēja pavedināt Koko ar solījumiem atgūt kontroli pār viņas parfimērijas biznesu (1924. gadā Šanele nodeva smaržu ražošanas licenci brāļiem Vertheimeriem).

Sergeja Djagiļeva trupas dejotāji Šaneles kostīmos izrādē “Zilais ekspresis”, Londona, 1924 / Foto: Victoria and Albert Museum/Izstādes preses materiāli

Francijas specdienestu dokumentos Šanele pārādās kā abvēra (vācu militārā izlūkdienesta) aģente. Tiesa, pastāv uzskats, ka Koko varēja izmantot “akli” (kā tas notika, piemēram, Latvijā ar dažiem VDK aģentiem).

Pēc grāmatas “Gultā ar ienaidnieku” autora Hala Vogana domām, Šanele bija visai ciniska un uzskatīja, ka nauda nesmird. "Viņa neticēja nekam citam kā tikai modei. Šanele ticēja skaistām kleitām, viņa ticēja savai darbībai; viņu pilnīgi neinteresēja Hitlers, politika vai nacisms,” uzskata Vogans. Viņš pieņem, ka, sadarbojoties ar nacistiem, neko īpaši vērtīgu Koko viņiem nav varējusi dot. "Spiegi fotografē, vāc dokumentus. Šanele nekad ar to nav nodarbojusies,” raksta Vogans.

Izstādes eksponāti / _V&A Museum

Pēc kara Šanele aizbēga uz Šveici un viņai izdevās izvairīties no tiesas par kolaboracionismu. Pēc vienas no versijām par viņu iestājās Čērčils, pēc otras - britu karaliskās ģimenes locekļi. Ar Lielbritāniju Koko saistīja īpašas attiecības - viens no viņas mīļākajiem bija Vestminsteras hercogs. Starp citu, vācu izlūkdienesta dosjē Šanelei ir iesauka “Vestminster”.

Tagad atklājas, ka leģendārā dizainere strādājusi arī franču Pretošanās spēkos. Šie dokumenti, tāpat kā trīs nacistu virsnieku pēckara pratināšanas stenogrammas, no kurām katrs Šaneli dēvēja par “uzticamu avotu”, būs apskatāmi izstādē Londonā.

Modele Chanel tvīda tērpā, 1959. gads / Izstādes preses materiāli

“Jaunie pierādījumi neattaisno Šaneli. Tas tikai sarežģī situāciju. Viss, ko mēs varam pateikt, ir tas, ka viņa bija saistīta ar abām pusēm,” saka izstādes kurators Kullēns. Viņš uzskata, ka Šaneles uzvedība lielā mērā izskaidrojama ar viņas izcelsmi. Mātes nāve un tēva pazušana, nabadzība, franču klosterī pavadītā bērnība - tas viss ietekmējis Šaneles raksturu, liekot viņai nemitīgi aizstāvēties un meklēt veidus, kā izdzīvot.

Izstādes eksponāti / _V&A Museum

Un tomēr par spīti svarīgajam politiskajam aspektam jaunā Londonas izstāde nav par politiku, bet vispirms par modi. Lielākā daļa no 200 eksponātiem ir apģērbi, arī maigas vakarkleitas, kas parasti glabājas muzeja krājumos.

Modele Chanel tērpā, franču Vogue, 1960 / Izstādes preses materiāli

Vairāki no izstādē redzamajiem Šaneles darbiem liecina par viņas tuvajām attiecībām ar Lielbritāniju. 1930. gados Koko nodibināja kompāniju British Chanel Ltd un sāka aktīvi sadarboties ar britu audumu ražotājiem. Leģenda vēsta, ka mīlestība pret angļu audumiem Šanelei radusies kopš tā laika, kad viņai bija attiecības ar Vestminsteras hercogu. Koko aizņēmās viņa tvīda žaketes un apvienoja tās ar ierastajām drēbēm. Tiesa, tas tvīds bija diezgan rupjš un Šanele nopietni piestrādāja pie materiāla, lai tam pievienotu elastību un mīkstumu. Šanele izmantoja arī linaudeklu no Ziemeļīrijas, samtu no Mančesteras un mežģīnes no Notingemas.

Merilina Monro ar smaržām Chanel N5, Ņujorka, 1955. gads / izstādes preses materiāli

Viens no vērtīgākajiem izstādes eksponātiem - britu premjera Vinstona Čērčila veidotais Šaneles portrets. Atsevišķā zāle būs veltīta Chanel N5 smaržām, kas kļuvis par visu laiku kulta aromātu.

Izstāde būs apskatāma līdz 2024. gada 25. februārim.